Arkadaşlar amaç tamam benim için. Kendimi geliştirmek ve ileride cidden donanımlı olmak isteyen birisiyim. Bunu derinden istiyorum, ciddi anlamda. Fakat isteğim ve gücüm yok o kadar bitkinim ki. En çok istediğim şey olan gitara bile isteğim kalmadı. Şiir yazmaya bile isteğim kalmadı. Heyecanımı yitirdim. Bunların başlıca nedeninin psikolojik sorunlar olduğunu düşünüyorum her neyse. Eğer bunlar gerçekten bir bahaneyse cidden söyleyin. Ne yapabilirim?
Önce erteleme sorunundan kurtulmalısın ve kendinin sevdiği kitapları okumaya başlamalısın. Başta az sayfalı, senin sevdiğin ve sayfalarındaki yazıların çok fazla olmadığı bir kitap seç (örneğin: Çizgi roman.) ve bu kitabı her gün en az 20-30 sayfa okumak için bir hedef koy kendine, hedefi yaparsan da kendini bir sağlıklı öğün (ne ile ödüllendireceğin sana kalmış) ile ödüllendir mesela. Bu kitap zaten sevdiğin bir kitap olduğu için hızlıca bitecektir o bitince o kitabın bir serisi var ise istersen o seriyi oku daha sonrasında. Böyle böyle kitap okuma alışkanlığı kazanırsın. Daha sonra zaten bu alışkanlığı kazandığından o kitabı bırakır ve başka kitaplara da başlayabilirsin. Bir süreden sonra ödülleri de bırakmanı öneririm.

Dostum yanlış anlama şahsen bende sıkıntılı süreçlerden geçtim bir şeye odaklanmak için öncelikle zihninin boş olması lazım. İçinde yaşamış olduğun o hengameden kurtulman şart. Bunun için bir psikiyatrist sana destek olacaktır. İnan bana faydasını görürsün maddi anlamda durumun yoksa eğer daha etkili bir çözüm önereyim namaz kılmak insanı her türlü dert ve sıkıntıdan kurtarır. Önce dünyevi çözümler dene olmazsa İnan namaz daha eftaldir.
Psikiyatriste 3 yıldır gidiyorum hocam. Din denen şeyin bana yararı olmadı. Öneriniz için sağ olun, haklısınız :)

Arkadaşlar amaç tamam benim için. Kendimi geliştirmek ve ileride cidden donanımlı olmak isteyen birisiyim. Bunu derinden istiyorum, ciddi anlamda. Fakat isteğim ve gücüm yok o kadar bitkinim ki. En çok istediğim şey olan gitara bile isteğim kalmadı. Şiir yazmaya bile isteğim kalmadı. Heyecanımı yitirdim. Bunların başlıca nedeninin psikolojik sorunlar olduğunu düşünüyorum her neyse. Eğer bunlar gerçekten bir bahaneyse cidden söyleyin. Ne yapabilirim?
İlk olarak psikiyatrik destek almaya devam et. Kendini geliştirmek için illa kitap okumak zorunda değilsin, bırak gerekirse yarı cahil desinler. Bunu diyen kişilerde zaten aşağılık kompleksi var, video falan izleyebilirsin merak ettiğin konularda. Sırf kendini geliştirmek uğruna sana göre sıkıcı şeyleri öğrenmek zorunda değilsin. Gerçekten kitap okumak isteyebilirsin, demek istediğim kitaplar boş demek değil ama şu anki durumunuzla bu zor bir şey. En klişe tavsiye küçük parçalara ayırmak olur ama mantıklı da yani.

Uyku düzeni berbat evet. Halsizlikte var. Ama psikiyatristim dediklerimi öneriyor.
Hocam sizde zihinsel hantallaşma olduğunu düşünüyorum çünkü aynı durumu ben de yaşadım. Şu an kitap okumaya başlamanıza zihin izin vermeyecek çünkü hazır değil, bunun yerine YouTube'da belli konular hakkında bilgi veren kişileri izlemenizi öneriyorum örneğin Barış Özcan. Bu tarz videolar hem görsel hem işitsel zekanıza hitap edeceği için zihniniz yavaş yavaş kendine gelecektir diye düşünüyorum. Her şeyden önce de uyku düzenini bir şekilde adam etmeniz gerekiyor, uyku düzeni insanın her şeyidir.

İlk olarak psikiyatrik destek almaya devam et. Kendini geliştirmek için illa kitap okumak zorunda değilsin, bırak gerekirse yarı cahil desinler. Bunu diyen kişilerde zaten aşağılık kompleksi var, video falan izleyebilirsin merak ettiğin konularda. Sırf kendini geliştirmek uğruna sana göre sıkıcı şeyleri öğrenmek zorunda değilsin. Gerçekten kitap okumak isteyebilirsin, demek istediğin kitaplar boş demek değil ama şu anki durumunuzla bu zor bir şey. En klişe tavsiye küçük parçalara ayırmak olur ama mantıklı da yani.
Hocam size katılmıyorum. Kitap okumak sıkıcı bir aktivite değil, mesela ben roman okumaktan pek hoşlanmam ama tarih, iktisat, felsefe kitapları ilgimi çeker. Kendini geliştirmek için kitap okumak zorundasın. Kötü bir belagat, yüzeysel olan bilgilerle kendini geliştiremezsin.

