- Makaleler
- 3
CPU_OPT çoklayıcı ya da daisy-chain yoksa diye var. Çift fanlı kule tipleri falan için de iş görüyor. Sizin durumunuzda boş kalmalı.
Bu fanlar daisy chain değil, dişi-erkek şeklinde birbirine ardı sıra bağlanamıyor yani. O yüzden 3'lü çoklayıcı göndermişler, kutu içeriğinde mevcut. Fan çoklayıcı CPU_FAN porta takıp tek tek 3 fanın bağlantısını fan çoklayıcıya yapacaksın. Tek port üzerinden 3-4 fan sorun olmaz. Genelde port kapasitesi 1 Amper'dir, 5-6 fan takarsan RPM kısar. %100 devirde iken mesela 2200 dönüyorsa 1800 civarına geriler amper limiti yüzünden. ASUS'ta 1a, MSI'de 2A idi. Manuel'de yazar. Senin senaryoda bu önemsiz. Dediğim şekilde yapın.
Bu fanların yalnızca ARGB bağlantısı daisy chain desteği var, dişi-erkek şeklinde birbirine bağlarsın ARGB kısmını. Sonra 3 tanesini birden anakarttaki boşta ARGB 5V portuna takarsın, olur biter. @RedBuLL
Hocam kafam karıştı iyice biraz da hastayım size ulaşabileyim bir yer var mı resim veya da görüntülü resim sesli konuşabileceğimiz rica etsem yazdıklarınız kafamı karıştırdı çok anlamıyorum.
Eki Görüntüle 238573
@RedBuLL şimdi fan2_pump portuna pompa bağlantısı yapıldı ise onda sorun yok. CPU_FAN kısmına AiO kutu içeriğinden çıkan fan çoklayıcı takın. Sonra 3 başına da radyatör fanlarının fan bağlantısını yapın. Bu şekilde olacak. @Vavien. dediği gibi cpu_opt boş kalacak sizde, şu aşamada gereksiz. Sonrasında radyatör fanlarının 3 tanesinin ARGB bağlantısını papatya dizilimi şeklinde birbirine erkek-dişi şeklinde bağlayıp yuvarlak içine aldığım ARGB portuna bağlayın. Tüm işlem bu kadar.
Gcc anakart yazılımını kurarsan ARGB ve fan kontrolü sorunsuz yaparsın. Ama gcc yazılımı, düşman başına.openrgb vs. indirirsin sonraki etapta olmazsa, zaten onboard Memory mevcuttur. Profili bir kere ayarlaman yeterli, sonra yazılımı silersin. Fan ayarları için fancontrol adlı yazılımı kullanın ya da BIOS genel anlamıyla yeterlidir.
İlgili yazılımlar:
Fan Control - A highly focused fan controlling software for Windows
Fan Control is a free software that allows the user to control their CPU, GPU and case fans using temperatures.getfancontrol.com
Eki Görüntüle 238573
@RedBuLL şimdi fan2_pump portuna pompa bağlantısı yapıldı ise onda sorun yok. CPU_FAN kısmına AiO kutu içeriğinden çıkan fan çoklayıcı takın. Sonra 3 başına da radyatör fanlarının fan bağlantısını yapın. Bu şekilde olacak. @Vavien. dediği gibi cpu_opt boş kalacak sizde, şu aşamada gereksiz. Sonrasında radyatör fanlarının 3 tanesinin ARGB bağlantısını papatya dizilimi şeklinde birbirine erkek-dişi şeklinde bağlayıp yuvarlak içine aldığım ARGB portuna bağlayın. Tüm işlem bu kadar.
Gcc anakart yazılımını kurarsan ARGB ve fan kontrolü sorunsuz yaparsın. Ama gcc yazılımı, düşman başına.openrgb vs. indirirsin sonraki etapta olmazsa, zaten onboard Memory mevcuttur. Profili bir kere ayarlaman yeterli, sonra yazılımı silersin. Fan ayarları için fancontrol adlı yazılımı kullanın ya da BIOS genel anlamıyla yeterlidir.
İlgili yazılımlar:
Fan Control - A highly focused fan controlling software for Windows
Fan Control is a free software that allows the user to control their CPU, GPU and case fans using temperatures.getfancontrol.com
Radyatörten çıkan kablolar dediğiniz kasanın egzoz ve 3 fan olan hava akışını sağladığı fanları bu çoğaltıcıya bağlayıp sonuç olarak şu anda takılı oldukları yerleri SYS_FAN1 ve CPU _opt girişleri boşta mı duracak bir şey takmıcaz yani.
Bu kabloyu sadece boşta mı takacağım kandırmak gibi 3 erkek girişi de boş dişi olan CPU_FAN bu şekilde görselde cpu_opt çarpı koymuşsunuz oraya fan kablosu bağlı ama.
cpu_opt çarpı koymuşsunuz oraya fan kablosu bağlı ama.
Egzoz fanı şimdi karıştırmayalım. Radyatörden çıkan 3 fan bağlantısını bu işaretlediğim 3 porta yapın çoklayıcıda. Sonra CPU_FAN şeklinde işaretlediğim kısma diğer tekli ucu bağlayın, işlem bu kadar aslında. Çok da karıştırılacak bir durum söz konusu değil. Arka egzoz tekli fanı ayrıca başka bir porta takarsın, örneğin onu cpu_opt takman uygun olur ama radyatör fanlarının bağlantısını 3'lüden tekli bağlantı olacak şekilde CPU_FAN porta takacaksın.
Arka egzoz fanı bağlamışlardır oraya muhtemelen. Kontrol edersin, radyatör fanlarını 3'lüden tekliye olacak şekilde CPU_FAN porta takın işaretlediğim gibi.
Egzoz fanı şimdi karıştırmayalım. Radyatörden çıkan 3 fan bağlantısını bu işaretlediğim 3 porta yapın çoklayıcıda. Sonra CPU_FAN şeklinde işaretlediğim kısma diğer tekli ucu bağlayın, işlem bu kadar aslında. Çok da karıştırılacak bir durum söz konusu değil. Arka egzoz tekli fanı ayrıca başka bir porta takarsın, örneğin onu cpu_opt takman uygun olur ama radyatör fanlarının bağlantısını 3'lüden tekli bağlantı olacak şekilde CPU_FAN porta takacaksın.
Arka egzoz fanı bağlamışlardır oraya muhtemelen. Kontrol edersin, radyatör fanlarını 3'lüden tekliye olacak şekilde CPU_FAN porta takın işaretlediğim gibi.
Vallahi hocam ben iptalim çoklayıcı kabloyu CPU_FAN taktım diğer 3 erkek uçlu girişleri boşta bıraktım. ARG_V2_2 RGB kablo takılı pump takılı aşağıda argb_v2_1 girişindede RGB kablosu takılı öyle duruyor bu kadar.
Hocam cpu_opt bağlı olan radyatör kablosunu CPU-fan olan yere bağladım çoklayıcıya gerek duymadım gereksiz uzun ve kablo kirliliği oluyor CPU-fan şu an dediğiniz gibi oldu kurulumu tamamladım arka taraftaki bağlantıları kontrol ettim sorun yok teşekkürler sizi de yordum kusuruma bakmayın hastayım anlayamadım kafam ondan karıştı.
Radyatör fanlarının üçünü de CPU_FAN kısmına çoklayıcı olmadan nasıl bağladınız? Çoklayıcı olmadan olmuyor, şeklinde biliyorum.
Bu modelde böyle olması gerekiyor, anlattığım gibi olmalı yani.