mete01

Üstün
Arkadaşlar şu an Keenetic Buddy 4 kullanıyorum. Wi-Fi alanına biraz uzak olduğu için düzgün çekmiyor. Sizce bu modeli alsam daha iyi çekim gücü olur mu? Bir de hiç stabil değil bazen 25 Mbit internet hızı alıyorum bazen 3 bazen hiç. Bütçe maksimum 2000. ne önerirsiniz?

Arkadaşlar şu an Keenetic Buddy 4 kullanıyorum. Wi-Fi alanına biraz uzak olduğu için düzgün çekmiyor. Sizce bu modeli alsam daha iyi çekim gücü olur mu? Bir de hiç stabil değil bazen 25 Mbit internet hızı alıyorum bazen 3 bazen hiç. Bütçe maksimum 2000. ne önerirsiniz?
Hocam Buddy 4 aslında sağlam alet ama muhtemelen sinyal yolunda engel var ya da mesafe fazla geliyor. Çekim gücünü artırmak için TP-Link RE305 gibi bir menzil genişletici alabilirsin ama bu cihazlar genelde hızdan biraz çalıyor.

Bence daha sağlam çözüm, Keenetic’ten ekstra bir mesh uyumlu cihaz alıp mesh ağı kurmak. Hem daha stabil hem de hız düşüşü olmadan kullanırsın. Bütçen 2000’e kadar çıktığına göre, Keenetic Hero DSL ya da biraz daha uygun fiyatlı Keenetic Extra DSL gibi modellere bakabilirsin. Mesh sistemiyle bağlantı daha sağlam olur, uğraştırmaz.

Son olarak modemin yerini de bi gözden geçir. Daha merkezi bi noktaya koymak bazen acayip fark yaratıyor.

Hocam buddy 4 aslında sağlam alet ama muhtemelen sinyal yolunda engel var ya da mesafe fazla geliyor. Çekim gücünü artırmak için TP-Link RE305 gibi bir menzil genişletici alabilirsin ama bu cihazlar genelde hızdan biraz çalıyor.

Bence daha sağlam çözüm, Keenetic'ten ekstra bir mesh uyumlu cihaz alıp mesh ağı kurmak. Hem daha stabil hem de hız düşüşü olmadan kullanırsın. Bütçen 2000'e kadar çıktığına göre, Keenetic Hero DSL'ya da biraz daha uygun fiyatlı Keenetic Extra DSL gibi modellere bakabilirsin. Mesh sistemiyle bağlantı daha sağlam olur, uğraştırmaz.

Son olarak modemin yerini de bir gözden geçir. Daha merkezi bir noktaya koymak bazen acayip fark yaratıyor.

İşin kötü tarafı ne modemi hareket ettirebiliyorum ne de Keenetic'i. Mesh ağı kurmak ne demek tam bilmiyorum. Nasıl yapabilirim? Keenetic buddy 4Ü iade edip mi yapacağım yoksa başka bir şey mi alacağım. Adım adım salağa anlatır gibi anlatabilir misiniz?

Mesh ağı kurmak ne demek tam bilmiyorum. Nasıl yapabilirim? Keenetic buddy 4Ü iade edip mi yapacağım yoksa başka bir şey mi alacağım. Adım adım salağa anlatır gibi anlatabilir misiniz?

Hocam Mesh ağı kurmak, Wi-Fi sinyalini evin her köşesine yaymak için birden fazla cihaz kullanmak demek. Normalde tek bir modemden internet yayılır, ama büyük bir evde ya da çok katlı bir yerde bu sinyal her yere ulaşamaz. Sonuç? Üst katta internet çekmez, mutfakta bağlantı kopar, bahçede zaten hayal... Mesh sistemiyle bunu çözüyorsun. Birkaç tane cihaz (bunlara “Router” deniyor) alıyorsun. Ana Routerı modemin yanına koyuyorsun, diğerlerini de internetin zayıf olduğu yerlere dağıtıyorsun. Bu cihazlar birbirleriyle kablosuz olarak bağlantı kuruyor ve tek bir büyük Wi-Fi ağı oluşturuyorlar. Yani evin içinde gezerken sürekli ağ değiştirmek zorunda kalmıyorsun. Telefonun hangi routera yakınsa otomatik olarak ona bağlanıyor, internet hızın ve kaliten aynı kalıyor. Kapsama alanı genişliyor, bağlantı kopma derdi de ortadan kalkıyor.

Kısacası, mesh ağı kurunca internetin her yerde çekiyor. Artık salonla diğer odalar arasında bağlantı kopmayacak. Atacağım linkten Router hakında bilgi alabilirsin.

Menzil Genişletici (Range Extender / Repeater):
Mevcut modem/router’ın Wi-Fi sinyalini alır ve aynı sinyali yeniden yayar. Genellikle hızın yarısı kadar performans sunar (çünkü gelen veriyi alır, sonra tekrar iletir). Bazı cihazlarda bağlantı kopmaları yaşanabilir veya ağlar arasında geçişte manuel bağlantı gerekir (örneğin evde "WiFi" ve "WiFi_EXT" gibi iki farklı ağ adı oluşur). Ucuz ve kurulumu basittir.

Mesh Wi-Fi Sistemi:
Ana modem/router ile bağlantılı birden fazla “node” (uydu cihaz) birlikte çalışarak tek bir birleşik ağ oluşturur. Tüm mesh cihazlar birbiriyle haberleşir. Sinyali sadece modeme bağlı olan değil, diğer mesh cihazlardan da alabilirsiniz. Daha kararlı, hızlı ve kapsayıcı bir bağlantı sunar. Tek bir Wi-Fi adı olur (cihazlar otomatik olarak en güçlü mesh node’a bağlanır). Menzil genişleticilere göre daha pahalıdır. Kurulum biraz daha tekniktir.

Tecrübe ettiğime göre de:
Daha önceden menzil genişletici kullanıyordum. Yukarıda da bahsettiğim problemler vardı. Sonradan ana routerımı keenetic ile değiştirdim. Kullanım kolaylığını ve performansını görünce bir tane daha keenetic router aldım ve mesh yaptım. 1 Gbps interneti kablosuz ağ ile ana routerın dibindeyken de 600 Mbps olarak alıyorum. Evin en uç noktasında balkonda bile yine 600 Mbps olarak alıyorum. Tabi 600 Mbps olması da cihazımın wifi teknolojisiyle alakalı. Yoksa router kablolu bağlantıda 1Gbps veriyor. Kısaca kayıpsız kullanıyorum.

Özetle bir tane daha keenetic router alıp mesh yapabilirsin. Ya da tp-link in hazır mesh setleri mevcut ( örneğin tp-link deco) onları tercih edebilirsin. Menzil genişletici tercihin olmamalı bile.

Tamamdır Keenetic touter alıp mesh yapmayı deneyeyim bir de.

Ondan sonra size tekrar dönüş yaparım teşekkür ederim ikinize de.

menzil genişletici (range extender / repeater):
Mevcut modem/router’ın Wi-Fi sinyalini alır ve aynı sinyali yeniden yayar. Genellikle hızın yarısı kadar performans sunar (çünkü gelen veriyi alır, sonra tekrar iletir). Bazı cihazlarda bağlantı kopmaları yaşanabilir veya ağlar arasında geçişte manuel bağlantı gerekir (örneğin evde "Wi-Fi" ve "wifi_ext" gibi iki farklı ağ adı oluşur). Ucuz ve kurulumu basittir.

mesh Wi-Fi sistemi:
Ana modem/router ile bağlantılı birden fazla “node” (uydu cihaz) birlikte çalışarak tek bir birleşik ağ oluşturur. Tüm mesh cihazlar birbiriyle haberleşir. Sinyali sadece modeme bağlı olan değil, diğer mesh cihazlardan da alabilirsiniz. Daha kararlı, hızlı ve kapsayıcı bir bağlantı sunar. Tek bir Wi-Fi adı olur (cihazlar otomatik olarak en güçlü mesh Node'a bağlanır). Menzil genişleticilere göre daha pahalıdır. Kurulum biraz daha tekniktir.

tecrübe ettiğime göre de:
Daha önceden menzil genişletici kullanıyordum. Yukarıda da bahsettiğim problemler vardı. Sonradan ana routerımı Keenetic ile değiştirdim. Kullanım kolaylığını ve performansını görünce bir tane daha Keenetic router aldım ve mesh yaptım. 1 Gbps interneti kablosuz ağ ile ana routerın dibindeyken de 600 Mbps olarak alıyorum. Evin en uç noktasında balkonda bile yine 600 Mbps olarak alıyorum. Tabii 600 Mbps olması da cihazımın Wi-Fi teknolojisiyle alakalı. Yoksa router kablolu bağlantıda 1Gbps veriyor. Kısaca kayıpsız kullanıyorum.

Özetle bir tane daha Keenetic router alıp mesh yapabilirsin. Ya da TP-Link'in hazır mesh setleri mevcut ( örneğin TP-Link deco) onları tercih edebilirsin. Menzil genişletici tercihin olmamalı bile.

Şimdi baktım da benim modem TP-Link'miş. Buddy 4Ü iade edip TP-Link alsam mesh yapılabilir mi?

Son düzenleme: