Selam dostlar,

Bu konuda Apple CarPlay ve Android Auto'nun ne olduğuna detaylıca değinmeyeceğiz. Bu teknoloji, benim de aktif olarak kullandığım ve bana gerçekten büyük rahatlık sağlayan özelliklerden biri. Eskiden oldukça kaliteli olan Garmin navigasyon cihazlarını kullanırdık ancak günümüzde artık CarPlay ve Android Auto teknolojileri var. Sistemi ağırlıklı olarak navigasyon ve müzik için tercih etsem de içerisinde daha birçok özelliği barındırıyor tabii. Yine hafif bir anlatım olacak, umarım beğenirsiniz.

Kablolu Bağlantı Desteği​

Bu, en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Telefonu kablo ile bağlayarak hem şarj hem de diğer multimedya özelliklerine erişebilirsiniz. Aslında benim pek tercih etmediğim yöntemlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Kablo karmaşası ve şarjın sürekli aktif olması gibi durumlar benim kontrolümde gerçekleşmiyor. Her ne kadar yeni nesil telefonlarda güvenli şarj korumaları bulunsa da mümkünse arabadan telefon şarj etmeye pek sıcak bakmıyorum tabii.

2d935671fe2efd6cefd0d708bd72ed403b013a5c.webp

Kablosuz Bağlantı Desteği​

Bence en iyisi bu yöntemi tercih etmek. Çünkü bazı telefonlarda konum, Bluetooth, navigasyon ve şarj olma işlemleri aynı anda gerçekleştiğinde cihazda ciddi ısınmalar meydana gelebiliyor. Kablo karmaşasının olmaması bu sistemin en büyük artısı diyebilirim. Artık birçok güncel araçta bu özellik kablosuz olarak sunulmaya başladı ve bu bence oldukça yerinde bir tercih. Özellikle sıfır araç alacak kişilerin donanım özelliklerinde bu ayrıntıya dikkat etmelerini öneriyorum.

android-auto-nasil-kullanilir-turkiyede-var-mi.webp

Adaptör Yardımıyla Kablosuz Bağlantı​

İki üç farklı marka adaptör satın alıp kablosuz bağlantıyı denedim ancak maalesef bu yöntem benim için pek verimli olmadı. Aracımda orijinal ekran bulunmasına rağmen hafif takılmalar, donmalar ve ses bozulmaları gibi sorunlar yaşadım. Bu cihazlar bir şekilde iş görüyor olsa da beklentiyi düşük tutmakta fayda var. Bana göre fabrikasyon çıkışlı ve doğrudan kablosuz destekli olan sistemler hâlâ çok daha stabil çalışıyor.

512VvQzRnVL.webp

Sonuç​

Bazı markalarda Apple CarPlay kablosuz çalışırken, Android Auto için kablolu bağlantı gerekebiliyor. Teknik detayları incelerken bu ayrımı atlamamanızı öneririm çünkü durum marka ve modele göre değişkenlik gösterebiliyor. Sonradan multimedya ünitesi taktırırken de bu detaya dikkat etmelisiniz. Yeni nesil cihazlarda kablosuz bağlantı standart hale gelse de kablolu modellere denk gelmeniz hâlâ mümkün. Özellikle Türkiye'de seyir halindeyken telefonla ilgilendiği için kaza yapanların sayısı oldukça fazla. Bu teknolojiler elinizin altındayken lütfen sürüş sırasında telefonla vakit geçirmeyin. Herkese iyi hafta sonları dilerim.

png-transparent-handshake-drawing-business-angle-text-hand.webp

Son düzenleme:
Kablolu Android Auto ve CarPlay varsa ve memnunsanız, bence harici olarak başka bir cihaz almanıza gerek yok. Aracımda ikisi de var derseniz, ben elbette kablosuz olanını kullanıyorum, öneririm.

Ama kablolu olanın güzelliği, eğer iki telefon kullanıyorsanız ve ikinci telefonda hat yoksa mecburi olarak interneti ilk cihazdan hotspot ile sağlamanız gerekiyor. Bunu yaparken de Android Auto seçeneğiniz kabloluya düşüyor.