LA Knight

Üstün
Merhaba. Olayı kısaca anlatmak gerekirse: 2 Haziran tarihinde Genome+'dan kit almıştım, neyse aradan birkaç gün geçti, firma kapanış vereceklerini ve sipariş verenlerin ücretlerini iade edeceklerini söylediler. Süreç o yönde de ilerliyor tabii öncesinde alanlar için. Arkadaşımın siparişi işlendiği için ücret iadesi yatmış durumda fakat bende böyle bir adım yok. Firmayla iletişim de sıkıntı gibi. 3 kez mail attım dönüş yok.

8 Haziran'da kapanmaya başladıklarını 14 Haziran'da da muhtemelen temelli faaliyetler bitecek. Halihazırda gün içinde YK Bankası'nı arayıp harcama itirazında bulunmayı düşünüyorum çünkü elimde faaliyetleri durdurdukları ve iade yapılacağına dair böyle bir belge var. Bunun dışında yapmam gereken veya başından nasıl bir yol izlemem lazım bilginiz var mı?

Herkesin satın alınan ürününe "Cancelled" verilmiş durumda da bende yok. Dün de YK aradım beklemekte olan provizyon vs. var mı diye, yok denildi. Genelde işlem de 3-5 gün sürüyor da muhatap bulamamak sıkıntı sonrasında.

@Şişman Adam hocam önerin var mı?

Screenshot_20260611-103448_Gmail.webp

Screenshot_20260611-103855_Brave.webp

Selamlar,

Bu şirketi bilmiyordum ve aldıkları kapanma kararından haberim yoktu. Bu sebeple biraz inceledim.

Öncelikle genel bilgi vermek adına söylüyorum, şirketlerin, özellikle anonim şirketi veya limited şirketi gibi sermaye şirketlerinin kapanmasının bazı usulleri vardır. Şirket kendi iradesiyle kapanacak ise öncelikle bir karar alınıp tasfiye sürecine girecek, tasfiyeyi yönetecek bir görevli atayacak ve ticaret sicili gazetesinde bir ilan yayınlayacak. Hatta bu ilanlar belirli periyotlar halinde devam edecek. İlanda alacaklarının şirkete başvurması istenecek. Devamında başkaca usuller de var ancak şimdilik size bu kadarı yeter.

Neden bu kadarı yeter? Çünkü şirketi Ticaret Sicili Gazetesinden kontrol ettiğimde henüz resmi anlamda bir tasfiye sürecine girmemiş, bir ilan yayımlanmamış. Dolayısıyla şirket şu an tasfiye halinde görünmüyor henüz. Keşke tasfiye sürecine girseydi, mesleki anlamda biraz beyin fırtınası yapmak gerekecekti, daha keyifli olurdu. :) Neyse, takılıyorum sadece.

Sonuç olarak şirket tasfiye sürecine girmemiş olsa da müşterilerine yönelik bu bildirimlerinin altı boş değildir muhtemelen. Belki bahsedildiği gibi 14/06/2026'tan sonra bu süreci işlettireceklerdir.

Yine de sizin şu anki pozisyonunuz esasen ücretini ödemiş ama hizmet almamış, karşı tarafınızca hizmet verilmekten vazgeçilmiş bir müşteri. Dolayısıyla ücretin talebi ve tahsilatı klasik yolla gerçekleşecek. Eğer şirket ücret iadesi yapmazsa kendisine karşı icra takibi veya dava açabilirsiniz. Şu an için kağıt üstünde pozisyonunuz böyle.

Gelelim size yapılan bildirime. Size yapılan bildirime göre ücretinizin iade edildiği, bankaya gerekli talimatın verildiği söylenmiş. Kendilerine hangi banka aracılığı ile ödeme yaptıysanız öncelikle bankanızla konuşarak durumu anlatın ve böyle bir talimatın olup olmadığını sorun.

Şayet bankadan olumsuz cevap alırsanız ve şirket resmi bir tasfiye sürecine girmediyse kendisine karşı icra takibi veya dava açabilirsiniz. Anlattığım şekilde tasfiye sürecine girerse, esasen yine dava açabilirsiniz tabii ki ama tasfiye sürecine özel usulleri de takip ederek alacağınızı doğrudan şirketten talep edebilirsiniz.

Geçmiş olsun.

Düzenleme: @LA Knight, zaten bankayla görüşmüşsünüz, fark etmedim. İsterseniz biraz daha sabredip yine banka kontrolü yapmaya devam edebilirsiniz. Aynı zamanda şirkete telefon veya mail yoluyla ulaşmaya çaşışabilirsiniz. Nihayetinde hala olumsuz cevaplar alırsanız anlattığım şekilde hukuki işlem başlatmaktan başka çareniz kalmayacak.

