Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

musa32

Çalışkan
Bilgisayarım oyunlarda ekran kartı ful yükte çalışırken ses bozuluyor bir süre (30 sn - 1 dk ) gibi sonra donuyor ve sistem kendini resetliyor. Tüm parçaları fiyat uygunluğuna göre farklı yerlerden aldım, ( daha 3 haftalık) kendim topladım sistemi.
Sistem bileşenlerim
  • 7500F işlemci (stok fanlı)
  • MSI B650 Gaming Plus anakart
  • Crucial 2TB P3 Plus serisi M.2
  • MSI MAG A750GL PCI-E5 750W Gold PSU
  • (MSI MAG Forge 100M ATX kasa)
  • G.Skill 32 GB Trident tz 5 Neo DDR5 6400 EXPO destekli
  • 9070 XT ekran kartı
Sorunu çözmek için yaptıklarım;
  • Üçlü priz değişti
  • Farklı odalar denendi
  • Gereksiz ses kartları drıverları devre dışı bırakıldı.
  • OCCT programı ile 20 şer dk lık testler yapıldı
  • PSU'da herhangi bir kapanma söz konusu degil
  • RAM testlerini tam yapamadım ama RAM'lerden olduğunu düşünmüyorum.
Sistem sıcaklığı oyunlarda işlemci 87- 84 arası geziniyor.
Ekran kartı sıcaklığı iki göstergeli ortalama ilki 50 derece diğeri ise 75 derece.

Bu sorun ful yükte iken oluyor. Hangi donannım arızalı anlayamadım. Bir de dün kasa camını çıkardım ful yükte 30 dk kadar oyun oynadım sistem reset atmadı. Daha fazla test edemedim işim vardı.

İşin garibi oyunda önce ses bozuluyor sonra kapanıyor olması. Bu hata emsallerini bulamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Öncelikle yaptıklarım;

Ekran kartı kablolarını kontrol ettim sorun yok iki ayrı 6 pin takılı​

Memtest yaptım sadece expo yapabildim birde windowsun bellek taramasını yaptım uzun bir süre herhangi bir hata vermedi​

biosu en son sürüme gücelledim pc açılmadı bu sefer, bir saat pc ile ugraştım allahtan eski biosu yedeklemiştim geri yükledim açtım pc yi​

bir üyenin demiş olduğu voltaj ayarını en sona sakladım daha denemedim .​

expo sizinde dediğiniz gibi kapattı şimdilik sorun yok gibi 1 saattir tam yük te oyun oynadım farklı birkaç oyuna baktıktan sonra net bir şey söylerim .​

Yalnız gözden kaçırdığım bir şey var hwinfo diye bir uygulama indirdim sonra oyuna girdim ilemci sıcaklığım 93 dereceyi görmüş sistemi işlemci kapatabilir mi duruma göre soğutucu alırım en kötü

Özetle expo kapalı bir oyum denedim ekran kartı 60 derece de işlemcim 89-91 arası geziniyor restart atmadı

Herkese hayırlı sahurlar sevgili arkadaşlar.
Sıcaklık güvenli olmayan seviyeye gelince tabikide kapatır. Cpu soğutucunun koruma jelatinini söktüğünüzden belli marka olan bir macun ile tam oturduğuna emin olun. Vidalı bir modelse vidaları çapraz dönerek yavaş yavaş sıkın bir anda tam sıkıp öbür vidaya geçmeyin. Birde bazı anarkatlarsa cpu otomatik oc oluyor. Onu bulup kapatın game boost bilmem ne gibi adı oluyor o da aşırı ısınmaya sebep oluyor. Crash yemenize sebep olabilir.

Buldum: "Precision Boost Overdrive ve Core Boost Performance ayarlarını "Disabled" yapmanız önemli" bunlar açıkken aşırı ısınma oluyor. Ve expo ile ısı daha da artıyor.
EXPO açıkken ve kapalıyken Memtest yapın. Eğer ikisinde de hata çıkarsa RAM'ler sorunlu. Sadece EXPO açıkken hata çıkarsa BIOS sürümü ile ilgili olabilir. Eğer ikisi de değilse ekran kartı ihtimali kalıyor.

EXPO açıkken ve kapalıyken Memtest yapın. Eğer ikisinde de hata çıkarsa RAM'ler sorunlu. Sadece EXPO açıkken hata çıkarsa BIOS sürümü ile ilgili olabilir. Eğer ikisi de değilse ekran kartı ihtimali kalıyor.

BIOS güncel değil, BIOS'un en son sürümü beta, açıkçası güncellersem beni ne bekliyor bilemedim. EXPO açık.

XMP/EXPO kapatın. Sorun devam ederse 9070 XT kaynaklı olma ihtimali var.

İnşallah 9070 XT soru yoktur ;( akşam denerim dediklerinizi.

Son düzenleyen: Moderatör: