Merhaba.
Benim özellikle mevsim geçişlerinde alerjim tetikleniyor. Tetiklenince de burun tıkanıklığı oluşuyor. Ama bu burun tıkanıklığı, alerji dışında parfüm gibi ağır kokuları oluşunca da oluşuyor ve zaman zaman öksürtüyordu. Aile hekimime alerji tetiklediği zaman gittiğimde hırıltılı nefes aldığımı söyler.
Geçenlerde e-Nabız'a girdiğimde hastalıklarım bölümünde J45.1 (İntrensek Astım) teşhisi konulduğunu gördüm. O zamanlar astımı kavrayabilecek yaşta değildim. Ailem de o zamanlar önemsese de şimdi çok önemsemiyorlar. Aynı zamanda teşhis konulduğunda verilen reçeteye de PDF olarak ulaştım. Reçetede salbutamol ve montelukast sodyum yazıldığını gördüm. Salbutamol da bildiğiniz astım ilacıymış ilaç fotoğraflarına baktığıma göre.
İntrensek astımı araştırınca oda deodorantları, parfümler gibi ağır kokularda tetiklenebileceği ve alerjinin de tetikleyebileceğini gördüm. Ben de bu kokulardan etkilenebiliyorum.
İntrensek astım hakkında bilgi verebilir misiniz? Sizce ilaç kullanmam gerekir mi, zira nefes alamayıp bunalıma giriyorum. Ama burun spreyi kullanınca genellikle açılıyor.
Şimdiden cevap vereceklere cevapları için teşekkür ediyorum.

Son düzenleme:
Yanınızda her zaman astım ilacı bulundurmanızda fayda var ihtiyacınız belki hiç olmayacak olsa bile. Aradan zaman geçmiş, tekrar teşhis için bence bir doktora danışın, doktor verirse ilaç kullanın.