Japonca nasıl öğrenilir?

Neden?

@Heitaus, Japonya'da yaşayan +40 yaş Türk bir adamla konuştum geçen. Kurslara gitmiş ve işten geldiğinde anime falan izlemiş, öyle diyordu. Birde dil en iyi dilin memleketinde öğrenilir bunu unutma. Sana tavsiyem dostum İngilizce'ni geliştir ilk, Japonya'ya git öyle başla Japonca'yı öğrenmeye.

Dinsiz imansız çok. Ateist bir ülke ve sapıkları da çok. Kültüründen de nefret ediyorum. İnsanları berbat ötesi bana göre. Dijitalleşmeyi en pis uygulayan topluluk.

@Heitaus, İngilizcen nasıl?

Ateistler ama çoğu Müslüman'dan daha saygılılar ne yazık ki. (bende bir müslümanım) sapıklar falan dediğiniz zamanda hiçbir şeyleri Türkiye'ye oranla kötü değil. Kültür konusunda katılıyorum size kesinlikle, dijitalleşme konusunda da neredeyse tamamen katılıyorum.

İngilizcemin seviyesini belirleyemedim bir türlü çünkü her seviyeden bazı şeyler biliyorum ama genel olarak soracaksanız ingilizcem iyi ve öğrenmeye potansiyelim var.

Japonya'da yasayali 7 bucuk 8 sene oldu ve sana soyle soyleyeyim, internetten falan Japonca ogrenmek, Ingilizce ogrenmeye kesinlikle benzemiyor. Japonca dahil 4 dili akici bir sekilde konusuyorum, eger bir dili ogrenmek istiyorsan o dilin kullanildigi bir ortama girmen en iyisi. Bu konuda Ingilizce cok basit. Zira ben ortaokuldayken sadece oyun, film/dizi falan izleyerek zorlasan anca A1 olan ingilizce seviyemi B1-B2'ye kadar yukseltmistim. Ama Japonca oyle degil iste.

Her seyden once Hiragana ve Katakana alfabesini ogrenmen lazim. Daha sonra ise azar azar Kanjim ogrenmelisin. Bunlarla beraber basit gundelik kelimeleri ogrenebilirsin. Ote yandan dil hakkinda da biraz bilgiye sahip olmalisin. Japonca'da L harfi yok mesela... Sesli harfler de sadece "a, i, u, e, o"dur. Her sessiz harften sonra mutlaka bir tane sesli harf gelir, bu degismez bir kuraldir. Ornegin duz K harfi yoktur. Ka vardir, ki vardir, ku, ke, ko vardir. Bir de Japonca alfabede kafa karistiran iki sey vardir: "Chicchai Tsu" ("kucuk tsu") harfi ve 〜 diye bir karakter. Kucuk Tsu'nun mantigi, mesela A harfi ile Ka harfinin arasina Kucuk Tsu harfi girerse, o Aka degil Akka diye okunur. Bir harfin, mesela A harfinin sonuna 〜 gelirse o harf Aa diye okunur. GIbi gibi bu tur kurallar var bunlari iyi ogrenmeniz lazim her seyden once.

Kulaginizi Japonca'ya alistirmak icin anime ve film/dizi falan izlemenizi oneririm. Ama dikkat edin normal konusma tarzi olarak bu anime ve film/dizilerdeki konusma tarzlarini benimsemeyin. Cunku seslendirme ve rol yapma sirasinda Japonlar biraz fazla abartiyorlar, normal gercek konusma stillerinden daha uzak bir konusma tarzi kullaniyorlar. Atiyorum mesela Japonca'da bir seyi anlamadiginizda "e?" dersiniz. E harfini telaffuz ederken bir anda kesersiniz, sanki tak diye donakalmis gibi. Ama filmlerde falan bunu cok abartiyorlar "EEEEEE?!?!?!" gibi falan asiri tepki veriyorlar.

Japonca'nin grameri Turkceye gercekten benziyor. Yalniz bu da oyle kolay oldugu anlamina gelmiyor cunku bu dilin de kendine ozgu karmasik oldugu yerler var.

Amacim sizi Japonca ogrenmekten sogutmak degil ama sunu da soylemem gerekir ki bu dili Japonya'da yasamadan ogrenmeniz oldukca vaktinizi alacak.

Ote yandan hayalinizdeki yasami burada yasayabileceginizi fark etmekten kastiginiz tam olarak nedir? Eger cok fazla sosyallesmeyi, fazla gurultuyu sevmiyorsaniz; kurallara robot gibi sadik kalmayi, hayatinizin dort dortluk her seyinin belli bir plan icinde ve onceden belirlenmis olmasini, iskolik olmayi, siki bir disiplin icinde olmayi seviyorsaniz evet burasi tam da size gore. Turkiye'den, Amerika ve Libya gibi yerlerden gelen bir cok tanidigim oldu burada ve cogu da hic ayak uyduramadi. Herkes "banane ulan, benim yaptigimdan kime ne?" kafasi ile Japonya'ya geliyor, market icinde yuksek sesle kendi dillerini konusuyor, Japonya gibi yollarindan marketlerine kadar dar olan bu ulkede yolda yayila yayila yuruyor, Japonlarin buyuk bir disiplin ve kararlilikla uyguladigi kurallari "ben japon muydum, bunlar gibi robot kole kafasinda insan miyim ben ya?" diyerek hic orasina burasina takmayip, en sonunda etrafinda gordugu tum Japonlardan teker teker nefret edilince en sonunda kudurup Japonlara sovup ulkesine geri donenleri az gormedim ben. Japonlarin edep, terbiye ve saygi anlayisi bambaska. Ustune biraz irkci yanlari da var ona gore basinizi egerek saygili olmaniz gerekiyor, ozellikle de tanimadiginiz insanlara karsi. Elbette bunlarin hepsi ogrenilir, hepsine alisilir, ama eger ben alingan bir insanim diyorsaniz Japonya size hafif bir travma gibi etki birakabilir. Ben burada dogdum, belli bir yasa kadar burada buyudum, Turkiye'deyken de tatilleri genellikle buraya geldigimiz icin ben su ana kadar hic yabancilik cekmedim buraya ama dedim gibi buraya hic alisamadan kudurarak giden yabancilari da cok gordum.

Dil ogrenme ile ilgili sorunuza tam olarak yeterince cevap verebilmis gibi hissetmiyorum, eger aklinizda daha spesifik bir soru sormak varsa cekinmeyin. Japonca'yi da kendi anadilimmis gibi sayarim, soracaginiz her turlu soruya tatmin edecek kadar cevap verebilecegimi dusunuyorum...

Size de çok teşekkür ederim. Uyarınızı çok iyi anladım ve merak etmeyin ben zaten bu şekilde yaşamayı seven bir insanım, her şeyden önce huzur. (Türkiye'de bulamadığım hani ) hocam şimdi ben bu dili öğrenmeyi gerçekten istiyorum. Birkaç gündür bulabileceğim Türkçe kaynaklar için bir araştırma yapıyorum internete ve bazı kaynaklar buldum, bunlar üzerinden hiragana ve katakana öğrenmeye başlayacağım en geç 19 Ocak tarihinden itibaren. Aceleye de getirmiyorum, getirenlerin neler yaşadığını bildiğim için. 1 yıl içerisinde hiragana ve katakana için kendimi geliştirdikten sonra özel ders falan alınır mı sizce? Veya Japon dili ve edebiyatı bölümünü veren okulları tutturmaya çalışmalı mıyım? (kararım net, Japonya'da yaşamak istiyorum.) Kusura bakmayın, gece aklı ile pek soru aklıma gelmedi ve aklımda ki soruları da düzgün anlatamamış olabilirim. Bir sorunum olursa buraya gelip size soracağımdan emin olabilirsiniz. Bir de hocam; şu an 15 yaşındayım, kaç yaşına kadar vaktim var Japonya'da gençliğimi geçirmek için? Zamanı yönetmek konusunda tavsiye istiyorum anlayacağınız...

Belirli bir plan ile isteyerek ogrenirseniz Hiragana ve Katakana alfabesi bir kac ya alir ya da almaz. Alfabeyi ogrenirken yaninda temel gunluk selam verirken falan kullanilan basit kelimeleri de ogrenmeniz de fayda var. Hiragana alfabesi daha "Japonca" kelimeler icin kullanilir, ote yandan Katakana ise yabanci kelimeleri yazmak icin kullanilir. Mesela ismini yazacaksan normalde Hiragana ile degil Katakana ile yazmalisin. Daha sonra bir yandan Kanji ogrenirken ote yandan da Japonca ders alabilirsin.

Japonya'da gencligini gecirmek derken? Dedigine bir anlam veremedim, anlayamadim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Rica ederim ne demek

Son iki videoyu forum kendine eklemeye çalıştığı için hata var gibi gösteriyor ama YouTube'dan izle linkine basarsanız açıyor.

Olmuyorsa YouTube'dan şöyle aratabilirsiniz:
Tamatama Japonca N5 Tüm Dilbilgisi
Tamatama Japonca N4 Tüm Dilbilgisi

Bu videolar 2 saatte temel tüm dil bilgisi kurallarını anlatıyor. Sıfırdan başlarken komple anlamanıza gerek yok. Ara sıra bu videolara bakmanız yeterli bence dil bilgisi için. Geri kalanı çift alt yazıyı ile anlaya anlaya ilerlesesiniz yavaş yavaş gelişir. Japonca'da tersten gidiyor sıralama bu arada N5 giriş seviye sonra N4, N3, N2 diye gidiyor. N5, N4 temel bilgisi başlangıç için fazla fazla yeterli.

Bence dil çalışırken asıl yönteminiz dil bilgisi çalışmak değil sıkılmadan anlayabildiğiniz kadar videolar izleyerek anlamaya çalışmak şeklinde olsun. Yani dişinizi sıkıp kendinizi zorlayarak dil bilgisi + gramer çalışarak öğrenmeniz çok zor. İlginizi çeken videolar bulup birkaç kelime, kalıp öğrenerek ilerlemeye çalışmak çok daha verimli oluyor. Sıkılırsanız başka videoya geçin. Tabii normal yöntemlerle hiç çalışmayın demiyorum . Dil bilgisi de kelime de kendinizi sıkmadan bakabilirsiniz ama çok zorlarsanız sıkılıp bırakırsınız o da en kötü şey. Videolar ile ilerlerken sıkılmıyor insan. Hele ilginizi çeken bir kanal, video serisi vs. bulabilirseniz.

Bu yöntemle Japonca ve İspanyolca öğrenmeye çalışıyorum. Japonca'ya zaten ilgim vardı ne içerik olsa anlamaya çalışarak ilerliyorum, sıkılmıyorum. İspanyolca'da başta çok sıkılmıştım ama ilgimi çeken kanallar bulunca şimdi severek devam ediyorum o da yavaş yavaş gelişiyor.

Japonca'daki hiragana ve katakana alfabelerine bakabilirsiniz. Language Reactor'de öğrenmenizi kolaylaştıracaktır bu karaktelerin üzerine nasıl okunduğunu yazdığı için. Kanji'yi başta çok takmayın. Biraz temel şeyleri öğrendikten yavaş yavaş anlamaya başladıktan sonra isterseniz kolay kelimeler ile Kanji yazılışlarına da bakarsınız. Hiç Japonca bilmeden daha en başta Kanji de öğrenmeye çalışırsanız sıkılıp bırakma ihtimaliniz çok yükselir.

Biraz sistemli çalışacağım derseniz İzlediğiniz videoları bir kenara kaydedip bir hafta ve bir ay sonra tekrar izlemeye çalışırsanız çok etkili oluyor. Anlamadığınız yerleri tekrar ederken çok daha net anlıyorsunuz daha kalıcı oluyor. Şart değil ama büyük faydasını gördüm.

Bu yöntemin en güzel yanı alışkanlık haline getirmek kolay. Beğendiğiniz kanallara abone olup çan açınca zaten günde 1-2 video ister istemez bakmış oluyorsunuz. Dil öğreniminde en önemli şey zaten düzenli olarak o dille vakit geçirme.

Neden Japonca neden Japonya kısmı karışık tabi. Benim Japonya'ya gitme gibi bir düşüncem yok, bize göre, Avrupa/Amerika'ya farklılıkları ilgimi çekiyor keşfedilcek değişik bir kültür gibi geliyor. Japonca da ses olarak, konuşma tarzı olarak güzel ve ilgi çekici bence onun için en azından duyduğumu anlayacak kadar öğrenmek istiyorum.

Japonya'nın ne bugünü ne geleceği için genelde olumlu düşünülmüyor. İş kültürü sert, insan ilişkileri sıkıntılı deniyor. Attığım kanallarda da aslında bizzat japonlar da bundan bahsediyor. Ekonomileri de, teknolojik ilerlemeleri de sanılanın aksine iyiye gitmiyor. Şirket kültürleri vs. çok tutucu deniyor. Uzaktan çalışma hayal gibi, aşırı mesai çok yaygın deniyor. Patron çalışan ilişkileri de sert deniyor.

Hevesiniz varsa bunlar sizi soğutmasın tabi. Araştırmakta fayda var tabi yine de.

İngilizce bence de önceliğiniz olsun. Bu yöntemi her dil için kullanabilirsiniz, İngilizce öğrenmekte de işinize yarar.

Tavsiyelerinizden yola çıkarak şu an ile kıyasladım ve yol haritası çizmeme biraz daha yardımcı oldu bu yazınız. ben bundan 1 ay sonra falan buraya gelip yazarım ne durumda olduğumu, sizlere rapor da vermiş olurum. Japonya konusunda; evet birçok sıkıntılı yönleri olduğunu duyuyorum izliyorum, olumlu yönlerini de öyle. Merak etmeyin ben araştırmayı kesinlikle bırakmayacağım çünkü benim sevgim animelerden falan gelmedi, araştırmaktan geldi; tekrar araştırarak bu sevgi gidebilir yani. Her şey için çok teşekkür ederim tekrardann.

Bilgiler için teşekkürler. Kusura bakmayın uykulu halden dolayı tam ifade edememişim. Düzenli bir çalışma programı yapar ve bu dili öğrenmek için çabalarsam, 24 gibi yaşlarda Japonya'da yaşayacak hale gelebilir miyim onu sormak istemiştim. Şu an acele etmeme gerek var mı yoksa acele etmeden sakin ve düzenli mi ilerlemeliyim, yaşım hala genç mi Japonca için? Temelde bunları söylemek istemiştim.

İfadeler: rsr
Zaten Japonya'ya gelirseniz en fazla 1-2 yil icinde kendinizi ifade edip karsi tarafi anlayacak kadar ogrenebilirsiniz Japoncayi. Ama tabii bunun icin de insanlarla sosyallesmeniz lazim. Eger iyi takip ederseniz yabancilar icin bazi ucretsiz dil kurslari var. Gonulluler gelip yabancilara Japonca ogretiyor falan. Oralara giderseniz 1-2 yilda baya ogrenmis olursunuz Japoncayo zaten. Su an yapabileceginiz sey alfabeyi ogrenip gunluk hayatta sikca kullanilan kelimeleri ogrenmek.

Çok zor dil Kanji var her şey birbirine giriyor vb. insanlar Kanji'yi okuyamayabiliyor onlardan dolayı hiragana ve katakana ile üzerine yazarak ne yazdığını çeviriyorlar düşünsene adamlar kendi dilini çeviriyor kendi milletine bazen çok zor olabiliyor ama eğer gerçekten 30 Dakika'da öğrenebileceğini düşünüyorsan gitme Kanji'de ezber gerektirir.

Bende öğrenmek isterim takip ettim konunu başarılar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…