Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.

Asily

Üstün
Makaleler
5
Yer
Karabük
Biliyorum, Türkçemiz önemli; fakat bazen bir harfi karıştırıyoruz ve bundan dolayı 1 saat ya da 1 gün yasaklama alıyoruz. Bence her ay herkesin 3 hakkı olmalı. Örneğin: Bir harfi yanlış yazdıysa o hakkından düşsün. Üç hakkımız bitince buna rağmen yapıyorsa ağır bir yasaklama alabilir. Aynı zamanda yazım denetimi kısmı biraz daha geliştirilebilir, otomatik olarak düzeltme yapabilir ve bunu yaparken yapay zeka kullanılabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Artı -30 Eksi
Özelikle bir harfi falan yanlış yazınca ceza olmaması lazım diye düşünüyorum. Mesela klavyede elimiz yandaki tuşa kayarsa bu ceza verilecek bir durum olmamalı.
Ceza verilmediğini söylüyorlar ki ufak tefek şeylere verilmemeli zaten. Mesaj yazarken kişi o an yürüyor halde olabilir, acelesi olabilir ya da eli yanlış basabilir evet. Böyle şeylere uyarı vermek anlamsız zaten ama kişinin de eli sürekli yanlış basmasın canım.

Mesela de/da ayrımı gibi şeylere verilen uyarılarsa gayet haklı uyarılar ve buna bir itiraz edilemez, bu öğrenilecek bir şey ve düzgün yazılmıyorsa öğrenilmemiş ya da alışılmamıştır demektir. Bu uyarılar sayesinde iyi bir öğrenme gerçekleşiyor.

Forum sayesinde Türkçe dil bilgisi bile gelişiyor. Cezalar hafifletilebilir ama kalkması doğru olmaz. Küçük harfle başlayan veya ı yerine i gibi harfler kullanılınca, Türkçenin o akışkanlığı bozuluyor. Şimdi diyebilirsiniz sen niye r koymuyorsun diye; ben günlük hayatımda nasıl konuşuyorsam öyle yazan biriyim. N'apıyorsun demek yerine napıyon demek gibi. O yüzden r kullanmıyorum. Ama gidip harf de değiştirmiyorum.

Tarayıcılarda hatalı kelime yazılınca, yazılan kelimelerin altında kırmızı bir çizgi var mesela; o yardımcı olabilir.
Eki Görüntüle 111971

Düzenleyebilirsin o mesajını. Kimse bu hakkı elinden almıyor.

Kafa karışıklığı, uzun metinlerde yardımcı olmuyor bana ve dediğim gibi Türkçe iyi bilmiyorum. Bu yüzden nasıl yazıldığını bilmiyorum.

Diğer Türk devletlerin dilleri zaten anlaşılır olduğu takdirde uyarılar çok saçma. Noktadan sonra boşluk beni bitirdi ve kendi azerbaycancımı unutdum resmen. Noktadan sonra boşluk koymadığım için tahmini 5 ceza aldım. Anlaşılabilir halde 1 yazım hatasına ceza vermek çok gereksiz. Böyle cezalar katılaşsa herkes ceza alır ve yardımlaşma azalır. Böyle gitse insanlar forumdan çıkabilir ve az insanlar kalır. Bu da insanları sorunlarına çözüm bulmasını zorlaştırır. İyi günler.

Mesela sizin şu yazınızı okuduğumda gayet anlaşılır fakat en basiti "sorun" aramak istersen, "zorlaştırır", "İyigünler". Al sana ceza. :)

Mesela sizin şu yazınızı okuduğumda gayet anlaşılır, fakat en basiti "sorun" aramak istersen,"zorlaştırır. İyigünler." al sana ceza. :)

Anlaşılıyorsa 1 boşluk koymadığım takdirde ceza vermek gereksiz. Diğer 2 söze geldikte ise, senin dilin ve benim dilim arasındakı farklar yüzünden sizin dilinizde yanlış geliyor. Okuna biliyorsa neden ceza almalıyım ki? Benim gibi Türkiye'li olmayanlar için Daha'da saçma.

Anlaşılıyorsa 1 boşluk koymadığım takdirde ceza vermek gereksiz. Diğer 2 söze geldikte ise, senin dilin ve benim dilim arasındakı farklar yüzünden sizin dilinizde yanlış geliyor. Okuna biliyorsa neden ceza almalıyım ki? Benim gibi Türkiye'li olmayanlar için Daha'da saçma.
Bu mesajımda bile "Düzelt" butonuna tıkladım ve "Daha'da" sözünün ilk harfi büyük oldu. Yanlış düzeltiyorsa neden var ki?

Harf hatasından kastınız yanlış yerine yanlış yazmak gibiyse ve bunu sürekli yapıyorsanız 0 saatlik bir uyarı verilir hesabınıza. Uyarılar sizleri kendimizden uzaklaştırmak için değil, sizlere doğrusunu gösterebilmek için. Yeri geldiğinde farklı hataları herkes günlük hayatında yapabilir fakat sürekli yapılan basit bir hatayı düzeltmek için sıfır saatlik bir uyarı gayet ayarında oluyor. Buna rağmen devam ediyorsa da 1 saatlik uyarı vermeyi tercih ediyoruz.

Bir, bence şu anki cezalar oldukça yerine ve caydırıcı.

Katılmayı çok isterim ancak tonla gruplaşanın olduğu forumun daha düzelt butonu bile stabil değil. O kadar karışık bir durum var ki şu an tek bir ceza almak yerine aynı mesaja 3-4 tane farklı ceza atıyorlar. Sonra da bak bu kadar cezan var mış deyip çıkıyorlar. O esnada ceza almayan artık torpillimi değil mi orasını bilemem beğenmedim basıp iğneleyici cümleler yazmaya devam ediyor. Ceza almadığını belirttiğimizde kehanet üreten taraf biz oluyoruz :D. Düzelt butonunun hatasını da aşağıya koyuyorum. Bunu modlar da kullanıyor ve bedava ceza alıyoruz.

Eki Görüntüle 111948

İki, Düzelt butonu sonrasında oluşacak yazım ve mantık hataları sizin sorumluluğunuzda. Mesajı yazmayı tamamen bitirdikten sonra dönüp bir kez daha okuyun derim. Sosyal Kuralları:

• Yazım denetimini kullandıktan sonra mesajınızda oluşabilecek hataları tekrar kontrol edin. Unutmayın ki yazım denetimini kullansanız bile hatalı biçimde göndereceğiniz mesajlar sizin sorumluluğunuzdadır.”

Harfleri karıştırıp yanlış yazılan kelimelere uyarı verilmiyor, ilk cümlenizde bu sebepten dolayı hata aldığınızı belirtiyorsanız ilgili mesajı raporlayabilir veya bilet sisteminden yönetim ile iletişime geçerek soru işaretinizi giderebilirsiniz. Bunun dışında yazım hatasından dolayı hiç 1 günlük uyarı almamışsınız 1 saatlik uyarılar almışsınız ki bunlar da kurallar dahilinde verilen uyarılar.

Moderasyon bazı durumlarda inisiyatif kullanabiliyor ki buna hakkı da var. Örneğin bazen verilen uyarıyı anlık biten uyarıya dönüştürebiliyor bazen de hatayı düzeltip geçebiliyor ancak siz birden fazla kez aynı hatayı yaptıysanız bu durumda inisiyatif kullanılmayabilir.

Düzeltme butonu sizin yolladığınız bildirimler ve öneriler çerçevesinde gelişen bir sistem, özellikle geliştirilen bir şey yok. Maalesef ki bu sistem virgül, nokta, noktalı virgül, iki nokta gibi şeyleri cümlenize ekleyemiyor çünkü buna yatkın bir sistem değil.

Yapay zeka destekli yazım düzeltme olayı için bir şey söylemek zor ancak sunucuyu yormadığı takdirde gelebileceğini ben de düşünüyorum.

Genel olarak bakıldığı zaman bir düzen ve kurallar olmalı ki forumdaki düzen de korunabilsin diye düşünüyorum aksi takdirde zaten var olan gruplaşmalar daha da üste çıkıp düzeni alt üst edebilir. Aldığınız en uzun uyarı 7 günlük bir "içeriğe geri dönüş yapmamak" uyarısı ki bu da haklı bir uyarı. Sorununuz çözüldüğü veya çözülmediği zaman bunu konuda belirtmeniz gerek ki aynı sorunu yaşayıp da bu konuya giren kişiler de aydınlanabilsin. Bunun dışındaki tüm uyarılarınız 1 saatlik ki hepsi yerinde uyarılar.

Benim uyarılarım hak ediyor, eskiden bir harf yanlış olunca ban atıyordu otomatik, bana olmuştu sonradan iletişime geçince kaldırdılar.

Forum sayesinde Türkçe dil bilgisi bile gelişiyor. Cezalar hafifletilebilir ama kalkması doğru olmaz. Küçük harfle başlayan veya ı yerine i gibi harfler kullanılınca, türkçenin o akışkanlığı bozuluyor. Şimdi diyebilirsiniz sen niye r koymuyorsun diye; ben günlük hayatımda nasıl konuşuyorsam öyle yazan biriyim. N'apıyorsun demek yerine napıyon demek gibi. O yüzden r kullanmıyorum. Ama gidip harf de değiştirmiyorum.

Tarayıcılarda hatalı kelime yazılınca, yazılan kelimelerin altında kırmızı bir çizgi var mesela; o yardımcı olabilir.
Eki Görüntüle 111971

Düzenleyebilirsin o mesajını. Kimse bu hakkı elinden almıyor.

Bana bugün geldi o özellik, Edge eski sürümdeydi çıkmıyordu öneri için teşekkürler.

Yazım kurallarına yönelik forumun tavrında ve buna yönelik uyarılarda bence bir sorun yok. Zaten çok basit sayılabilecek durumlarda moderatörler inisiyatif kullanıyor. Yazım kuralları konusunda özenli olunması gerektiğini ben de düşünüyorum ve elimden geldiğince hep dikkat ediyorum. Hatta her mesajımı göndermeden önce de gönderdikten sonra da tekrar okuyup, bir hatam varsa düzeltiyorum. Çok zor bir şey olduğunu düşünmüyorum.

@Enes3078, yazım kurallarıyla ilgili verilen uyarılarda eğer bir yumuşama eğiliminde olursanız bana kalırsa "Yazım yanlışı olan mesajı alıntılama" uyarısında olsun. Şimdiye kadar bir kez bu uyarıyı almıştım. Ancak bu uyarı gerekçesinin çok da doğru olduğunu düşünmüyorum. Alıntı butonunu insanlara cevap verme amacıyla kullanıyoruz ve verdiğimiz cevabın o kişinin hangi mesajına yönelik olduğunu vurgulamak için kullanıyoruz.

O uyarıyı aldıktan sonra rapor sistemi üzerinden eleştirimi yapmıştım. Kelimesi kelimesine hatırlamıyorum ama moderatör arkadaş da yazım yanlışı olan mesajı alıntılayarak görüntü kirliliğine bir nevi katkı sağladığımıza, yazım yanlışlarını gördüğümüzde raporlamamıza, cevap verirken etiketleme yöntemini kullanarak da cevap verebileceğimize yönelik bir reaksiyon vermişti. Moderatör arkadaşın bu reaksiyonuna esasen hak veriyorum ama yine de adil bir uygulama olduğunu düşünmüyorum. Elbette bunu yaşadıktan sonra daha dikkatli olup eğer üşenmiyorsam alıntı yaparken yazım yanlışlarını düzelterek alıntılıyorum, ama üşeniyorsam etiketleyerek cevap veriyorum.

Yine de bu gerekçenin adil olmadığını düşünüyorum. O yüzden bir yumuşama eğilimi gösterecekseniz bu konuda gösterin bence.

Son düzenleme:
Biliyorum, Türkçemiz önemli; fakat bazen bir harfi karıştırıyoruz ve bundan dolayı 1 saat ya da 1 gün yasaklama alıyoruz. Bence her ay herkesin 3 hakkı olmalı. Örneğin: Bir harfi yanlış yazdıysa o hakkından düşsün. Üç hakkımız bitince buna rağmen yapıyorsa ağır bir yasaklama alabilir. Aynı zamanda yazım denetimi kısmı biraz daha geliştirilebilir, otomatik olarak düzeltme yapabilir ve bunu yaparken yapay zeka kullanılabilir.
Yazim katliami yapan biri olarak katilmiyorum. Adminlerimizin ellerine saglik, yeterince emek gosterip cogu esekligime sadece uyari veriyorlar fakat cezalar icin de sag olsunlar. Kisa surede bu kadar duzen ve guzel icerik saglaniyorsa bu "kisitlamalar" sayesinde.

Katılıyorum geçen bir virgül mü ne koymadım diye 1 saat ban yedim. Unutmuş olabilirim yani.