Kiracının daire içinde sigara içmesi engellenebilir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Liguori
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 350

Liguori 18

Yetkin
Makaleler
1
Böyle bir durum yok, sadece bir senaryo ve bilgilenmek istediğim için yazıyorum.

Varsayalım benim bir evim var. Kiraya vereceğim. Yüz binlerce lira tadilat parası harcadım ve evin her köşesinden çok memnunum. Bir şey olsun da istemiyorum. Ev tertemiz ve hasarsız.

Kiraya verdim, ama kiracıdan tek isteğim daire içinde sigara içmemesi. İsterse duvara TV monte etsin, isterse çivi çaksın, isterse boyasın, kırsın, döksün, çok umrumda olmaz (yine de yapmasa daha iyi olur). Bunların hepsi tamir olur. İsterse balkonda içebilir.

Ama sigara içmesi benim için kırmızı çizgi. Çünkü artık yaş geçtikçe TLC, Home Improvement gibi kanallar izlemeye başlıyorum. Yabancı forumlarda da okuyorum. Sigara (tar, nicotine) zararı en kalıcı şeylerden biri. Hadi yurt dışında en azından onlar duvarları yıkıp tekrar yenisini yapabiliyor çünkü alçıpan duvar. Bizdekiler ya beton, ya tuğla, yaz gazbeton, ya tünelkalıp. Sigara sindikten sonra çıkması çok ama çok zor.

Kimyasal boya sökümü, zımparalama, yeniden astar, 3-4 kat boya ve en son olarakda sealant koyulsa anca düzelir. Arka planda sürekli az bir koku olması halen ihtimal.

Bu durumda ben ev sahibi olarak, seçeceğim kiracıları bu kritere göre seçme hakkım var mı? Yazılı olarak "Daire içinde sigara içmek yasaktır." diyebilir miyim? Hukuki olarak ne tür opsiyonlarım olur?

Peki bir yıl oturdu ve sigara içti, ev pert oldu, sarardı ve çok kötü kokuyor, bütün mobilyalara, dolaplara ve duvarlara sindi. Bu durumda depozito vermeme hakkım olmaz mı? Hatta tam tersi tazminat davası veya benzeri bir dava açılabilir mi? Sonuçta ortada hasar var.

@Şişman Adam

Son düzenleme:
Adam da her ay parasını veriyor ona bakarsan, içen içer yapabileceğin bir şey yok. Bence çok detaycısın.

Bazıları nargile içiyor evinde. Şahsen sigara ve kokusuna ben de karşıyım. Böyle bir seçenek var mı, olabilir mi? Beni de düşündürdü.

Dediğin gibi duvara siner mi emin değilim ama açık renk duvarları sararttığı gerçek.

Bunu bir resmi olarak dayatabilir misin emin değilim ama dayatsan bile kontrolünü nasıl sağlayacaksın? O da bir muamma.

Bence sözlü olarak uyarmandan başka çare yok gibi. Kiracının inisiyatifine kalmış.

Bazıları nargile içiyor evinde. Şahsen sigara ve kokusuna bende karşıyım. Böyle bir seçenek var mı olabilir mi beni de düşündürdü.
Biraz düşününce soru esasında daha felsefik ve temel oluyor.

Mesela ben kira sözleşmesine neler yazabilirim neler yazamam, ilginç senaryolar ortaya çıkıyor.

Daire içinde:
  • Sigara içilemez.
  • Windows işletim sistemi kullanılamaz.
  • Samsung telefon kullanılamaz.
  • Yeşil gözlüler 6 saatten fazla duramaz.
  • Nefes alma-verme süresi 10 saniyeyi geçemez.
  • 10 bin'den fazla adım atılamaz.
  • Üç'ten fazla kez tuvalete çıkılamaz.
  • ...

vs vs. Hukuki olarak ne kadar özgürüz bence ilginç bir konu.

Fazla abartılı olmuş, bu durum takıntılı olmaya benziyor. Sigara sanki sismik askeri gaz değil, o kadar sinsin. Odayı havalandırdığında gider veya badana yaparsın, en kötü biter.
İşte o iş öyle olmuyor hocam. Yaşamadan, görmeden anlaması çok zor. Sigaranın daireye bıraktığı zarar neredeyse kalıcı. Örnek:

Burayı komple kimyasal sök, zımpara yap, astar yap, 4 kat boya yap ve en son komple sealant ile kapa. Gene arka planda koku olabilir. Ayrıca bizim duvarlar nefes alabiliyor. Beton doğal olarak boşluklu bir madde, "porous". Yani o koku hep havaya yayılacak.

Ayrıca sadece daire olarak bakma. Herhangi bir eşya için geçerli, araba, oyun konsolu, vs. Arkadaşım arabasının tavan döşemesi sarktığı için çıkma tavan döşemesi aldı. Aldığı tavan döşemesi böyle az bir sigara kokusu yayıyordu sürekli. Klima bombası, ozon makinasi her şeyi denedik, bir süreliğine gitti ama hep geri geldi. En son başka çıkma tavan döşemesi aldı ve bu problem yoktu.

Düz mantık düşünüyorum, aslında olması gerek. Çünkü mülkün sahibi sizsiniz. İstediğiniz kuralları koymak mümkün olmalı. O ise size para verip evinizde kalıyor.

Bu tabii dediğim gibi düz mantık düşündüm. Yoksa büyük ihtimal böyle değildir. Yoksa suistimal edilebilir.

Yani şöyle mesela ofis, devlet dairesi gibi yerlerde içen çok olurdu, kalabalık yer olduğu için bu tarz şeyler olabiliyordu. Ancak 1 kişi için bu kadar olmaz.

Yani şöyle mesela ofis, devlet dairesi gibi yerlerde içen çok olurdu, kalabalık yer olduğu için bu tarz şeyler olabiliyordu. Ancak 1 kişi için bu kadar olmaz.
Tabi hocam, 1 yılda o hale gelir demiyorum. Ama bilemeyiz. Belki günde birden fazla paket biterecek. Belki arkadaşlarını da çağıracak onlarla birlikte içecek. Belki daha uzun süre kalacak, davalık olacağız. Zaten istese 10 yıl kalabilir. 5 yıl içinde anca kira tespit davası yapılabilir.

Soru zaten kimseye veya objelere (eve) zararı olmayan bir şeyi engellemek değil. Örnek, kiracıya "Evde televizyon izlemek veya spor yapmak yasak" demiyoruz. Ortada bir duman ve bu dumanda doğan veya doğabilecek objektif zararlar var. Soru bunu engelleyip engelleyememek.

Olabilecek en maksimum olay bence koltuğa kül dökülmesi hasar vermesi olur. O kadar boyuta ulaşacağını sanmıyorum; parti verse yılda 1 olur, Türkiye burası.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…