Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

WebSmith 6

Başarılı
Makaleler
1
Satın aldığım Amazfit Balance marka saatin kutusunu açarken ambalajını yanlışlıkla yırtmıştım. Ürünü bir süre kullandıktan sonra beğenmedim ve iade etmeye karar verdim. İade işlemini başlatıp ürünü kargoya vererek gönderdim. Ancak ürünün iadesi, ambalajın yırtılmış olması gerekçesiyle reddedildi. Tam iade reddi metni görselde yer alıyor. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Ürünün ambalajının yırtılması iadeye engel midir?

12581.webp

@Şişman Adam

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba,

Öncelikle verilen cevaplarda yanlış olan kısımların üstünü çizdim.

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinin 15. Maddesi cayma hakkının istisnalarını düzenlemiştir:

Ekran Görüntüsü - 2026-06-06 19-51-56.webp

Konu sahibinin anlattığı senaryo bu maddede sayılan istisnalar dahilinde değildir. Bu sebeple eğer cayma hakkını süresi içerisinde kullanmışsa iadenin gerçekleşmesi gerekir. Konu sahibi dilerse THH'ye başvurabilir.

Ayrıca altını çizdiğim mesajlardan yola çıkarak genel anlamda şunları da söylemek isterim. Aklınızda olsun, ürüne zarar verseniz dahi cayma hakkınızı her zaman kullanabilirsiniz. Bu durumda dahi iade teknik olarak kabul edilmek zorundadır. Sadece böyle bir senaryoda ürüne verilen zarar, ödenen satış bedelinden mahsup edilip kalan tutar müşteriye iade edilmelidir. Ürünün zarar görmesinden dolayı satıcının müşteriden talep edeceği zarar ayrı bir hukuki ilişkidir, müşterinin kanundan kaynaklanan cayma hakkını kullanması ayrı bir hukuki ilişkidir. Biri diğerini engellemez.

Geçmiş olsun.
Çünkü bir gerekçeleri yok maalesef. :omuzsilkmeadam:

Eğer isterseniz, motivasyonunuz varsa karara itiraz edebilirsiniz.
Hocam, süreçle ilgili biraz endişem var. Avukatla yapmaya karar verdim ve iki tane tanıdık avukatla görüştüm. Birisi haklı bulunma ihtimalimiz olduğunu, diğer avukat ise olağan kullanım olarak kabul edilmeyeceğini belirtti. Bu konuyla ilgili emsal karar nasıl bulabilirim hocam? Bir de davayı kaybetme durumunda ne kadarlık bir para ödeme riski oluşur ve kazanma ihtimalimiz nedir? Kutudaki yırtığın görselini de ekledim.
14934.webp
14936.webp
14938.webp

Hocam ambalajdaki hasar neyse ücreti ödenerek sorun çözülemez mi peki?

Hocam, süreçle ilgili biraz endişem var. Avukatla yapmaya karar verdim ve iki tane tanıdık avukatla görüştüm. Birisi haklı bulunma ihtimalimiz olduğunu, diğer avukat ise olağan kullanım olarak kabul edilmeyeceğini belirtti. Bu konuyla ilgili emsal karar nasıl bulabilirim hocam? Bir de davayı kaybetme durumunda ne kadarlık bir para ödeme riski oluşur ve kazanma ihtimalimiz nedir? Kutudaki yırtığın görselini de ekledim.
Eki Görüntüle 270050Eki Görüntüle 270051Eki Görüntüle 270052

Hocam ambalajdaki hasar neyse ücreti ödenerek sorun çözülemez mi peki?
Olumsuz yorum yapan diğer meslektaşımın kaçırdığı husus şu, sizin uyuşmazlığınız ayıplı mal kapsamında değil. Cayma hakkı kapsamında bir uyuşmazlık. Cayma hakkının düzenlendiği kanun ve yönetmelik maddelerine göre değerlendirme yapılacak davada da. Yaşadığınız durum cayma hakkının istisnaları kapsamına girmiyor. THH'nin atıfta bulunduğu 6502 sayılı kanunun 48. maddesinin 4. fıkrasında yalnızca "Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir." şeklinde hüküm var. Bunun tersi sizin mutat kullanım dışındaki hasardan sizin sorumlu olmanız sonucunu doğurur. Yani maddi olarak sorumlu olmanız sonucunu doğurur.

Gerek kanunda gerekse de yönetmelikte açıkça "Mutat kullanım kapsamında olmayan bozulma ve değişiklik olması halinde tüketicinin cayma hakkı yoktur" gibi veya buna benzer bir hüküm yoktur. Bu sebeple siz yaşadığınız durum cayma hakkınızın kullanılmasına engel değildir. Bu klasik bir kanun okuma tekniğidir.

Neticede siz yine cayma hakkınızı kullanırsınız ama yaşanan bozulmanın veya değişikliğin mutat kullanım sebebiyle olmadığına kanaat getirilirse iade edilecek bedelden verilen hasar miktarı mahsup edilir ve kalan tutar size iade edilir.

