- Makaleler
- 3
Babam dün tarayıcıda açılmış PDF'i nasıl indirebilirim diye sordu bana. Adam buradaki çoğu kişi doğmadan önce bilgisayar kullanıyordu hukuk işlerinde. Sence bu söylediklerin onun için "kullanıcı dostu" veya "pozitif özellik" olabilir mi?
Kullanıcı dostu dediğinizde o kullanıcıyı da tanımlamak gerekebilir. Eğer bilgisayar kullananların geneli olarak bakıyorsanız kesinlikle, tartışmasız şekilde Windows en kullanıcı dostu olanı. MacOS sadece MacBook'larda olduğu için fiyatından bağımsız düşünemezsiniz. Özellikle önceki jenerasyondan "MacOS'e alışamadım" deyip MacBook satan çok kişi gördüm.
Kullanıcıyı bilgisayar dünyasına ilgili, bilgili birisi olarak düşünürseniz Linux'un kullanımı daha kolay olabiliyor. Yazılım geliştiriciler boş yere Linux/MacOS'u ilk tercihlerine yazmıyorlar. Terminalden gerekli paketleri ve kütüphaneleri şaaak diye kurmak büyük kolaylık, örneğin.
Hız açısından Windows, Linux'a göre elbet daha yavaş kalıyor ama ve lakin ki eski veya ucuz sistemler kullanmıyorsanız Windows'un hızı da gayet iyi. Görece güncel Ryzen 5/i5 işlemciler için Windows'tan Linux'a geçmek "makine de baya hızlandı ha" etkisi yaratmıyor bende.
Oyun oynuyor musun? Cevabın evetse Windows'ta daha rahat edersin. Tartışmaya tamamen kapalı bir konu. Linux oyun oynatabiliyor diye gelenleri takma kafana. Windows sana 2 tane tuşa bas, oyununu oyna diyor. İndir, oyna. Linux'la bu rahatlığa ulaşamazsın. Doğrudan Linux desteği olan oyunlarda bile.