Merhaba,

İnsanlar bana bir şeyler öneriyor. Önüme gelen illaki bir şey diyor. "Benim dediğimi yap, pişman olmazsın." gibi sözler duyuyorum. Bunlar beni etkilerdi.

Asıl konu: İnsanların bana dedikleri ve benim de bunlara fikir danışmam hata oldu. Ailem hariç arkamda sağlam duran sadece amcam oldu. Rahatsızlık yüzünden okul olmadı. 2026 Nisan'da EKPSS sınavım var. Kurs da açıldı. Bana sınava hazırlan diye baskı yapıyor. Amcamın dediklerini dinlemek nasıl olur? Yanımdan ayrılmayan o oldu. Amcamın dediği yönde gitmek iyi olur mu, kendi kafamının dikine mi gideyim?

Çok bilmişler var. Herkes ayrı bir şey diyor. Ki hepsi olmasa bile çoğu vasıfsız.

Amcam yeterli olur mu?
Amcanı tanımıyorum ki nerden bileyim? Ama sözüne, özüne değer verdiğin, mantıklı bulduğun biri ise neden olmasın. Ama, gene de birkaç insana birden danış.

"Herkesi dinle ancak son kararı sen ver" benim hayat mentalitem budur.
Katılıyorum. Ayrıca başkasının düşünceleriyle hareket edip başarısız olduğunda topu onlara atacaksın. Ama kendi düşüncelerinle karar verip başarısız olsan bile hatandan ders çıkaracaksın.

Yeni nesilde bir olay var, büyük sözü dinlemiyorlar. Burada büyük sözünden kastım sadece yaşça büyük olduğundan değil, adam görmüş geçirmiş, yılların tecrübesini almış, sözü ve özür bir adamsa oturup dinleyeceksin. Ben tüm hayatım boyunca böyle yaptım. Dinlenecek adam var dinlenmeyecek adam var. Oturup da her yaşı büyük olanın lafı dinlenmez tabii.

Bizzat bilgi sahibi olduğunuz, kendinize göre iyi yorumlayabildiğiniz olaylarda tabii ki kendi kararınızı verin. Ama mutlaka büyük sözü dinlemekte fayda var.