Rica ederim ne demek.
Son iki videoyu forum kendine eklemeye çalıştığı için hata var gibi gösteriyor ama YouTube'dan izle linkine basarsanız açıyor.
Eki Görüntüle 115856
Olmuyorsa YouTube'dan şöyle aratabilirsiniz:
Tamatama Japonca N5 tüm dilbilgisi.
Tamatama Japonca N4 tüm dilbilgisi.
Bu videolar 2 saatte temel tüm dil bilgisi kurallarını anlatıyor. Sıfırdan başlarken komple anlamanıza gerek yok. Ara sıra bu videolara bakmanız yeterli bence dil bilgisi için. Geri kalanı çift alt yazıyı ile anlaya anlaya ilerlesesiniz yavaş yavaş gelişir. Japonca'da tersten gidiyor sıralama bu arada N5 giriş seviye sonra n4, N3, N2 diye gidiyor. N5, N4 temel bilgisi başlangıç için fazla fazla yeterli.
Bence dil çalışırken asıl yönteminiz dil bilgisi çalışmak değil sıkılmadan anlayabildiğiniz kadar videolar izleyerek anlamaya çalışmak şeklinde olsun. Yani dişinizi sıkıp kendinizi zorlayarak dil bilgisi + gramer çalışarak öğrenmeniz çok zor. İlginizi çeken videolar bulup birkaç kelime, kalıp öğrenerek ilerlemeye çalışmak çok daha verimli oluyor. Sıkılırsanız başka videoya geçin. Tabii normal yöntemlerle hiç çalışmayın demiyorum

. Dil bilgisi de kelime de kendinizi sıkmadan bakabilirsiniz ama çok zorlarsanız sıkılıp bırakırsınız o da en kötü şey. Videolar ile ilerlerken sıkılmıyor insan. Hele ilginizi çeken bir kanal, video serisi vs. bulabilirseniz.
Bu yöntemle Japonca ve İspanyolca öğrenmeye çalışıyorum. Japonca'ya zaten ilgim vardı ne içerik olsa anlamaya çalışarak ilerliyorum, sıkılmıyorum. İspanyolca'da başta çok sıkılmıştım ama ilgimi çeken kanallar bulunca şimdi severek devam ediyorum o da yavaş yavaş gelişiyor.
Japonca'daki hiragana ve katakana alfabelerine bakabilirsiniz. Language Reactor'de öğrenmenizi kolaylaştıracaktır bu karaktelerin üzerine nasıl okunduğunu yazdığı için. Kanji'yi başta çok takmayın. Biraz temel şeyleri öğrendikten yavaş yavaş anlamaya başladıktan sonra isterseniz kolay kelimeler ile Kanji yazılışlarına da bakarsınız. Hiç Japonca bilmeden daha en başta Kanji de öğrenmeye çalışırsanız sıkılıp bırakma ihtimaliniz çok yükselir.
Biraz sistemli çalışacağım derseniz izlediğiniz videoları bir kenara kaydedip bir hafta ve bir ay sonra tekrar izlemeye çalışırsanız çok etkili oluyor. Anlamadığınız yerleri tekrar ederken çok daha net anlıyorsunuz daha kalıcı oluyor. Şart değil ama büyük faydasını gördüm.
Bu yöntemin en güzel yanı alışkanlık haline getirmek kolay. Beğendiğiniz kanallara abone olup çan açınca zaten günde 1-2 video ister istemez bakmış oluyorsunuz. Dil öğreniminde en önemli şey zaten düzenli olarak o dille vakit geçirme.
Neden Japonca neden Japonya kısmı karışık tabii. Benim Japonya'ya gitme gibi bir düşüncem yok, bize göre, Avrupa/Amerika'ya farklılıkları ilgimi çekiyor keşfedilecek değişik bir kültür gibi geliyor. Japonca da ses olarak, konuşma tarzı olarak güzel ve ilgi çekici bence onun için en azından duyduğumu anlayacak kadar öğrenmek istiyorum.
Japonya'nın ne bugünü ne geleceği için genelde olumlu düşünülmüyor. İş kültürü sert, insan ilişkileri sıkıntılı deniyor. Attığım kanallarda da aslında bizzat japonlar da bundan bahsediyor. Ekonomileri de, teknolojik ilerlemeleri de sanılanın aksine iyiye gitmiyor. Şirket kültürleri vs. çok tutucu deniyor. Uzaktan çalışma hayal gibi, aşırı mesai çok yaygın deniyor. Patron çalışan ilişkileri de sert deniyor.
Hevesiniz varsa bunlar sizi soğutmasın tabii. Araştırmakta fayda var tabii yine de.
İngilizce bence de önceliğiniz olsun. Bu yöntemi her dil için kullanabilirsiniz, İngilizce öğrenmekte de işinize yarar.