menzil genişletici (range extender / repeater):
Mevcut modem/router’ın Wi-Fi sinyalini alır ve aynı sinyali yeniden yayar. Genellikle hızın yarısı kadar performans sunar (çünkü gelen veriyi alır, sonra tekrar iletir). Bazı cihazlarda bağlantı kopmaları yaşanabilir veya ağlar arasında geçişte manuel bağlantı gerekir (örneğin evde "Wi-Fi" ve "wifi_ext" gibi iki farklı ağ adı oluşur). Ucuz ve kurulumu basittir.
mesh Wi-Fi sistemi:
Ana modem/router ile bağlantılı birden fazla “node” (uydu cihaz) birlikte çalışarak tek bir birleşik ağ oluşturur. Tüm mesh cihazlar birbiriyle haberleşir. Sinyali sadece modeme bağlı olan değil, diğer mesh cihazlardan da alabilirsiniz. Daha kararlı, hızlı ve kapsayıcı bir bağlantı sunar. Tek bir Wi-Fi adı olur (cihazlar otomatik olarak en güçlü mesh Node'a bağlanır). Menzil genişleticilere göre daha pahalıdır. Kurulum biraz daha tekniktir.
tecrübe ettiğime göre de:
Daha önceden menzil genişletici kullanıyordum. Yukarıda da bahsettiğim problemler vardı. Sonradan ana routerımı Keenetic ile değiştirdim. Kullanım kolaylığını ve performansını görünce bir tane daha Keenetic router aldım ve mesh yaptım. 1 Gbps interneti kablosuz ağ ile ana routerın dibindeyken de 600 Mbps olarak alıyorum. Evin en uç noktasında balkonda bile yine 600 Mbps olarak alıyorum. Tabii 600 Mbps olması da cihazımın Wi-Fi teknolojisiyle alakalı. Yoksa router kablolu bağlantıda 1Gbps veriyor. Kısaca kayıpsız kullanıyorum.
Özetle bir tane daha Keenetic router alıp mesh yapabilirsin. Ya da TP-Link'in hazır mesh setleri mevcut ( örneğin TP-Link deco) onları tercih edebilirsin. Menzil genişletici tercihin olmamalı bile.