Selam dostlar,

Bu konuda A ve B segment araçlara değineceğim ağırlıkla. Hafif ve basit bir makale olacak. Sıkılmayacağınızı düşünüyorum. Özellikle ülkemizde kadınlar bu sınıfları neden tercih ettiği sorularını yanıtlayacağız. Bu konuda kesinlikle kadınlar şunu yapamaz, bunu yapamayız diyemeyiz. Bizden daha iyi yaptıkları şeyler çok aslında.

Her kadın, küçük sınıf araç sevecek diye bir kaide yoktur. Bazı kadınlar SUV, ticari araçlar, D segment gibi büyük araçlarda tercih etmektedir. Tümü ile genelleyemeyiz bunu. Altını çizmek isterim.

PARK SORUNLARI VE MANEVRA​

Özellikle A ve B sınıfları cep herkülü şeklinde tabir ettiğim çok pratik arabalardır. Özellikle A segment araçlar biçilmiş kaftan resmen. Her yere girip çıkarsınız, en kolay park yapılabilen araçlar. Manevra kabiliyetleri yükse araçlar. B segment araçlarda öyledir, lakin artık B segment araçların boyları büyüdü ciddi manada. C segmentine göz kırpan araçlar var. kadınlar özellikle park sorunu yaşamak istemedikleri için, bu sınıfı severler. Sadece kadınlar değil, biz erkeklerde seviyoruz. Özellikle İstanbul trafiğinde harika araçlar.

arac kiralama 12.jpg.webp

ŞİRİN VE TATLI OLMALARI​

Gözlemlerinden ötürü, kadınların özellikle Ayten Ti'ye tabir ettiğimiz bu şirin araçları çok sevdiğini biliyorum. Diğer adı ile Hyundai İ10 modeli. Gerçekten bir erkek olarak bende tatlı buluyorum, çok şirin araçlar. Kendilerini bu araçlar ile iyi hissediyorlar. Ama iri bir adam olduğum için, içine pek sığamıyorum. :rofl:

hyundai-i10_78018e7b04.webp

TUTULAN PİYASALARI VE TERCİH EDİLMELERİ​

Sadece biz değil kadınlarda araç alırken araştırma yapıyorlar. Özellikle B segment araçların bazıları çeyrek altın gibidir. Kolay alıp satılabilmeleri sebebiyle, kadınlar yine tercih ediyor. Özellikle atmosferik motorlu ve tam otomatik şanzımanlı modeller benim en net önerimdir. Başları ağrımaz, canları sıkılmaz. Sanayi yolları ile çok fazla içli dışlı olmazlar.

fiat-500-hybrid-city-car-Desktop-606x340-1.webp

YAKIT TÜKETİMİ VE MOTORLAR​

Bu araçlarda genelde özellikle A segment olanlarda küçük hacimli motorlar kullanılır. Güncel motorlar ile birlikte çok düşük yakıt tüketimleriyle gezebiliyorsunuz. Vergisi de dolayısıyla daha düşük. Neden tercih etmesinler? Özellikle yeni nesil araçlar bayağı bir verimli artık. Şaşırtır sizi performanslar ile birlikte. O yüzden tercih ediliyorlar. Malum bizim ülkede vergi sistemini anlatmaya gerek yok.

VOLKSWAGEN-polo.webp

ŞANZIMAN ÇEŞİTLERİ​

Hepsi değil tabii, lakin birçok Kadın otomatik vites ehliyeti tercih ediyor. Benim tavsiye etmediğim bir yöntem. İnsan sıkışınca hem manuel hem otomatik kullanmalı. İkisi birlikte alınmalı. Eskiden böyle ayrımlar yoktu, bu da çıkalı çok olmadı. Bu sınıf araçlarda da otomatik artık standartlaşmaya başladı. Manuel maalesef, ölmek üzere artık. O yüzden sık şekilde yine tercih sebebidir.
( Kemikli geçişlere sahip Manuel severim şahsen )

Peugeot-3008-Vites.webp

BAKIM MALİYETLERİ​

Bilirsiniz ki sınıflar arası maliyet farkları vardır. E sınıfı bir aracı yürütmek ile B sınıfı araçları yürütmek arasında ciddi farklar vardır. Bu makas kapanmayacağı için, bütçe çok önemli. Özellikle tek başına yaşayan, arabası olan bir Kadın maliyetli bir sınıfa girmek istemez. Çünkü hayat artık çok pahalı.

c-segment_icj0ag.webp

BÜYÜK ARAÇ KULLANAN KADINLAR​

Kadınlar istediği zaman her aracı kullanır. Teşvik etmekte lazım. Bazı kadınlar ürkek olabiliyorlar bu konuda. Bizim üzerimize düşen onları trafikte sıkıştırmamak, sırf kadın diye garip garip hareketlerde bulunmamak. Sonuçta trafikte eşit şartlardayız. Bizim ehliyetimiz var, onların da ehliyeti var. Bizlerin ekstra bir üstünlüğü var diyemeyiz.

haber_2017_04_otobus_1304_555.webp

SAKİN ARAÇ KULLANMALARI​

Genelde bazı kadınlar hariç çok sakin araba kullanırlar. Küçük segment için uygun bir sürüş stilidir bu araçlar. Doğrusunu yapıyorlar aslında. Ama bizim insanlarımız fazla anlamlar yüklüyorlar bazı modeller hariç. Milli rallici kadınlar olduğunu unutmamak lazım bizim ülkede. Mesela Burcu Çetinkaya gibi. Her Kadın sakin araba kullanır şeklinde yorumda yapamıyorum.

