Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Kalori açığı yaratman lazım, deri sarkması için de düzgün bir fitness programı şart.
Benim de sınav senesinden sonra gitmem lazım. 1.90 boyum olmasa bira göbeğiyle gezicez. Sporu komple bırakmak sıkıntı oldu.
Allaha şükür şu sıralar para sorunum yok. Diyetisyen 2 tane kuzenim de var Ama benim yemek düzeni takıntım var abi..
Ben 25 yaşındayım. 25 yıldır ağzıma domates zeytin reçel prasa patlıcan vs sürmedim.. Bazen alışmak için deniyorum kendimi zorluyorum ama olmuyor kusasım geliyor.
Onları söyleyeceksin ona göre plan oluşturacaklar. Diyetisyen olmalarının en büyük amaçlarından biri o. Ben de kabak ve bamya yiyemiyorum ki kilo vermeye yarayan en iyi sebzelerden ikisi.
Bütçen varsa spora yazılabilirsin. 9. sınıfta bende kiloluydum 3 ay spora gittim ve minimum 30 dakika kardiyo yapıyordum. Sadece kardiyo değil vücut da çalışıyordum ve yaklaşık 3 ayda 35 kiloya yakın bir kilo verdim.
Şu an mezunum ve asla bir daha o yüksek kilolara çıkmadım.
Hocam diyetisyenin bir kağıt verip gönderiyor. Ben o kağıda uyarsam normalden yediğimden daha çok yemiş gibi hissediyorum. Bir de çok fazla yemek seçen birisiyim her yemeği yiyemiyorum. O yüzden yemek düzeni sağlamak benim için biraz zor oluyor. Bir de bazen böyle açlık krizleri yaşıyorum bunları nasıl aştınız?
Ben hafta için her gün 3km civarı yürüyorum. Eve kondisyon bisikleti alıp akşamları da yapmayı düşünüyorum ama herkes spor salonuna gitmem gerektiğini söylüyor. Sizce hangisi daha faydalı olur?
Bak hocam gel sana ufak bir hayatımın özetini geçeyim, aklındaki tüm soru işaretleri kalksın.
-Çok yemek seçen biriydim. Hayatta dediğiniz gibi, ıspanak vb tarzı yemekler yemezdim. İşim gereği masabaşı çalışan birisiyim, yaşım 27.
Üniversite hayatımda, lise hayatımda hep kilolu oldum. Hayatım boyunca gördüğüm maksimum kilo 128. Ara ara bu kiloya çıktım, daha sonra hiçbir şekilde diyetisyene gitmeden kendi çabalarımla hayatımın bazı dönemlerinde bunalıma girip kilo vermeye çalıştım.
Üniversitenin ilk yıllarında spora başladım, ilk 3 ayda 37 kilo verdim. Hatta arkadaşlar kendi instagram sayfalarında fotoğraflarımı çekip bir güzel reklamını yaptılar. Daha sonra spora psikolojim yüzünden devam edemedim. O zamanlar darbe dönemiydi bu arada, ne olduysa darbeden sonra oldu. Fazla detaya girmeyeceğim. Psikolojim bazı şeyleri kaldıramadı.
Bunun sonucunda, spora devam edemedim. Öyle sanılanın aksine 1 ay içerisinde geri 127 ye çıkmadım. 1 sene içerisinde verdiğim tüm kiloları geri aldım. 97 kilodan tekrar 127 kilo olmuştum.
Daha sonra üniversitemden başka bir şehirdeki üniversiteye geçiş yaptım, ora da kilomu korudum. Al ver dalgası vb olmadı. Üniversite bitip tekrar şehrime döndüğümde tekrar spora gittim, bu sefer 3 ay değil, 1 ay dayanamadım. Anladım ki ben spor salonuna gidip, kardiyo yapıp, sonra ağırlık kaldıran bir insan değilim. Yapamıyorum. Yapamıyorum dan kastım şu: Zevk alamıyorum. Bundan dolayı sporu bırakıp kendim diyet yapmaya karar verdim. Ekmeği kestim, ekmek harici yememe içmeme devam ettim. Bunun sonucunda 110 kiloya kadar düştüm. Kendi başıma gayet iyi kilo verebiliyordum. Fakat sonradan, tekrar kilo almaya başladım.
Bak her şeyi denedim, kendi başıma diyet yapmak, spor salonuna gidip spor yapmak vb. Kalıcı bir çözüm yok. Sonra aileden bazı arkadaşlar, neden hiç diyetisyen denemiyorsun dedi. Ben de hak verdim, gittim diyetisyene. Adama nelerden hoşlandığımı, nelerden hoşlanmadığımı, gün içerisindeki hareket durumumu, beklentilerimi vb her şeyi anlattım. Mesela peynir yiyemiyordum, çünkü vücudumda hidradentis denilen bir rahatsızlık var (ter bezi iltihabı).
Peynir yediğim günün ertesi günü vücudumda olur olmadık yerlerde şişkinlikler olup iltihaplanıyor. Bu tür detayları tüm çıplaklığıyla diyetisyenle paylaştım.
Ramazan zamanı diyete başladım. Verdiği diyet listesini de buraya koyayım:
Sabah (Sahur):
-2 dilim tam buğday / esmer / çavdar ekmeği.
-Domates / salatalık serbest
-7 adet zeytin
-3 yumurta beyazı, 1 yumurta sarısıyla yapılmış çökelekli yumurta veya 2 dilim tam buğday ekmeği arasına 2 adet dilim kaşar peynirle yapılmış tost. (tost seçersen yukarıdaki iki dilim ekmeği yemeyeceksin)
Ara öğün:
12 adet badem / fındık
Akşam (İftar):
1 kase çorba.
150 gram et / tavuk / balık / köfte veya sebze yemeği.
2 dilim tam buğday / esmer / çavdar ekmeği
Domates salatalık serbest
Ara öğün:
Yoğurt veya sütlü kahve
Ramazanda oruç tuttum, doğal olarak ara öğünleri yapmadım. Ramazan bittikten sonra gittim tartıldım. Tartıda zaten vücudumun ne kadar su tuttuğu, nasıl bir yağ oranım olduğu vb her şey gözüküyor. Bunun sonucunda ilk ay 4-5 kilo yağdan direkt vermiştim. Zaten bütün gün evde oturduğum ve bu diyet listesiyle gayet iyi ilerlediğim için, hiç listeyi değiştirmeyip bununla devam etmeye karar verdik. 1 sene oldu, hala ama hala bu diyet listesiyle devam ediyorum. Dediğiniz o komalar bazen oluyor. Siz kilo vermeyi ilk seferde başardığınız vakit bu size motivasyon oluyor. Bu motivasyonu kaybetmemek için yemiyorsunuz zaten.
Ha şu aralar biraz yiyorum orası ayrı, eskiden ayda bir diyetisyene gidiyordum adam artık yeter sen oldun gelme 2 ayda 1 gel demişti. Belki onunla ilgilidir Ama şunu unutma, yenilip o gün diyetini bozsan bile diyetim tamamen çöpe gitti diye bir şey yok. Bunu yaşam standartı haline getir. Alışkanlıklarını değiştirmeden istediğin sporu yap, istediğin diyeti yap, sonuç her zaman hüsran olacaktır hocam.
Şımarık çocuk gibi davranmayı bırakıp sağlıklı beslenmeye başlamazsan her şey öyle berbat gitmeye devam eder, kim ne derse desin. Sevmesen de yiyeceksin.