Meslektaşlarımla konuşurken bunları da kendilerine iletin mutlaka.

Davayı kaybetme senaryosunda 2 durum var. Şayet karşı tarafınız da kendisini avukat ile temsil ettirirse, davayı kaybettiğinizde oluşacak zararınız dava açarken ve devam ederken ödediğiniz masrafları geri alamamak ve karşı tarafın avukatına avukatlık ücreti ödemektir.

Ancak şayet karşı taraf bu süreci avukatsız takip ederse zararınız sadece dava açarken ve devam ederken ödediğiniz masrafları geri alamamak olur.

Kazanma veya kaybet ihtimaline yönelik bir yorum yapmam doğru olmaz maalesef. Aramızda bir iş ilişkisi olmadığından size karşı sorumluluk alamam. Ben sadece kanunda ve yönetmelikteki bilgileri iletiyorum size. Kararı siz ve iletişim kurduğunuz, iş ilişkisine gireceğiniz meslektaşlarım versin.

Olumsuz yorum yapan diğer meslektaşımın kaçırdığı husus şu, sizin uyuşmazlığınız ayıplı mal kapsamında değil. Cayma hakkı kapsamında bir uyuşmazlık. Cayma hakkının düzenlendiği kanun ve yönetmelik maddelerine göre değerlendirme yapılacak davada da. Yaşadığınız durum cayma hakkının istisnaları kapsamına girmiyor. THH'nin atıfta bulunduğu 6502 sayılı kanunun 48. maddesinin 4. fıkrasında yalnızca "Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir." şeklinde hüküm var. Bunun tersi sizin mutat kullanım dışındaki hasardan sizin sorumlu olmanız sonucunu doğurur. Yani maddi olarak sorumlu olmanız sonucunu doğurur.

Gerek kanunda gerekse de yönetmelikte açıkça "Mutat kullanım kapsamında olmayan bozulma ve değişiklik olması halinde tüketicinin cayma hakkı yoktur" gibi veya buna benzer bir hüküm yoktur. Bu sebeple siz yaşadığınız durum cayma hakkınızın kullanılmasına engel değildir. Bu klasik bir kanun okuma tekniğidir.

Neticede siz yine cayma hakkınızı kullanırsınız ama yaşanan bozulmanın veya değişikliğin mutat kullanım sebebiyle olmadığına kanaat getirilirse iade edilecek bedelden verilen hasar miktarı mahsup edilir ve kalan tutar size iade edilir.

Meslektaşlarımla konuşurken bunları da kendilerine iletin mutlaka.

Davayı kaybetme senaryosunda 2 durum var. Şayet karşı tarafınız da kendisini avukat ile temsil ettirirse, davayı kaybettiğinizde oluşacak zararınız dava açarken ve devam ederken ödediğiniz masrafları geri alamamak ve karşı tarafın avukatına avukatlık ücreti ödemektir.

Ancak şayet karşı taraf bu süreci avukatsız takip ederse zararınız sadece dava açarken ve devam ederken ödediğiniz masrafları geri alamamak olur.

Kazanma veya kaybet ihtimaline yönelik bir yorum yapmam doğru olmaz maalesef. Aramızda bir iş ilişkisi olmadığından size karşı sorumluluk alamam. Ben sadece kanunda ve yönetmelikteki bilgileri iletiyorum size. Kararı siz ve iletişim kurduğunuz, iş ilişkisine gireceğiniz meslektaşlarım versin.
Fikrimi değiştirdim hocam, kaybetme riskine girmek istemiyorum; ders olmuş oldu. Amazon dışı bir yerden ürün satın almamak gerekiyormuş.

Siz bilirsiniz, tekrar geçmiş olsun.
Sağolun hocam yardımınız için tekrardan çok teşekkür ederim bu süreçte çok yardımcı oldunuz.

Haa, şunu da eklemeden konu kapansın istemiyorum: "Mutat kullanım" diye bir şey var. Ne mutat kullanım, ne değil, hiçbir şekilde anlamış değilim ama görüldüğü üzere yanlışlıkla dahi olsa kutuyu yırtmanız, deforme etmeniz durumunda iadenin reddedilmesi ve bunu Tüketici Hakem Heyetinin de haklı bulması durumu var. Tüketici Mahkemesi belki beni haklı bulur ama haklı bulmaması durumunda da nasıl bir meblağ ile karşılaşacağım konusunda emin değilim. Konu başında bilmeden konuşan arkadaşlar bunu bizzat tecrübe ile öğrenmedi, fakat ben bunu bizzat tecrübe ettim, acısını ben çektim. Ve diğer tüketicileri de uyarmak isterim; ürünü aldıktan sonra kutusuna, ambalajına falan aşırı özen gösterin, aynı durumu yaşamayın!

Son düzenleme: