Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Geçen sene yaşadığım bir olayı anlatacağım. Ben bir restoranda yarı zamanlı çalışıyordum. Mayıs ayının başında bu ay işten çıkacağımı ve haziran ayında çalışmayacağımı bildirdim.
Mayıs ayının sonu yaklaşırken 10-15 gün önce tekrardan ikinci kez restoran müdürüne işten çıkacağımı ve haziran ayında çalışmayacağımı bildirdim.
Yarı zamanlı çalıştığım için sadece hafta sonları gidiyordum ve 31 Mayıs cumartesi gününe denk geliyordu. O haftanın vardiyaları düzenlenirken restoran müdürü pazar günü yani 1 Haziran'da da gelmemi istedi.
Ben de olmaz dedim çünkü maaşım günlük olarak hesaplanıp aylık olarak yatıyordu. Asgari ücrete göre geldiğim her gün ~750 TL alıyordum ve 1 Haziran'da gelirsem öbür ayın maaş gününde o parayı alacaktım. Yani işten çıktıktan bir ay sonra (3 Temmuz) ~750 TL alacaktım.
Benim için çok saçma ve gereksizdi, ayrıca iki kez de işten çıkacağımı bildirmiştim. Bu arada aynı zamanda hastaydım. Her neyse, bu teklifini reddettim ve öbür cumartesi yani 31 Mayıs'ta gelmek yerine o son 1 iş günümü 26 Mayıs yani pazartesiye çekelim dedim, o da kabul etti.
26 Mayıs sabahı hala iyileşmediğim için hastayım dedim ve işe gitmedim. Birkaç gün sonra istifa dilekçesi vs. için gittim ve onların verdiği istifa sayfasını doldurmadım çünkü hala son maaşımı almamıştım ve buna yönelik abuk subuk şeyler yazıyordu. Kendim istifa dilekçesi yazıp teslim ettim onlar kabul etmediği halde. Onların verdiği şeyi imzalamadım. Benim verdiğim istifa dilekçesini kabul etmeleri gerekirken bir ay sonra evime alakasız "17-18 Haziran'da işe devamsızlık yapılmıştır" falan yazılı şirketle ilgili bir kağıt geldi ve daha sonra işveren beni SGK Kod 48 yani devamsızlık koduyla işten çıkarmış.
Ayrıca devamsızlık yaptığım söylenen günler yanlış ve sadece hastayım deyip gitmediğim 1 gün var, bunu da bildirmişim fakat bildirmesem bile Kod 48'e göre en az 2 gün devamsızlık yapmam gerekiyor.
Bu durumda işveren mi haklı, yoksa ben mi haklıyım?
Sen usul hatası yapmışsın , onlar ise kurnazlık yapmış. Hukuken ibre senden yana ama uğraşman gerekecek. Bu arada sicilinde kodun durması memuriyet harici özel sektörde çok detaylı sorgulanmaz. Sırf gıcıklık olsun diyorsan alo 170'e bi şikayet kaydı aç, müfettiş gidip hayırdır desin onlara...