Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

musa32

Çalışkan
Bilgisayarım oyunlarda ekran kartı ful yükte çalışırken ses bozuluyor bir süre (30 sn - 1 dk ) gibi sonra donuyor ve sistem kendini resetliyor. Tüm parçaları fiyat uygunluğuna göre farklı yerlerden aldım, ( daha 3 haftalık) kendim topladım sistemi.
Sistem bileşenlerim
  • 7500F işlemci (stok fanlı)
  • MSI B650 Gaming Plus anakart
  • Crucial 2TB P3 Plus serisi M.2
  • MSI MAG A750GL PCI-E5 750W Gold PSU
  • (MSI MAG Forge 100M ATX kasa)
  • G.Skill 32 GB Trident tz 5 Neo DDR5 6400 EXPO destekli
  • 9070 XT ekran kartı
Sorunu çözmek için yaptıklarım;
  • Üçlü priz değişti
  • Farklı odalar denendi
  • Gereksiz ses kartları drıverları devre dışı bırakıldı.
  • OCCT programı ile 20 şer dk lık testler yapıldı
  • PSU'da herhangi bir kapanma söz konusu degil
  • RAM testlerini tam yapamadım ama RAM'lerden olduğunu düşünmüyorum.
Sistem sıcaklığı oyunlarda işlemci 87- 84 arası geziniyor.
Ekran kartı sıcaklığı iki göstergeli ortalama ilki 50 derece diğeri ise 75 derece.

Bu sorun ful yükte iken oluyor. Hangi donannım arızalı anlayamadım. Bir de dün kasa camını çıkardım ful yükte 30 dk kadar oyun oynadım sistem reset atmadı. Daha fazla test edemedim işim vardı.

İşin garibi oyunda önce ses bozuluyor sonra kapanıyor olması. Bu hata emsallerini bulamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Öncelikle yaptıklarım;

Ekran kartı kablolarını kontrol ettim sorun yok iki ayrı 6 pin takılı​

Memtest yaptım sadece expo yapabildim birde windowsun bellek taramasını yaptım uzun bir süre herhangi bir hata vermedi​

biosu en son sürüme gücelledim pc açılmadı bu sefer, bir saat pc ile ugraştım allahtan eski biosu yedeklemiştim geri yükledim açtım pc yi​

bir üyenin demiş olduğu voltaj ayarını en sona sakladım daha denemedim .​

expo sizinde dediğiniz gibi kapattı şimdilik sorun yok gibi 1 saattir tam yük te oyun oynadım farklı birkaç oyuna baktıktan sonra net bir şey söylerim .​

Yalnız gözden kaçırdığım bir şey var hwinfo diye bir uygulama indirdim sonra oyuna girdim ilemci sıcaklığım 93 dereceyi görmüş sistemi işlemci kapatabilir mi duruma göre soğutucu alırım en kötü

Özetle expo kapalı bir oyum denedim ekran kartı 60 derece de işlemcim 89-91 arası geziniyor restart atmadı

Herkese hayırlı sahurlar sevgili arkadaşlar.
Sıcaklık güvenli olmayan seviyeye gelince tabikide kapatır. Cpu soğutucunun koruma jelatinini söktüğünüzden belli marka olan bir macun ile tam oturduğuna emin olun. Vidalı bir modelse vidaları çapraz dönerek yavaş yavaş sıkın bir anda tam sıkıp öbür vidaya geçmeyin. Birde bazı anarkatlarsa cpu otomatik oc oluyor. Onu bulup kapatın game boost bilmem ne gibi adı oluyor o da aşırı ısınmaya sebep oluyor. Crash yemenize sebep olabilir.

Buldum: "Precision Boost Overdrive ve Core Boost Performance ayarlarını "Disabled" yapmanız önemli" bunlar açıkken aşırı ısınma oluyor. Ve expo ile ısı daha da artıyor.
Daisychain buradaki resimi iyi incele ve ekran kartını tam olarak bu şekilde taktığından emin ol. Tek bir güç girişinden değil iki farklı PCI -Ex güç girişinden ekran kartı güç alacak şekilde bağla.

Aynı sorunu Sapphire Pulse 9070XT modelinde yaşadım ve sorunu yaşayan insanları da Reddit üzerinden gördüm. Sorunun sebebi de belirlenen frekansların üstüne kendini overclock etmesi olarak gözlemledim.
1743081176703.webp

Sorunun çözmünü ise performans bölümündeki ayarları aşağıdaki gibi yaparak çözdüm. Yaptığım ayarları sizde deneyip gözlemler misiniz?
1743081273169.webp

Daisychain buradaki resimi iyi incele ve ekran kartını tam olarak bu şekilde taktığından emin ol. Tek bir güç girişinden değil iki farklı PCI -Ex güç girişinden ekran kartı güç alacak şekilde bağla.
İki farklı bağlantı ile bağladım

Aynı sorunu Sapphire Pulse 9070XT modelinde yaşadım ve sorunu yaşayan insanları da Reddit üzerinden gördüm. Sorunun sebebi de belirlenen frekansların üstüne kendini overclock etmesi olarak gözlemledim.
Eki Görüntüle 135594

Sorunun çözmünü ise performans bölümündeki ayarları aşağıdaki gibi yaparak çözdüm. Yaptığım ayarları sizde deneyip gözlemler misiniz?
Eki Görüntüle 135595

Tamam deneyeceğim

Ryzen 3600, G.Skill RAM'ler, MSI B450 Tomahawk ve Sapphire RX 5600XT ile benzer sorun yaşayıp aylarca sorunun ekran kartı olduğunu sanarak kullandım o aralar siyah ekran - WattMan hataları meşhurdu. Sorun en son G.Skill'den çıktı. Daha doğrusu tesadüfen RAM'lere güncelleme yaptım ve sorun çözüldü. Şu an Sapphire Pure 9070XT ile ilk haftamız doldu sorun yok. RAM'lerin XMP'ya da adı neyse onu kapatıp denemeni öneriyorum. Ayrıca kasa fanlarinin da yönlerini kontrol edip sıcaklık kaynaklı mı bakma mantıklı olabilir. Betada olsa BIOS güncellemek bence iyi oluyor son çare bunu düşünebilirsin.

Ryzen 3600, G.Skill RAM'ler, MSI B450 Tomahawk ve Sapphire RX 5600XT ile benzer sorun yaşayıp aylarca sorunun ekran kartı olduğunu sanarak kullandım o aralar siyah ekran - WattMan hataları meşhurdu. Sorun en son G.Skill'den çıktı. Daha doğrusu tesadüfen RAM'lere güncelleme yaptım ve sorun çözüldü. Şu an Sapphire Pure 9070XT ile ilk haftamız doldu sorun yok. RAM'lerin XMP'ya da adı neyse onu kapatıp denemeni öneriyorum. Ayrıca kasa fanlarinin da yönlerini kontrol edip sıcaklık kaynaklı mı bakma mantıklı olabilir. Betada olsa BIOS güncellemek bence iyi oluyor son çare bunu düşünebilirsin.
Teşekkür ederim bunuda deneyeceğim.

Ekran kartının güç kabloları güç kaynağından çıkan tek PCIe kablosunun üzerindeki iki çıkışla mı besleniyor? Eğer öyleyse iki farklı kablo ile bağlamayı dener misin? Daisy chain denen aynı kablodan iki çıkış olayını yapmamaya çalış.

Ekran kartının güç kabloları güç kaynağından çıkan tek PCI-e kablosunun üzerindeki iki çıkışla mı besleniyor? Eğer öyleyse iki farklı kablo ile bağlamayı dener misin? Daisy chain denen aynı kablodan iki çıkış olayını yapmamaya çalış.

Yukarıda bu zaten belirtildi ve daisychain olmadığı iki farklı çıkıştan ekran kartı bağlandığı söylendi.

Öncelikle yaptıklarım:
  • Ekran kartı kablolarını kontrol ettim sorun yok iki ayrı 6 pin takılı.
  • Memtest yaptım sadece EXPO yapabildim bir de Windows'un bellek taramasını yaptım uzun bir süre herhangi bir hata vermedi.
  • BIOS'u en son sürüme gücelledim PC açılmadı bu sefer, bir saat PC ile ugraştım Allah'tan eski BIOS'u yedeklemiştim geri yükledim açtım PC'yi.
  • Bir üyenin demiş olduğu voltaj ayarını en sona sakladım daha denemedim.
  • EXPO sizin de dediğiniz gibi kapattı şimdilik sorun yok gibi 1 saattir tam yük te oyun oynadım farklı birkaç oyuna baktıktan sonra net bir şey söylerim.

Yalnız gözden kaçırdığım bir şey var HWiNFO diye bir uygulama indirdim sonra oyuna girdim ilemci sıcaklığım 93 dereceyi görmüş sistemi işlemci kapatabilir mi duruma göre soğutucu alırım en kötü.

Özetle EXPO kapalı bir oyum denedim ekran kartı 60 derece de işlemcim 89-91 arası geziniyor restart atmadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle yaptıklarım;

Ekran kartı kablolarını kontrol ettim sorun yok iki ayrı 6 pin takılı​

Memtest yaptım sadece expo yapabildim birde windowsun bellek taramasını yaptım uzun bir süre herhangi bir hata vermedi​

biosu en son sürüme gücelledim pc açılmadı bu sefer, bir saat pc ile ugraştım allahtan eski biosu yedeklemiştim geri yükledim açtım pc yi​

bir üyenin demiş olduğu voltaj ayarını en sona sakladım daha denemedim .​

expo sizinde dediğiniz gibi kapattı şimdilik sorun yok gibi 1 saattir tam yük te oyun oynadım farklı birkaç oyuna baktıktan sonra net bir şey söylerim .​

Yalnız gözden kaçırdığım bir şey var hwinfo diye bir uygulama indirdim sonra oyuna girdim ilemci sıcaklığım 93 dereceyi görmüş sistemi işlemci kapatabilir mi duruma göre soğutucu alırım en kötü

Özetle expo kapalı bir oyum denedim ekran kartı 60 derece de işlemcim 89-91 arası geziniyor restart atmadı

Ya işlemcinin EXPO'su sorunlu yada BIOS konfigurasyonu. Yeni kararlı sürümü bekleyin. Bende aynı sorunu yaşadım. Sorunsuz çalışan RAM'lerim BIOS Update'ten sonra EXPO açınca mavi ekran vermeye başladı. Yeni sürümü bekliyorum.