Kutusu açılmış ve montajlanmış üründe 14 günlük cayma hakkı devam eder mi?

Cortez_TR

Gelişen
Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz dönemde kullandığım sıvı soğutucum arızalandı ve yetkili servisten iade/değişim onayı aldım. Bunun üzerine yeni bir sıvı soğutucu araştırmaya başladım ve Arctic Liquid Freezer III Pro 360 mm modelinde karar kıldım.

Ürünü, Arctic'in Türkiye'deki yetkili satıcısı olan Teknobiyotik'in N11 mağazasından satın aldım.

• 14 Ağustos: Ürün tarafıma teslim edildi.
  • 15 Ağustos: Sisteme montajını yaptım.
  • Montaj sırasında, pompa tarafına giden borunun/rekorun üzerindeki beyaz plastik kapağın ekran kartımın üst plakasına çok hafif temas ettiğini fark ettim.
  • Ayrıca mevcut konum nedeniyle ileride ekran kartımı yükselttiğimde daha ciddi bir fiziksel uyumsuzluk yaşanabileceğini düşündüm.
  • Ekran kartı PCI-e slotu açısından da bu temasın uzun vadede risk oluşturabileceğinden endişelendim.

Bu nedenle gerekli fotoğrafları çektikten sonra ürünü sistemden söküp tekrar kutusuna koydum.

Daha sonra öncelikle Arctic Avrupa müşteri hizmetlerine durumu anlattım. Kendileri yaptığım montaj sonucunda ortaya çıkan fiziksel uyumsuzluğu teyit ettiler. Ancak şu aşamada resmi bir belge düzenleyemeyeceklerini, yazışmalarımızı Teknobiyotik'e ileterek iade talebi oluşturabileceğimi ve satıcının vereceği cevaba göre ilerleyebileceğimizi belirttiler.

Bunun üzerine Teknobiyotik'i telefonla aradım ve iki farklı müşteri temsilcisiyle görüştüm.

İlk görüştüğüm temsilci, ambalajı açılmış ve kullanılmış bir ürünü iade alamayacaklarını ve teknik servisin iade talebini iptal edeceğini söyledi.

İkinci görüştüğüm temsilci ise bana N11 üzerinden iade talebi oluşturmamı, Arctic ile yaptığım yazışmalar ve durumu gösteren belgeleri talebe eklememi, teknik servisin ürünü inceleyerek iadenin kabul edilip edilmeyeceğine karar vereceğini söyledi.

Bu görüşmeden sonra tekrar Arctic müşteri hizmetleriyle iletişime geçtim. Durumu sorumlu kişiye aktardıklarını ve gelecek haftaya kadar beklememi söylediler. Ayrıca istersem bu süre içerisinde ürünü kendilerine gönderebileceğimi belirttiler.

Asıl merak ettiğim konu şu:

Ben bu ürünü internet üzerinden satın aldım. Ürünün fiziksel olarak sistemimle uyumlu olup olmadığını, özellikle pompa/hortum/rekor kısmının ekran kartına temas edip etmediğini ürünü kutusundan çıkarıp montaj konumuna getirmeden anlamam mümkün değildi.

Dolayısıyla ürünü yalnızca bu uyumluluğu kontrol etmek amacıyla monte ettim ve sorunu fark ettikten sonra sökerek kutusuna geri koydum.

Bu durumda 14 günlük mesafeli satış cayma hakkımı kaybetmiş olur muyum?

Ayrıca Arctic müşteri hizmetlerinin bu fiziksel uyumsuzluğu yazışma üzerinden teyit etmiş olması da elimde mevcut.

Bu durumda cayma hakkım devam ediyor mu?

Teknobiyotik'in "ambalajı açılmış/kullanılmış ürün iade alınmaz" şeklindeki yaklaşımı hukuken yeterli midir?

Yoksa montaj işlemi, ürünün niteliğini ve uyumluluğunu kontrol etmek için yapılan mutat kullanım/inceleme kapsamında mı değerlendirilmelidir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Site üzerinden aldığınız için 6502 sayılı kanunun 'Mesafeli Sözleşmeler' kısmına tabiisiniz. Madde 48'in 4. fıkrası açıkça:

Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Her hâlükârda bu süre cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer. Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.

Dediği için hukuken haklı olan tarafın siz olması gerekiyor.
@Şişman Adam gene bi' bakın hocam siz de, Ayancık Kaymakamlığı'nın resmi sitesinde bu şekilde bilgilendirilme geçilmiş.

Ben de n11 üzerinden siparişimin altında bulunan mesafeli satış sözleşmesine baktım. Mutat kullanım yazmasa bile bu şekilde yüzeysel yazılmış ama daha detaylı öğrenmek için sözleşmeyi kopyalayıp yapay zekaya yazdım. Kutusunun açılması veya montaj yapılması, iade hakkınızı elinizden almaz diyor ama maalesef ki şunu görüyorum: Teknobiyotik'in kendisi şu ana kadar bana yaptığı tavırda yasalara uymuyor gibi bir imaj oluşturmuş oldu.

Ürüne zarar vermediysen çizme vs, eksiksiz ambalajlarıyla geri gönderebilirsin 14 gün içerisinde, almazlarsa tüketici hakem heyetine başvur.

Ürüne zarar vermediysen çizme vs, eksiksiz ambalajlarıyla geri gönderebilirsin 14 gün içerisinde, almazlarsa tüketici hakem heyetine başvur.
Kutunun dışında naylon ve ayrıca güvenlik bandrolü gibi bir şey yoktu; sadece kutu içeriğinde olan radyatör ve pompaya naylon geçirilmiş, o kadar. Büyük ihtimal bu kutular böyle geliyor. Ürüne zarar vermedim; çizik, darbe, yırtık benzeri hiçbir şey yok. Zaten göndermeden önce tekrar fotoğraflayıp göndereceğim.

Amazon'dan almış olsan hiç bu kadar uğraştırmayacaklardı.

Merhaba,

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinin 9. Maddesine ve 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 48/4. maddesine göre herhangi bir gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Konu mesajında anlattığınız hikayeyi gerekçe göstermenize dahi gerek yoktur. Ancak gerekçesini de zaten iletmişsiniz. Yine de bu hakkınız gerekçeden bağımsız olan bir haktır.

Bu sebeple cayma hakkınızın kullanımında bir sorun yaşarsanız THH'ye başvurabilirsiniz. Yine de unutmayın bir tüketici olarak sizin de cayma hakkınızı karşı tarafa iletmenizden itibaren 14 gün içinde ürünü karşı tarafa göndermeniz gerekiyor.

Cayma hakkı konusunda daha detaylı bilgiler için:

Borular yukarıdan çıkacak şekilde montaj yapılamıyor mu ?

Üründe bizden kaynaklı bir hasar vesaire olmadığı sürece kanun çok açık ve net olmasına rağmen firmalar bunu bile bile neden kendi sayfalarında kanundan farklı koşullar yazıyor veya neden iade ile uğraştırıyorlar bizi ?

Örneğin geçen senelerde İtopya üzerinden bir monitör almıştım ve iade koşullarını okumuştum. Maddelerin birinde kutusu hasarlı ürünler iade alınmaz yazıyordu. Bende bu sebeple ürün elime ulaşınca kutusuna dikkat ettim. Kutusunda hasar vardı bu sebeple kurye arkadaşa alamayacağımı belirtince geri almadı. Sonra ürünü açınca ambalajların vesaire eksik olduğunu öğrendim. Ürün üzerinde çizikler vardı. Sonradan cihazın serviste onarım gördüğünü falan öğrendim seri numarasından sorgulayınca. İade etmek istediğimde kutusunda hasar olduğu için alamayız demeye başladılar ancak kutudaki hasarı geçtim sıfır aldığım ürün ikinci el ve onarım görmüştü. Sonra başka bir temsilciye bağlanınca ona kutudan bahsetmeyerek şikayetimle bir ürünü geri yolladım. İadenin onaylanması 1 ayı geçti paranın hesabıma yatması ise 1 haftayı geçti. Amazondan bir ürün iade ettiğimde iadem 2 gün içinde onaylanıp para hesaba hemen yatıyorken diğer firmaların kanunun açık ve net olmasına rağmen bunu bile bile neden bizleri uğraştırdığını anlayamıyorum.

Türkiye'de böyle tüketici düşmanı politikalar izleyen firmalar olduğu sürece bunlara dürüst davranmamak gerekiyor. Sen ne kadar dürüst olursan onlar da seni o kadar mağdur etme çabası içerisine giriyorlar çünkü. Amazon dışındaki her sitede bu tarz şeyler yaşamışlığım var. Kanunen hakkın olmasına rağmen seni uğraştırmak ve ürünü değiştirmemek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…