06_2023_11062023_burcu1_.webp

ŞEHİRLER ARASI YOL AZ YAPILMASI​

Genelde kadınlar şehir içi ağırlıklı seyahat ederler. Tabii hepsi yine öyle değil. Aktif uzun yola çıkanlarda çok. Yine güzelleme ve genelleme yapamayız her konuda olduğu gibi. Küçük sınıf araçlar, her zaman şehir içi kullanımı ile birlikte çok mantıklı olmuştur. Az yakıyor, parça ucuz, park sorunu az, seri araçlar. Alınmaması için bir sebep yok.

kadin-araba.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
O sırada modifiyeli Jeep wrangler kullanan 55 yaşındaki teyzem. Benim genellikle gördüğüm kendi arabası olan kadınların genelde eşlerinin veya babalarının arabası olduğu için büyük arabaya ihtiyaç duymuyorlar ama erkekler arabalarında ev eşyasından başlayarak kurbanlık hayvana kadar her şeyi taşıdığı için el mahkum büyük araba alıyorlar.

Aslında sadece kadınlar için değil, metropol bir yerde yaşanıyorsa ve orada hem trafik hem de park alanı sorunu yaşanıyorsa mutlaka HB / Crossover araç bakılmalı, tabi problem yaşanıyorsa. Ayrıca kompakt boyutları manevraları da epey hızlandırıyor. Bir Clio'ya mı yer bulmak daha kolay yoksa Talisman'a mı, bunun cevabını biliyoruz zaten.

Kompakt araçlar kendince güçlü olduğu zaman tadından yenmiyor. Bu tabi B segment için geçerli, Rio, Clio, Polo, Fabia, Scala gibi araçlar için. Aslında C segment için de geçerli ama ülkemizde daha çok B tercih ediliyor kompakt sınıfta, Cee'd, Golf, Focus HB ve Megane HB daha az satılıyor.

Eski kız arkadaşımın Citroën AMI'si vardı.

Güç bela bindirdi beni arabaya, 15 dakika sürdüm ardından büklüm büklüm olmaktan ve havasızlıktan kalbim sıkışmıştı. :LOL:

Ama iri bir adam olduğum için, içine pek sığamıyorum. :rofl:
Kompakt sınıfta kimi araçlar tam uygun olabiliyorken kimileri de her ne kadar dıştan büyük gözükse de içte rahat hissettirmiyor. Bir i20'de rahatça uzun yol yaparım bacaklarımı pek kırmadan ama Egea'da çok zor misal.

Hocam baya güzel bir rehber olmuş, bana kalırsa küçük araba tercih etmelerinin sebebi tamamen büyük araç sürerken yaşadıkları tedirginlik. Kadınların trafikteyken stres yaptığını ve aracın çevresinin sürekli kontrol edemediklerini düşünüyorum strese bağlı olarak. Dar yerlerden geçerken aracın geçip geçemeyeceğini kestiremiyorlar bence. Bazen bakıyorum yolcu kısmında çok yer olmasına rağmen halen şoför kısmına yanaşarak dar yerlerden geçmeye çalışıyorlar ben sağ taraflarında yer olduğuna dair işaret ettiğimde o tarafa yanaşarak daha rahat geçiyorlar. Park konusunda da ayna kullanırken kafaları karışıyor bence o kadar küçük arabalarla park edememek zor olmamalı bana kalırsa. Daha dün önümdeki hanımefendi A serisi ile park etmeye çalışırken (tahminimce) kafası karıştığı için birkaç denemeden sonra park etmekten vazgeçti, ben ise SUV ile tekte girdim. Birazda biz erkeklerde doğuştan gelen bir özellik araba kullanmak bence.

Hocam baya güzel bir rehber olmuş, bana kalırsa küçük araba tercih etmelerinin sebebi tamamen büyük araç sürerken yaşadıkları tedirginlik. Kadınların trafikteyken stres yaptığını ve aracın çevresinin sürekli kontrol edemediklerini düşünüyorum strese bağlı olarak.
Malum erkek sürücülerin hepsinin bir acelesi, hızı, ani manevraları olduğu için trafiğe ayak uydurma konusunda problem yaşayabiliyorlar. Bunun suçu kadınlarda değil.

Dilediğin kadar çevreni kontrol et, kurallara uyduğun an arkandan korna çalmaya başlar erkek sürücülerimiz.

Son düzenleyen: Moderatör: