15 yaşındayım. Boyum 1.67 kilom 73. düz taban ameliyatı olana kadar ayağımda çok fazla ağrı olduğu için yaklaşık 2 yıl boyunca neredeyse hiç aktivite yapmadım. 5-6 ay önce ameliyat oldum. Ameliyat sonrası ayağım 1 ay alçıda kaldı ve bu süreçte neredeyse hiç ayağa kalkmadım. Alçı çıktıktan sonra da hâlâ ciddi ağrılarım devam ettiği için fiziksel aktivitem oldukça düşük kaldı.
Hiç spor salonuna gitmedim ve bu konularda pek bilgim yok. Son 2 yıldaki hareketsizliğin zararlarını artık net şekilde hissediyorum ama nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum. Açıkçası bu durum psikolojimi de etkilemeye başladı, kendimi eskisine göre çok daha kötü hissediyorum. Bana çok basit bir şekilde anlatıp yardımcı olabilecek biri var mı?
Evimin yakınında spor salonları var ama gidenlerin çoğu benden yaşça büyük, yaşıtım pek yok. Yaşıtlarımın gittiği salonlar da oldukça pahalı olduğu için evde spor yapmayı düşünüyorum. Koşu için de evime yakın bir park var, orada antrenman yapabilirim.
Ayrıca özellikle göğüs ve göbek bölgemde belirgin bir yağlanma oluştu. Hatta jinekomasti olabilir mi diye de düşünüyorum.
Şimdiden teşekkür ederim, vakit ayırdığınız için.
Kilo vermeye mutfaktan başlanmalı. Bu işin %80 hatta %90'ı mutfak.
Her şeyin sağlıklı alternatifi var, aklına en sağlıksız getirdiğin yiyecek de buna dahil.
Mesela canın cips mi çekti? Mercimek cipsleri var. 1 bardak mercimek biraz sarımsak baharat tuz katıp blendera atıyorsun. (tabii mercimekleri önceden suda bekletmen lazım) fırına yayıyorsun. Biraz pişince çıkarıp kesip tekrar fırınlıyorsun al sana cips. Veya işte canın tatlı olarak brownie mi istedi? 100 gram un veya 3 yemek kaşığı tahini bağlayıcı olarak kullandığın sağlıklı brownie tarifleri var. Sağlıklı beslenmek aslında çok kolay, önemli olan irade.
Ha bir de canın kebap işte köfte kanat dürüm dışarıdan bir şey çekerse ye. Bu diyetin sürdürülebilirliği için çok önemli.
Genel bağlamda bol protein bol lif az karb orta yağ alacaksın. Bu kadar.
Ekleyeyim: Yumurta haşlamasından bile mükemmel kıvamlı tadı birebir puding yapabiliyorsun. Hatta markettekilerden daha iyi oluyor, Instagram'da özellikle bu tarif kanalları çokça var. Ben sana 2 3 isim vereyim.
theyimsel.sn sağlıklı beslenmek ve diğer genel bilgiler. Adamın dediği her şey kanıtlı ve doğru.
ilhancelenk0 mütevazi bir şekilde güzel tarifler veriyor. Geçen tavuk burittosunu denedim güzeldi gayet ki benim ana tarif kanalım.
guneycooks mercimek cipsi tarifini aldığım kanal. Genel sağlıklı hileler bu elemanda.
Bu videolarda biraz durursan zaten algoritman bunlarla değişir.
Kalori açığı veriyorsun. Kilo verme işi "ben bugün yemeyeyim bir de koşayayım yarım kilo veririm" ile olmuyor. Vücudun kas yakar o yağların sarkar hep ve geri dönüşü zor olur. Günlük kalori ihtiyacın 2000 ise 1900 alacaksın 2000 yakacaksın 100 kalori açığı oluşturacaksın. Sabah iki yumurta ve yanında çok az maydanoz olur dereotu olur ye ve oralama 12 kilometre yürü. Ara öğün olarak yulaf ve yoğurt yiyebilirsin. Akşamları ise kesinlikle karbonhidrat alma yani ekmek olur ıvır zıvır olur bunları yeme. Kahve gibi öğünlere ara ver. Ben genelde sabah 2 yumurta 12 kilometre yürüyüş (yürüyüş sırasında 1 litre suyu rahatlıkla içiyordum su etkeni çok önemli anlatacağım) ara öğünü yemiyordum akşamları ise 1 kase yulaf ve yoğurdu karıştırır yanına bir adet tam buğday ekmeği alır onu yerdim. Ayrıca bir tabak yağsız ve tuzsuz salata (ekşi sosu falan yok dümdüz salata) alırdım. Günlük en az 2 litre su içmeye özen göster. Yüzündeki ödemi atar ve yağ yakmana yardımcı olur. Ancak bu anlattığım beslenme diyeti herkese gitmez yani kişinin kendisine özel bir diyeti olmalı. Ayrıca ilk günden 12 kilometre yürümeni önermiyorum adım adım arttırırsın işte 6 olur sonra 8 sonra 12 gibi. Sabah yiyeceğin yumurtanın yanına çavdar ekmeği alabilirsin yarım parça. Ben almıyordum. Bir ayda ortalama 4 kilo verdim bu sayede.
12 kilometre mi? Bu konudaki etkinliğiniz tam olarak nedir hocam azrail olarak mı görev yapıyorsunuz? 2000 kalori alıp 12 kilometre yürüsün yani? Anlıyorum.
Ayrıca "çok az maydanoz" demenizin sebebi nedir? Hadi dediğinizi uygulayıp 2 yumurta ve 'çok az' sebze yesin. Ee karbonhidrat nerede? Enerjiyi nasıl alacak? Bu şekilde 12 kilometre yürütecek misiniz?
Ayrıca tam buğday ekmeği gayet de yenilebilir, "ekmek yeme" demek bir yiyeceği öcü olarak göstermektir. Hatta ve hatta tamamıyla beyaz ekmek de yiyebilir. Burada önemli olan sağlıklı yoğunluklu mu sağlıksız yoğunluklu mu beslendiğinizdir. Eğer kişi sağlıklı bir diyet yapıyorsa pekala bunun yanına beyaz ekmek eklenebilir.
Kahve gibi öğünlere ara ver demek ise tam bir bilgisizliktir. Kahve, yani kafein mükemmel bir doğal yağ yakıcı görevi görür. Ayrıca enerji de verir.
'Akşamları karbonhidrat alma' demek de aynı şekilde kişiyi uçuruma sürüklemektir. Bir yiyeceğin etkisi onu ne zaman aldığınıza bakmaz, ne miktarda ve ne makrolarla aldığınıza bakar. Yani kişi isterse sabah kahvaltı yapmayabilir. Bunun yerine öğle ve akşam yiyebilir. Hatta sabah kahvaltı yapmayı sevmeyen kişileri buna zorlamak, fazla kalori alımına yol bile açabilir. Bilip bilmeden konuşmayın.