NVMe olup olmadığını bilmek çok zor.
Kolay hocam, giriş yerinden ayırt ediliyor. Birinin çentik sağdayken diğerinin solda. Ondan da ayırt edemiyorsanız model ismini Google'a yazmanız yeterli. Ya da direkt hızına bakın. SATA'lar maksimum 600 MB/sn olur.

Çift çentikli olanlar da aslen SATA ancak NVMe slotuna takılan B+M key olarak geçiyor.

NVMe yazmasına gerek yok. Zaten satılan SSD'lerin %95'i falan NVMe.

Ürünün sayfasındaki PDF'e baktım, ürün sadece NVMe M.2 SSD'leri destekliyormuş:

Eki Görüntüle 274739

"Type" kısmında "SSD - M KEY - PCIE NVME" yazıyor, SATA/NGFF ibaresi yok. Yani sadece NVMe SSD destekliyor gibi görünüyor.

Şunun gibi.

Ek olarak ikinci el de bakabilirsiniz, daha uygun fiyata daha iyileri gelebilir.

Cihazın içini açtım. SSD yerini çektim. Bakabilir misiniz? SSD yerinin üstünde sayılar var. NVMe sınıfında farklı tipte SSD takılabilir anlamına mı geliyor?

IMG_1841.webp

O sayılar SSD boyutunu belirtiyor. 22 sayısı 22 mm olduğunu, 30, 42 ve 80 sayıları da mm cinsinden uzunluğunu belirtiyor.

Yuva da NVMe M.2 yuvası.
Peki SSD uzunluğu ısınmayı etkiler mi? Uzunluk düştükçe termal daha çabuk ısınır mı? Genelde boyut küçüldükçe ısı daha çabuk artar. 2230'luk SSD 2280'e göre daha çabuk ısınabilir mi?

Peki SSD uzunluğu ısınmayı etkiler mi? Uzunluk düştükçe termal daha çabuk ısınır mı? Genelde boyut küçüldükçe ısı daha çabuk artar. 2230'luk SSD 2280'e göre daha çabuk ısınabilir mi?
Yani, fark olabilir de o kadar yani 20-30 derece etkileyecek bir fark yok. Takılmaya gerek yok buna.

Küçük boyutlular genelde el konsolları ve bazı laptoplarda kullanılıyor. Piyasada 2280 SSD'ler çok daha yaygın.