Hocam size katılmıyorum. Kitap okumak sıkıcı bir aktivite değil, mesela ben roman okumaktan pek hoşlanmam ama tarih, iktisat, felsefe kitapları ilgimi çeker. Kendini geliştirmek için kitap okumak zorundasın. Kötü bir belagat, yüzeysel olan bilgilerle kendini geliştiremezsin.
Hocam sıkıcı bir aktivite olduğunu zaten belirtmedim, dediğim şey psikiyatrik hastalıklarla bu aktiviteyi yapmanın zor olduğu. Bir şeyleri bilmek için komple her şeyini bilmek zorunda değilsiniz, çok siyah beyaz olarak bakıyorsunuz bilgilere. Arkadaşa da ilgisini çeken bir kitap üzerinden de küçük parçalara bölerek okuyabileceğini söyledim eğer isterse.

Psikiyatriste 3 yıldır gidiyorum hocam. Din denen şeyin bana yararı olmadı. Öneriniz için sağ olun, haklısınız :)
Hocam bende gidiyorum 3 yıldır hâlâ bir faydası yok :D ama yapacak bir şey yok.

Hocam siz ben misiniz? 3 yıldır psikiyatrik yardım görüyorsunuz ve doğum yılımız aynı ve günümüz arasında sadece 6 gün var. :D

Son düzenleme:
"Şimdi kitabın başına oturacağım ve en az 15-20 sayfa okuyacağım" kafasıyla okumaya başlarsan sıkıntıdan patlarsın; kendini ızdıraplandırırsın. "2 dakika bakayım" diyerek kitabı eline al, okumaya başla; zaten farkında olmadan 15-20 sayfayı bitirmiş olacaksın. Donanımlı birisi olmak istiyorsan da bilgi veren kitapları okuyup, okurken de bir yandan not alacaksın. Aldığın notları da sürekli gözden geçirip tekrarlayacaksın; yoksa öğrendiğin bilgilerin %95'ini unutursun.

Gitar çalmak, şiir yazmak, kitap okumak... Günümüzde neredeyse her konuda çok başarılı insan örneklerini o kadar fazla görüyoruz ki bazen kendimize yapamayacağımız hedefler koyabiliyoruz. "Elon Musk günde 10 saat çalışıyormuş", "Başarılı olmak istiyorsan çok çalışmalısın", "Ortalamayı seveyim ortalama olmak istemiyorum" gibi söylemler bizi daha mükemmeliyetçi insanlar haline getirdi.
Şunu kabul etmemiz lazım biz Elon Musk değiliz. Bırak 1 saati düzenli olarak 10dk bir şey yapamayan insana böyle tavsiyelerde bulunmak onu daha da karamsar hale getirecektir.
Kaldı ki aile çevremiz, kültürel ve toplumsal yaklaşımlar da bizi daha az öz kontrol sahibi ve daha az hata yapmaya itiyor.
Hatanın cezalandırıldığı, soruları, enstrümanı vb. daha hızlı öğrenenlerin daha zeki sanıldığı bir ortamda gelişmek daha da zorlaşıyor.
Hata yapmaktan korkmamalı ve sebat ederek her gün az ama düzenli olarak başlamalıyız. Unutmamak lazım 1 0'dan her zaman büyüktür.
"Bir şeyi adam gibi yapmıyorsan yapmayacaksın" yaklaşımından vazgeçmek gerekiyor. Her gün 5 sayfa kitap okuma hedefi önerildiğinde "5 sayfa ne ki, okursam tam okurum" gibi düşünme sakın. Bizler insan olarak küçük etkilerin uzun vadede yaratacağı sonuçları anlayamıyoruz. Daniel Kahneman'ın 'Hızlı Ve Yavaş Düşünme' kitabı çok güzel anlatıyor bu durumu.
Size tavsiyem olmak istediğiniz insan için çok küçük süre hedefleri koymanız veya sayfa hedefi de koyabilirsiniz. Not falan almayın. Sadece odaklanarak çok küçük hedefi gerçekleştirmeye çalışın. Zamanla bu konuda özgüven geliştireceksinizdir.
Kitap okumalıyım, şiir yazmalıyım gibi şeyleri düşünüp kendinize çok yük etmemeye çalışın. Ruh haliniz kötü olduğun için diyorum. Daha az hedefiniz olsun. Şimdilik sadece kitap okumakla başlayın mesela.

Küçük alışkanlıklar elde etmeniz için hem sizi sıkmayacak hem de size çok şey katacağına inandığım bir kitap tavsiye etmek isterim:
James Clear - Atomic Habits