Cokonatnat 10

Uzman
Elimde eski kasadan kalan boşta 2 adet fan vardı. Test amaçlı alt tarafta denemek istedim, intake olarak taktım. GPU sıcaklığının düşmesini beklerken tam tersi oldu; 3-5 derece GPU sıcaklığı arttı. Sanırım hava akışını bozuyor. Bunun sebebi ne olabilir?

Sizce bottom fanlar gereksiz mi?

IMG_1623.webp

Yukarı üflüyorsa ters taktıysan sorun olmaz çok fazla ama o alt kısımda Power yok mu? Oradan hava alacak yeri var mı? Asıl soru bu. Power fanı nereye hava üflüyor, yukarı mı yoksa alt kısmı mı atıyor?
Ciddi etkiler mi sanmam ama çok da pratik bir çözüm değil gibi geldi bana, alt kısımda Power olduğunu düşünürsek.

Fanların vidalarını sökün, ters koyup deneyin, soketleri sökmeden kontrol edin. Değişkenlik yoksa kasanın altına hava vermiyordur ya da hava almıyordur.

Elimde eski kasadan kalan boşta 2 adet fan vardı. Test amaçlı alt tarafta denemek istedim, intake olarak taktım. GPU sıcaklığının düşmesini beklerken tam tersi oldu; 3-5 derece GPU sıcaklığı arttı. Sanırım hava akışını bozuyor. Bunun sebebi ne olabilir?

Sizce bottom fanlar gereksiz mi?

Eki Görüntüle 264013

Yan kısımdaki 3 tane beyaz olan fanlar bize bakanlar dışarı çekiyor havayı sanırım? Şahsen ben onları içeri üfletip 1 tane siyah olanı 240mm'nin yanındaki boşluktan dışarı üfletirdim 1 tanede alttaki yamuk olan kısma takıp yukarı üfletirdim. Hava akışı böyle daha doğrusal olur.

1783453849514.webp

Son düzenleme:
Evet fanlar reversed fanmış bilmiyordum test ederek öğrendim, fakat o fanları söküp ters taktım, gene bi etki etmedi alın sonuçlar

Yani hem intake hem exhaust hem de fansız deneyip test ettim

Alt fanlar olmadan ekran kartı derecesi daha iyi, kısacası aşağıya fan takmak bi işime yaramadı söktüm.

Crimson desert gibi ağır bir oyunda:

HWINFO sensor only ile aynı mekan, 15’er dakika test ettim

IMG_1628.webp

Evet fanlar reversed fanmış bilmiyordum test ederek öğrendim, fakat o fanları söküp ters taktım, gene bir etki etmedi alın sonuçlar.

Yani hem intake hem exhaust hem de fansız deneyip test ettim.

Alt fanlar olmadan ekran kartı derecesi daha iyi, kısacası aşağıya fan takmak bir işime yaramadı söktüm.

Crimson desert gibi ağır bir oyunda:

HWiNFO sensor only ile aynı mekan, 15'er dakika test ettim.

Eki Görüntüle 264051

Dediğim gibi o kısma fan takmanız uygun değil, çünkü alt kısmında PSU var, hava alacağı ya da vereceği bir yer olmadığından içeride boğuluyor ve sıcaklık artıyor. Sizin attığınız resim üzerinde oynamıştım, o şekilde deneyebilirsiniz.
Havayı devir daim yapman lazım ama o fanları hangi şekilde takarsan tak, her türlü sıcak havayı içeride hapsediyor.
Bu düzende yandaki 3 fanın hiçbir hükmü kalmıyor, senin aslında havayı egzoz fanı ve üst kısma taşıman lazım. Çünkü sıcak hava her zaman yukarı gitmek ister ama senin en güçlü çıkış yerin sağdaki 3 fan ve onların da en üstteki işe yarar bu şekilde, diğer 2'si pasif kalır.

Sen sağdaki 3 fanı içeri hava alacak şekilde takıp, alttaki kavisli yere içeri hava alacak şekilde ve 240 mm'nin yanına havayı dışarı alacak şekilde takarsan o zaman etkisini görürsün. O 2 siyah fanı öyle değerlendir. Çünkü senin kasanın önü de cam olduğu için içeri hava girişi hiç yok neredeyse. O iki dediğim yere fan takmadan 3'lü fanları içeri hava alacak şekilde yaparsan da yine sıcaklık artar çünkü dışarı çıkış yetişemez.