Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.
Makaleler
43
Merhaba,

Aşağıda paylaşacağım düşünceler, ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilebilir elbette; ancak, yakın zamanda açılan “iPhone 13 vs iPhone 14” başlıklı konu sonrası bu konuyu gündeme getirme ihtiyacı hissettim.
Bazı kullanıcıların bu tür “X vs X” şeklindeki karşılaştırma konularında yalnızca tek kelimelik, kısa ve açıklayıcı olmayan yanıtlar verdiğini sıklıkla görüyoruz. Örneğin:

(Alıntılanan mesajlar örnek olup, kişi veya kişileri hedef gösterme gibi bir niyete sahip değildir.)

Bu şekilde yapılan yorumlar, konu sahibine ne derece fayda sağlıyor? "iPhone 13, çünkü daha uygun fiyatlı." gibi gerekçeli bir açıklama içermeyen bu tür mesajlar, okuyucuya katkı sunmadığı gibi, konunun amacına da hizmet etmiyor.

Dahası, bu tarz mesajlar bazı kullanıcılar tarafından “Gereksiz veya konuyla alakasız mesaj” tanımına girmeyecek kadar kısa tutulup, sistemin bu kuralını dolaylı şekilde aşmak ve sadece mesaj sayısını artırmak amacıyla da kullanılabiliyor.

Önerim:
Bu tür karşılaştırmalı konularda cevap veren kullanıcıların, düşüncelerini kısa ve gerekçesiz şekilde belirtmek yerine, görüşlerini açıklayıcı şekilde ifade etmeleri teşvik edilebilir. Bu, Sosyal Kuralları bölümüne eklenebilir ve gerekirse kurala dayanarak kullanıcıya ceza verilebilir. Örneğin:

iPhone 13, çünkü daha uygun fiyatlı. iPhone 14'ün farkı çok minimal.

Böyle bir kural ile:
  • Mesajlar daha nitelikli hale gelir,
  • Konuya katkı artar,
  • Sadece mesaj sayısı için yazılan, yüzeysel ve eforsuz içeriklerin önüne geçilmiş olur.
Düşüncelerim bu şekilde, sizlerin de oylarına sunmak amacıyla böyle bir konu açma gereksinimi duydum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Artı -20 Eksi
iPhone 13 mü alayım 14 mü dediğinde, direkt olarak 14 al demenin (örneğin) neresi dokundu anlamadım. Fikrini söyleyip geçiyorsun bazen, her zaman herkesin uzun uzun anlatmasına gerek var mı? Konu sahibi isterse "Neden?" diye sorar zaten mesaj sahibine. Mantıklı bulmadım.

iPhone 13 mü alayım 14 mü dediğinde, direkt olarak 14 al demenin (örneğin) neresi dokundu anlamadım. Fikrini söyleyip geçiyorsun bazen, her zaman herkesin uzun uzun anlatmasına gerek var mı? Konu sahibi isterse "Neden?" diye sorar zaten mesaj sahibine. Mantıklı bulmadım.

"Dokunan" bir şey yok zaten. Örneğin, sen bir konu açsan; "i5-12400F mi i5-12500H mı?" biri senin konunun altına gelip sadece "i5-12400F" dese kendi kendine "İyi de, neden?" diye sormaz mısın? Olay burada başlıyor zaten. Bu tarz özellikle teknik konularda tek kelimelik cevaplar kesinlikle yeterli olmuyor, okuyucuya ve konu sahibine yardımcı olmadığı gibi, sistemin kötüye kullanılmasına da neden olabiliyor. Burası bir forum, bazı şeyleri uzun uzun anlatman lazım, forum kültüründe bu yok mudur? Yoksa, "iPhone 13 mü alayım iPhone 14 mü?" diyen birisine "iPhone" bile yazmaya tenezzül etmeden yalnızca "13." yazmak mı forum kültürüdür? :)

Ben o tarz yorumları karşılaştırılamayacak kadar farkla X tarafı kazanıyor anlamında söyleniyor diye düşünüyorum, X'in karşısındakine göre bariz üstünlüğü var gibi.

"Dokunan" bir şey yok zaten. Örneğin, sen bir konu açsan; "i5-12400F mi i5-12500H mı?" biri senin konunun altına gelip sadece "i5-12400F" dese kendi kendine "İyi de, neden?" diye sormaz mısın? Olay burada başlıyor zaten. Bu tarz özellikle teknik konularda tek kelimelik cevaplar kesinlikle yeterli olmuyor, okuyucuya ve konu sahibine yardımcı olmadığı gibi, sistemin kötüye kullanılmasına da neden olabiliyor. Burası bir forum, bazı şeyleri uzun uzun anlatman lazım, forum kültüründe bu yok mudur? Yoksa, "iPhone 13 mü alayım iPhone 14 mü?" diyen birisine "iPhone" bile yazmaya tenezzül etmeden yalnızca "13." yazmak mı forum kültürüdür? :)

Eğer artılarını yazarsan diğerlerinin yazmasına gerek kalmaz.
Yani bir kişi 13, diğer kişi ise 14 yazarsa konu sahibi hangisini alacağını sorgular.

Ama çoğu kişi 13 yazıp geçtiği için fazlalığı görüp kolayca karar verebiliyor.

Konu sahibi zaten isterse sorabilir, gereksiz bir öneri.

Yedik subliminali. Kısa cevap verebilir kişinin kendi tercihi. Uzun cevap verebilir kişinin kendi tercihidir. Konu sahibi kısa veya uzun mesajlara nedenini sorabilir, kişinin kendi tercihidir. Ben "13." Ayrıca istersem sebep de vermeyebilirim bu benim tercihimdir.😄 Yasaklanması çok yanlış. Demokrasi gereken cevabı vermiş zaten.
Kaldı ki iPhone 13 öneriyorum ile "13." Arasında pek bir anlam farkı göremedim
Üstekini yazsaydım daha mı açıklayıcı olacaktı?

Tenezzül etmeden mi? Ne yazıp yazmayacağımı sana mı soracağım? İstediğimi yazma hakkım var. Nerden biliyorsun benim tenezzül etmediğimi? Telefon önerisi kategorisin de ne kadar çok detaylı önerim var biliyor musun? ''İyi de , neden'' Sorusu sen kendi konularında sor o zaman. 'Burası bir forum, bazı şeyleri uzun uzun anlatman lazım' Hayır. İsteyen istediği gibi anlatır. Sistem de kötüye kullanılmıyor. 1 Yıldır bu forumda 'de-ki' ekleri dışında da cezam yoktur. Kendi fikrimin çok kısa belirtiğim için olan duruma bak. Toxiclik yapıp kısa mesaj atsam neyse diyeceğim hatta onda bile bir şey demek düşmez de.

Son düzenleme: