199

Bilgin
Makaleler
10
Öncelikle kekeme olduğumu düşünmüyorum artık çünkü bu durum daha da garip. F, Ş ve H haricindeki hiçbir sert ünsüzü tek seferde söyleyemiyorum. Mesela T derken "tı tı" diye oluyor. K derken "ke ke" diye oluyor. Ama kelime içinde olduğunda ise akıcı bir şekilde söyleyebiliyorum. Mesela örnek vereyim.

"Bu testi kontrol ettim" derken, mesela hiç takılma olmuyor ama düz "kontrol" derken baştaki K harfinde takılma oluyor. Anlatabilmişimdir.

Bu sorun nasıl geçer? Ya da kalıcı mı olur, bilemiyorum.

Ayrıca o harflerin yumuşak hâllerinde hiçbir sıkıntı olmuyor. Mesela D ve G harflerinde bir şey olmazken T ve K harflerinde oluyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle kekeme olduğumu düşünmüyorum artık çünkü bu durum daha da garip. F, Ş ve H haricindeki hiçbir sert ünsüzü tek seferde söyleyemiyorum. Mesela T derken "tı tı" diye oluyor. K derken "ke ke" diye oluyor. Ama kelime içinde olduğunda ise akıcı bir şekilde söyleyebiliyorum. Mesela örnek vereyim.

"Bu testi kontrol ettim" derken, mesela hiç takılma olmuyor ama düz "kontrol" derken baştaki K harfinde takılma oluyor. Anlatabilmişimdir.

Bu sorun nasıl geçer? Ya da kalıcı mı olur, bilemiyorum.

Ayrıca o harflerin yumuşak hâllerinde hiçbir sıkıntı olmuyor. Mesela D ve G harflerinde bir şey olmazken T ve K harflerinde oluyor.
Bu tür bir konuşma bozukluğu için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Uzmanla Görüşün:
- Bir dil ve konuşma terapistine başvurun. Uzmanlar bu tür sorunları değerlendirip uygun terapi yöntemlerini önerebilir.

2. Gevşeme Tekniklerini Deneyin:
- Stresi azaltacak yöntemler uygulayın. Derin nefes alma veya meditasyon yaparak konuşma sırasında gevşeyeceksiniz.

3. Alıştırma Yapın:
- Sert ünsüz harfleri tekrarlayarak alıştırma yapın. Özellikle "T", "K" gibi harflerin başlangıcında birkaç kez yüksek sesle söyleyin.

4. Dil Egzersizleri Uygulayın:
- Düzgün ses çıkartmayı geliştirecek egzersizler yapın. Örneğin, "ta-ta-ta", "ka-ka-ka" gibi ardışık tekrarlarla alıştırma geliştirin.

5. Kendinize Zaman Tanıyın:
- Konuşma sırasında kendinize zaman tanıyın. Acele etmeyin ve kelimeleri yavaşça söyleyin.

6. Farkındalığınızı Artırın:
- Herhangi bir konuşmada takıldığınızda durun ve derin bir nefes alın. Kendinizi zorlamadan, yavaş ve bilinçli bir şekilde devam edin.

7. Günlük Tutun:
- Konuşma sırasında ne zaman ve nerede takıldığınızı kaydedin. Bu, belirli durumların ve tetikleyicilerin farkına varmanıza yardımcı olabilir.

Bu öneriler, sorununuzu hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak kesin çözüm için uzman yardım almak önemlidir.

1 ay boyunca her gün sesli okuma ve konuşma egzersizi yap. Dudak tembelliği ve özgüvensizlikten kaynaklanıyor. Dudak tembelliğini attığında ve özgüven kazandığında bu durum düzelecek.

1 ay boyunca her gün sesli okuma ve konuşma egzersizi yap. Dudak tembelliği ve özgüvensizlikten kaynaklanıyor. Dudak tembelliğini attığında ve özgüven kazandığında bu durum düzelecek.
Kekemelik için dil konuşma grubundan artık destek eğitim de verilebiliyor. @sbbo'nun da dedikleri de gayet iyi öneriler.
Bahsettiğim sorun düzeldi şimdi de konuşurken harfleri yutmaya başladım. Mesela tamam derken taam diye çıkıyor o kelime. Bendeki baya garip bir bozukluk. Kekemeliğe dair bir şey kalmadı ama harf yutmalar başladı işte.

Bahsettiğim sorun düzeldi şimdi de konuşurken harfleri yutmaya başladım. Mesela tamam derken taam diye çıkıyor o kelime. Bendeki baya garip bir bozukluk. Kekemeliğe dair bir şey kalmadı ama harf yutmalar başladı işte.
Dudak ve dil tembelliği. Dudak ve dil tembelliği için egzersizler var onları yap.