Superuser do 42

Uzman
Makaleler
4
Merhaba arkadaşlar,

Yaşadığım bir Hepsiburada problemiyle ilgili hem tecrübelerinizi hem de konu hakkında bilgisi olan arkadaşların görüşlerini almak istiyorum. Açıkçası konu artık sadece 3.250 TL'lik bir fiyat farkı meselesi olmaktan çıktı. Benim açımdan mesele, müşteriye ne söylendiği ve müşterinin bu söze güvenerek yaptığı tercihin sonradan değiştirilip değiştirilemeyeceği meselesidir.

11 Ağustos 2026 tarihinde Hepsiburada üzerinden 64.999 TL'ye ASUS TUF A16 model bir bilgisayar satın aldım. Ürünün 12 Ağustos'ta teslim edilmesi bekleniyordu.

Ancak 12 Ağustos sabahı, ürün henüz elime ulaşmadan aynı ürünün yaklaşık 3.250 TL daha düşük fiyata satıldığını gördüm.

Bunun üzerine Hepsiburada müşteri hizmetlerini aradım. Burada özellikle belirtmek istediğim bir nokta var: Ben ürünü kargodan geri çevirebilir, siparişi iptal edebilir ve daha düşük fiyattan yeniden sipariş verebilirdim. Bunu yapmak benim hakkımdı. Fakat ben bunu tercih etmedim.

Çünkü hem Hepsiburada'nın hem de kargo firmasının operasyonuna gereksiz yere ekstra yük çıkarmak istemedim. Ürünün geri gönderilmesi, yeni sipariş oluşturulması, tekrar kargo sürecinin başlaması, bankada yeni işlem yapılması ve kredi kartı limitimin yeniden kullanılması gibi bir sürü gereksiz işlem oluşacaktı.

Bu nedenle müşteri temsilcisine durumu anlattım ve aradaki fiyat farkının tarafıma iade edilmesini veya Hepsiburada hesabıma kupon olarak tanımlanmasını istedim. Müşteri temsilcisi de bunun kupon olarak yapılabileceğini söyledi. Ben de özellikle kuponun kullanım şartlarını sordum.

Ben: “Bu kuponu nerelerde kullanabilirim?”

Müşteri temsilcisi: “Altın ve ziynet eşyaları hariç bütün ürünlerde kullanabilirsiniz.”

Ben de bu bilgiye güvenerek teklifi kabul ettim.

Ancak müşteri temsilcisi kuponun hemen tanımlanamayacağını, ürünün mesafeli satış kapsamındaki 14 günlük koşulsuz iade süresinin dolmasının bekleneceğini söyledi.

Müşteri temsilcisi: “14 günlük iade süreniz dolduktan sonra kupon hesabınıza tanımlanabilir.”
Ben de bunu kabul ettim.
Yani açıkçası ben üzerime düşen her şeyi yaptım. Ürünü teslim aldım, bekledim ve 14 günlük sürenin dolmasını bekledim. 26 Ağustos'ta kupon hesabıma tanımlandı.

1787828473170.webp

1787828511044.webp

Ben de doğal olarak bana daha önce söylenen şartlara güvenerek kuponumu kullanmak istedim. Minecraft CD Key ve Google Play Store para kartı almak istedim. Ancak kuponun bu ürünlerde kullanılamadığını gördüm.

1787828558159.webp

Eki Görüntüle 276205

Bunun üzerine tekrar müşteri hizmetleriyle iletişime geçtim. Durumu anlattıktan sonra konu bir üst yetkiliye aktarıldı ve daha sonra bir beyefendi tarafından arandım.

Kendisine durumu anlattığımda bana özetle şu söylendi:

Yetkili: “Müşteri temsilcimiz size yanlış bilgi vermiş. Kupon tanımında değişiklik yapılamaz.”

Ben de kendisine itiraz ettim.

Ben: “Ben sizin iç sisteminizi veya kuponunuzun teknik olarak hangi ürünlerde çalıştığını bilmek zorunda değilim. Bana müşteri temsilciniz tarafından açıkça ‘altın ve ziynet eşyaları hariç bütün ürünlerde kullanabilirsiniz' denildi. Ben de bu bilgiye güvenerek teklifi kabul ettim.”

Kendisine ayrıca şunu da söyledim:

Ben: “Eğer bana en başta dijital ürünlerde veya belirli ürün gruplarında bu kuponun kullanılamayacağı söylenseydi, ben ürünü teslim almadan önce siparişi iptal eder ve daha düşük fiyattan yeniden sipariş verirdim. Ben bunu sizin operasyonunuza ekstra yük çıkarmamak ve yeniden kargo süreci oluşturulmaması için yapmadım.”

Çünkü burada benim anlamadığım nokta şu:

Müşteri temsilcisinin yaptığı hata neden benim problemim oluyor?
Ben son kullanıcıyım. Karşımda Hepsiburada'nın müşteri temsilcisi var. Bana bir kullanım şartı söylüyor ve ben de bu bilgiye güvenerek karar veriyorum.
Ben sizin kupon sisteminizin nasıl çalıştığını, hangi kategorilerin teknik olarak sistem tarafından engellendiğini veya müşteri temsilcisinin hangi yetkilere sahip olduğunu bilemem.

Bana ne söylenirse onu esas alırım.
Şimdi bana gelip:

“Temsilcimiz yanlış bilgi vermiş.”

deniliyor.

İyi de bu benim problemim değil ki.

Ben kendi paramı nasıl kullanacağıma kendim karar veririm. Üstelik burada kendi inisiyatifimle fiyat farkını yine Hepsiburada'nın kendi platformunda harcamayı kabul etmişim.
İstesem ürünü iptal edip 3.250 TL daha ucuza yeniden satın alabilirdim.
Ama bunu yapmadım.
“Param yine Hepsiburada'da kalsın, aradaki farkı da Hepsiburada üzerinden harcayayım.” dedim.
Buna karşılık bana da açıkça:

“Altın ve ziynet eşyaları hariç bütün ürünlerde kullanabilirsiniz.”

denildi.

Ben de buna göre karar verdim.

Şimdi ise benim kabul ettiğim şartların üzerine sonradan başka şartlar ekleniyor.

Kusura bakmayın ama ben bunu kabul etmiyorum.

Sizin sisteminizin neye izin verip vermediği benim sorumluluğum değil. Ben sisteminizin nasıl çalıştığını bilmek zorunda değilim. Ben müşteri hizmetlerinize güvenerek işlem yaparım.

Müşteri temsilciniz yanlış bilgi verdiyse, bunun sonucunu neden ben çekiyorum?

Üstelik burada istediğim şey ekstra bir menfaat de değil. Bana zaten verilmesi kararlaştırılan yaklaşık 3.250 TL'lik fiyat farkını istiyorum. Sadece bunu bana söylenen şartlar doğrultusunda Hepsiburada platformunda kullanmak istiyorum.

Eğer bana ilk görüşmede “Bu kupon dijital ürünlerde kullanılamaz.” denmiş olsaydı, ben de buna göre hareket ederdim. Ürünü iptal eder, daha düşük fiyattan yeniden sipariş verirdim.

Ama bana böyle bir bilgi verilmedi.

Tam tersine, 14 gün beklemem söylendi ve ben de bekledim.
Dolayısıyla bugün çıkıp:

“Aslında müşteri temsilcimiz yanlış söylemiş.”

denilmesini yeterli bir açıklama olarak görmüyorum.

Çünkü bu, Hepsiburada'nın kendi çalışanı ile kendi sistemi arasındaki bir problem.

Benim problemim değil.

Ben bana söylenene göre hareket ettim.

Ben kendi paramı yine Hepsiburada'da harcamayı kabul ettim.

Ben siparişimi iptal edip yeniden vermedim.

Ben 14 gün bekledim.

Şimdi ise bana, daha önce kabul etmediğim yeni kısıtlamalar getiriliyor.

Açıkçası benim için artık mesele 3.250 TL de değil.

Mesele prensip.
Bir müşteriye bir şart sunuluyorsa ve müşteri de o şartı kabul ederek karar veriyorsa, daha sonra “Biz yanlış söylemişiz.” denilerek o şartın değiştirilmesini doğru bulmuyorum.
Çünkü aynı durumda müşteri de şunu söyleyebilir:

“Ben ürünü daha düşük fiyattan yeniden satın alabilirdim. Ancak sizin çalışanınızın bana verdiği bilgiye güvenerek bunu yapmadım.”

Bu durumda ortaya çıkan mağduriyetin sorumluluğu neden müşteriye ait olsun?

Benim beklentim çok basit:

Bana ne söylendiyse onun arkasında durulsun.

Eğer Hepsiburada'nın müşteri temsilcisi gerçekten hatalı bilgi verdiyse, bu hata müşteriye fatura edilmemeli. Hepsiburada kendi çalışanları ve kendi sistemleri arasındaki problemi kendi içerisinde çözmeli.

Sonuçta ben Hepsiburada'nın iç işleyişini değil, bana verilen bilgiyi esas alıyorum.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Özellikle benzer bir durum yaşayan veya tüketici hukuku konusunda bilgisi olan arkadaşların görüşlerini merak ediyorum.

Müşteri temsilcisinin müşteriye verdiği açık ve net bir bilginin daha sonra “temsilci yanlış söylemiş” denilerek geçersiz sayılması sizce kabul edilebilir mi?

Yoksa Hepsiburada'nın, kendi çalışanının müşteriye verdiği bilginin arkasında durması mı gerekir?

Ben açıkçası bu konunun takipçisi olacağım. Çünkü burada mesele sadece bir kupon değil; müşteriye verilen sözün sonradan değiştirilip değiştirilemeyeceği.

Dosya Ekleri

• 1787828850377.webp
    1787828850377.webp
    19,1 KB · Görüntüleme: 0