Detaylar
Kim cevapladı?Her şey dolarla mı ölçülmeli? Gelişmiş bir ülke olarak bilinen Japonya'da bile 1 dolar 148,49 Japon yenine denk geliyor.
Japonlar yıllık ortalama 25k dolar civarı kazanırken sen 6.6k dolar civarı kazanıyorsun.
Bir memur ise Japonya'da ortalama 35k civarı iken Türkiye'de 11k civarı.
Karşılaştırma yaparken mantıklı davranın.
Ülkemizde 2002 yılından bu yana alım gücü oldukça gelişti.
Japonya, Rusya gibi içine kapanık bir ülke. Her şeyini kendi üretiyor hatta ürettiklerini de ihraç ediyor. Bizde öyle bir şey yok. Her şeyi ithal ediyoruz. Fabrika açmamız gerektiği yerde kapatıyoruz. Ama olsun be, Allahımız var değil mi?
O yüzden Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir ABD'nin en yoksul eyaletinden dört kat daha az.
Her şey dolarla ölçülmeli değil. Ancak mesela japonya'da depreme alınan önleme, oranın eğitim seviyesine vb bakabilirsin.
Japonlar yıllık ortalama 25k dolar civarı kazanırken sen 6.6k dolar civarı kazanıyorsun.
Bir memur ise Japonya'da ortalama 35k civarı iken Türkiye'de 11k civarı.
Karşılaştırma yaparken mantıklı davranın.
cartel
Yetkin
Eki Görüntüle 165128
Ben, Türkiye'nin alım gücünün Almanya'dan daha iyi olduğunu söylemiyorum. Sadece en son mesajımda paylaştığım görselde, 2002'den bu yana alım gücümüzün daha da arttığını anlatmaya çalıştım.
- Makaleler
- 1
Eki Görüntüle 165128
Grok adlı yapay zeka anladı, ChatGPT anladı, diğer yapay zekalara sorsan onlar da anlatır. Bir sizler anlayamadınız. En basitinden şöyle bir hesap yaptı ChatGPT:
Gece
Üstün
Bir Audi'yi çok mu görüyorsunuz koskoca Diyanet'in başkanına?Diyanetin bütçesi kısıtlansa bunlara hiç gerek kalmaz. Audi'ye binmeyiversin![]()
- Makaleler
- 1
Pişkin pişkin konuşuyorlar ya ben de ona patlıyorum. İstiklal mahkemelerinde görmek dileğiyle.
Eki Görüntüle 165128
Alım gücü süt, yumurta vb. ile belirlenmez: Döviz kuru, kira ve barınma giderleri, sağlık, eğitim, ulaşım gibi temel harcamalar, vergi yükü ve işsizlik oranı gibi faktörler de dahildir bu verilere. Yediğin yumurta, et; içtiğin süt, meyve suyunun kalitesi bile aynı değil. Her ay yiyeceklerden gramaj düşüp fiyatı sabit tutuyorlar ve sen alım gücü arttı diyorsun. En düşük emekli maaşına sahip kişi 2002'de 8 çeyrek altın alıyordu, 2025'te 2,5 çeyrek altına denk geliyor. Keşke mantık çerçevesine kaliteli bir tartışma olsaydı.
angarya_messi
Yetkin
Alım gücü süt, yumurta vb. ile belirlenmez: Döviz kuru, kira ve barınma giderleri, sağlık, eğitim, ulaşım gibi temel harcamalar, vergi yükü ve işsizlik oranı gibi faktörler de dahildir bu verilere. Yediğin yumurta, et; içtiğin süt, meyve suyunun kalitesi bile aynı değil. Her ay yiyeceklerden gramaj düşüp fiyatı sabit tutuyorlar ve sen alım gücü arttı diyorsun. En düşük emekli maaşına sahip kişi 2002'de 8 çeyrek altın alıyordu, 2025'te 2,5 çeyrek altına denk geliyor. Keşke mantık çerçevesine kaliteli bir tartışma olsaydı.
Bu kadar dil döküyorsunuz ama boşa, ben bu arkadaşın TR de ikamet ettiğine bile emin değilim. Ya da kendisi zengin kesimden.