Son düzenleme:
Gelelim size yapılan bildirime. Size yapılan bildirime göre ücretinizin iade edildiği, bankaya gerekli talimatın verildiği söylenmiş. Kendilerine hangi banka aracılığı ile ödeme yaptıysanız öncelikle bankanızla konuşarak durumu anlatın ve böyle bir talimatın olup olmadığını sorun.
Bildirim diğer arkadaşlara gitmiş. Bende böyle bir mail gelmedi hocam. İnternette paylaşıldığı için ben de alım yapıp, faydalanamadığım için kanıt olarak sunarım diye düşündüm firma çünkü kapanışını vereceğini söylemiş.

ticaret sicili gazetesinde bir ilan yayınlayacak. Hatta bu ilanlar belirli periyotlar halinde devam edecek. İlanda alacaklarının şirkete başvurması istenecek.
Keşke tasfiye sürecine girseydi, mesleki anlamda biraz beyin fırtınası yapmak gerekecekti, daha keyifli olurdu.
O zaman sanırım daha uzun sürüyordu ücret iadesini almak. Değil mi birkaç ay sürünseydim 😃

Aynı zamanda şirkete telefon veya mail yoluyla ulaşmaya çaşışabilirsiniz
Mail yoluyla talep bildirdim de firmadan olumlu olumsuz herhangi bir bildirim gelmemesi işte işi direkt vakit kaybetmeden paramı almaya çalışayım tarafına ittiriyor. Halbuki sorularınız ve talepleriniz için mail yoluyla iletişime geçebilirsiniz diyorlar.

Bildirim diğer arkadaşlara gitmiş. Bende böyle bir mail gelmedi hocam. İnternette paylaşıldığı için ben de alım yapıp, faydalanamadığım için kanıt olarak sunarım diye düşündüm firma çünkü kapanışını vereceğini söylemiş.
O bildirim size yapılmadıysa pozisyonunuz biraz daha değişiyor. Şu an ücret ödeyen ve hizmet almayı bekleyen bir müşterisiniz. Henüz hizmet alınmadı ve vaat edilen sürede hizmet sunulmazsa ayıplı hizmet sebebiyle hukuki işlem başlatıp ücret iadesi talep edeceksiniz.

O zaman sanırım daha uzun sürüyordu ücret iadesini almak. Değil mi birkaç ay sürünseydim 😃
Görece evet. 😄 Tasfiye sürecine girseydi ve alacağınızı bildirmek için başvursaydınız ne kadar sürede ödeme yaparlardı emin değilim. Yine de bu durum bile sizin hukuki işlem başlatmanıza engel değildi. Sadece bu konular biraz niş alanlar bizim meslekte. En azından benim önüme mesleki anlamda bu konuda dertli insanlar pek gelmiyor, o yüzden beyin fırtınası yapmak hoşuma gidiyor denk geldiğinde. :) Mesleki tatmin benimkisi, bu şaka tavrımı çok ciddiye almayın. :)

Mail yoluyla talep bildirdim de firmadan olumlu olumsuz herhangi bir bildirim gelmemesi işte işi direkt vakit kaybetmeden paramı almaya çalışayım tarafına ittiriyor. Halbuki sorularınız ve talepleriniz için mail yoluyla iletişime geçebilirsiniz diyorlar.
Ne kadar bir ücret ödediniz bilmiyorum ama kısa vadede ihtiyacınız olan bir meblağ değilse bir miktar daha sabredebilirsiniz. Ondan sonra hala sessiz kalınırsa ve buna rağmen hizmeti de vermezlerse hukuki işlem başlatabilirsiniz.

Mesleki tatmin benimkisi, bu şaka tavrımı çok ciddiye almayın. :)
Yok ya gücenmedim hocam. Tasfiye çıkarsınlar da seni darlayayım 😃.
Ne kadar bir ücret ödediniz bilmiyorum ama kısa vadede ihtiyacınız olan bir meblağ değilse bir miktar daha sabredebilirsiniz. Ondan sonra hala sessiz kalınırsa ve buna rağmen hizmeti de vermezlerse hukuki işlem başlatabilirsiniz.
Takriben kaç gün beklememi tavsiye edersin hocam?

2 Haziran benim işlem
Eğer yanlış hatırlamıyorsam 3 Haziran'da siparişleri temelli kapatmışlardı.
8 Haziran'da millete bu mailler gitmiş benim durumum dediğin gibi farklı.