Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Haziran 2024'ten beri ana Linux dağıtımı olarak Arch Linux kullanıyorum. Ayrıca gerek sanal makineye gerek harici disklere (USB bellek veya harici SSD) birkaç defa Arch Linux kurulumu yaptım.

Fakat bir tanesi hariç hepsinde ortak bir nokta vardı: Kurulumu Archinstall ile yapmıştım. Sadece tek bir kurulumu manuel olarak yaptım, o da sanal makinede yaptığım kurulumdu.

Bu kez ilk defa kendi bilgisayarımda manuel Arch Linux kurulumu yapmak istedim. Kurulum adımları zaten Arch Linux Wiki'de mevcut, o yüzden tekrar anlatmama gerek yok. Fakat birkaç önemli noktadan bahsetmek istiyorum:
  • Kurulumda Mirrorlist ayarını iyi yapmak zaman zaman çok önemli olabiliyor. Mesela bugün yaptığım tüm kurulumlarda (sanal makine veya gerçek makine fark etmeksizin) indirme işlemleri aşırı yavaş ilerliyordu (ISS olarak TurkNet kullanıyorum). Bu da beni deli etme aşamasına gelmişti resmen. Fakat sonradan Mirrorlist ayarı yaptım ve sorun çözüldü. Gerekli adımları burada paylaşamıyorum zira komutları konuya yazınca nedenini anlamadığım bir şekilde Cloudflare'in DDoS koruması tetikleniyor ve hem konu açarken, hem BB Code'a geçerken hem de taslak olarak kaydederken hata veriyor. O yüzden komutu Arch Wiki'den öğrenebilirsiniz.
  • Chroot'dan çıkıp sistemi yeniden başlatmadan önce mutlaka NetworkManager gibi bir ağ istemcisi kurmalı ve systemctl aracı ile aktif etmelisiniz. Aksi takdirde sistemi yeniden başlatıp Arch Linux'tan boot ettiğinizde hiçbir şekilde internete bağlanamayacak ve dolayısıyla hiçbir şekilde paket kuramayacaksınız. Çözmek için tekrar Arch Linux ISO'sundan boot edip Chroot ile ağ istemcisi kurmanız gerekecektir.
  • NVIDIA sürücüsünü DKMS yöntemiyle kuracaksanız mutlaka kurduğunuz Linux çekirdeğine uygun Header paketini de (örneğin, linux-headers) kurmalısınız. Aksi takdirde NVIDIA sürücü kurulumu hata verecek ve kurulmayacaktır.
Bu konuyu da manuel kurduğum Arch Linux'tan açıyorum :)

Screenshot (2025-11-22 02).webp

Son düzenleme:
Ek olarak bu kurulumumda ilk defa Limine bootloader kullandım. Zaten Limine'ı silip Systemd-boot'a geçmek de oldukça kolay, bu yüzden Limine'a şans vermek istedim. :)

Daha önceden Archinstall ile sadece Systemd-boot ve GRUB kurulumu yapmıştım, tek yaptığım manuel kurulumda ise Systemd-boot kullanmıştım. Bu defa Limine'ı denedim :)
Hoşgeldiniz. Dokümentasyon okumayı unutmayınız. Birçok detay ufak satır aralarında gizli. ;)
Bu arada siz hangi dağıtımı kullanıyorsunuz?