Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

sulkoc

Uzman
Merhaba arkadaşlar. Keenetic Hero KN-1012 router ve MA5671A SFP modülüyle Türk Telekom’un 1000 Mbps fiber paketini kullanıyorum.

Ancak şöyle bir durum var: Router’ı kapatıp fişini çekip bir süre beklesem de yeniden açtığımda aynı IP adresini alıyorum. Statik IP kullanmıyorum ama IP adresim sürekli sabit kalıyor. Ayrıca ping değerlerim 17–19 ms civarında, bu da fiber bağlantı için beklediğimden yüksek. Oysa 100 Mbps VDSL bağlantıda 6–7 ms ping alıyordum.

Bu durumun neden kaynaklandığını merak ediyorum. Değer görüntülerimi de ekliyorum.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-10-29 201942.webp
    Ekran görüntüsü 2025-10-29 201942.webp
    28,1 KB · Görüntüleme: 58
  • Ekran görüntüsü 2025-10-29 202333.webp
    Ekran görüntüsü 2025-10-29 202333.webp
    27,7 KB · Görüntüleme: 59
Çözüm
IP değişimi istiyorsan eğer BTK kararı ile 7 dakika boyunca modemin kapalı veya adaptörün fişini çekmen gerekiyor. Aynı şeyi ben de yaşıyordum modemi kapatıp 1 dakika sonra açıyordum IP değişmiyordu sonradan network ekibi bana bu bilgiyi vermişti. Şu anda 7 dakika bekledikten sonra IP değiştiğini görebiliyorum.
Keenetic arayüzünde yazan IP adresi CGNAT bloğu'nun IP adresi. Sizin gerçek IP adresiniz değil. Sizi hep aynı CGNAT servisine attığı için hep aynı kalması normal.

Onun dışında CGNAT IP adresinin düşmesi "bir süre"den fazla olabilir. Operatörden operatör'e değişiyor. Sizin IP adresini 1 saat boyunca size atamıştır ve 1 saatten uzun sinyal boşluğu olmadı sürece bırakmıyordur.

Keenetic arayüzünde yazan IP adresi CGNAT bloğu'nun IP adresi. Sizin gerçek IP adresiniz değil. Sizi hep aynı CGNAT servisine attığı için hep aynı kalması normal.

Onun dışında CGNAT IP adresinin düşmesi "bir süre"den fazla olabilir. Operatörden operatör'e değişiyor. Sizin IP adresini 1 saat boyunca size atamıştır ve 1 saatten uzun sinyal boşluğu olmadı sürece bırakmıyordur.
Peki ping ve RX değerleri için ne diyorsunuz sorun nedir?

Peki ping ve RX değerleri için ne diyorsunuz sorun nedir?
Ping biraz yüksek ama speedtest server'ına olan uzaklıktan olabilir. Farklı server ile deneyin.

RX de bir tık yüksek ama sorun olmaz. Normal değerler -8 ve -28 arası olmalı. Sizinki -26. Bu aralıkta sorun çıkmaz. Kablo çok bükük veya köşe dönüyorsa düzleştirmeyi deneyin.

RX değeri 25'e düşürdüm bir noktada fazla sert dönüş vardı biraz yumuşatma yapabildim 25.28'e geriledi. İp içinde gece uzun süreli kapatmayı deneyeceğim bakalım değişecek mi?

IP değişimi istiyorsan eğer BTK kararı ile 7 dakika boyunca modemin kapalı veya adaptörün fişini çekmen gerekiyor. Aynı şeyi ben de yaşıyordum modemi kapatıp 1 dakika sonra açıyordum IP değişmiyordu sonradan network ekibi bana bu bilgiyi vermişti. Şu anda 7 dakika bekledikten sonra IP değiştiğini görebiliyorum.

Çözüm
Aynen, 10 dakika bekleyince IP değişti.

Ayrıca ikinci bir SFP almıştım bugün geldi yedek olsun arızalanırsa kullanırım diye aldım. Onu taktım Custom FW yüklemedim direk dili İngilizce yaptım ve ONT bilgilerini arayüze girdim. İp alabildim ve mevcut RX değerim bu Huawei MA5671A SFP de 23'e geriledi ilginç. :)

RX değeri 25'e düşürdüm bir noktada fazla sert dönüş vardı biraz yumuşatma yapabildim 25.28'e geriledi. İp içinde gece uzun süreli kapatmayı deneyeceğim bakalım değişecek mi?

Ayrıca ikinci bir SFP almıştım bugün geldi yedek olsun arızalanırsa kullanırım diye aldım. Onu taktım Custom FW yüklemedim direk dili İngilizce yaptım ve ONT bilgilerini arayüze girdim. İp alabildim ve mevcut RX değerim bu Huawei MA5671A SFP de 23'e geriledi ilginç. :)

Son düzenleme: