cemkaraca

Yetkin
Bu laptoplarda %80e gelince şarj duruyormuş sonra %70'e düşüyormuş tekrar şarj olup % 80'e kadar sonra bu döngüyü tekrarlıyormuş hep. Onu ayarı açmam pil sağlığı için iyi mi olur kötü mü? Sürekli şarjda kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer çok eski bir laptop kullanmıyorsanız bu ayarı yapmaktansa hiç dokunmamanızı öneririm. Çoğu laptop şarjı dolduğunda bataryayı bırakıp direkt olarak gücü prizden almaya başlıyorlar. Gene pil sağlığı azalıyor fakat yapacağınız ayar pil sağlını daha kötü etkileyebilir. Böyle bir işlem yapmak yerine belirli bir seviyeye sabitleme yapabiliyorsanız yapmanız daha iyi olur.

Eğer çok eski bir laptop kullanmıyorsanız bu ayarı yapmaktansa hiç dokunmamanızı öneririm. Çoğu laptop şarjı dolduğunda bataryayı bırakıp direkt olarak gücü prizden almaya başlıyorlar. Gene pil sağlığı azalıyor fakat yapacağınız ayar pil sağlını daha kötü etkileyebilir. Böyle bir işlem yapmak yerine belirli bir seviyeye sabitleme yapabiliyorsanız yapmanız daha iyi olur.
Bu ayarda cihaz kendini sabitlemiyor mu hocam 80'e, yanlış mı biliyorum?

Konu sahibinin anlattığını yanlış anlamadıysam 80'e geldiğinde gücü kesip 70'e geldiğinde tekrardan şarj ediyor bu ayar. Sabitleme olduğu zaman şarj hep aynı seviyede kalıyor diye biliyorum.
Yani aslında 100'e kadar dolmayıp, mesela 80'de sabit tutulması, pil sağlığı için iyi bir şey, dediğiniz gibi bu şekilde biliyorum ben de. Fakat gece gece hızlı mı okudum nedir, anlayamadım. Neden 70'den aşağı düşünce tekrar şarj olup 80'de kesiyor ki? Yani pil sürekli 70-80 arasında mı geziyor?

Neden 70'den aşağı düşünce tekrar şarj olup 80'de kesiyor ki?
Tekrar tekrar okuyorum, hep aynı anlamı çıkarıyorum. Böyle bir ayarın neden olduğunu ben de anlamadım, aşırı saçma ve pil sağlığına zararlı gibi duruyor.
Yani pil sürekli 70-80 arasında mı geziyor?
Bu laptoplarda şarj %80'e gelince duruyormuş, sonra %70'e düşüyormuş ve tekrar %80'e kadar şarj oluyormuş. Bu döngüyü tekrarlıyormuş hep.
Eğer konu sahibi yanlış anlatmadıysa evet, sanırım öyle.

Pil sağlığı için yüzde 80 ile yüzde 20 arasında döngüde olması iyi bir şeydir. Bu özellik sayesinde batarya ömrünü uzatabilirsin. Eğer yüzde 70 yerine daha düşük bir değer ayarlayabilirsen performansı da kaybetmemek adına 60'a düşürebilirsin.

Pil dediğimiz şeyin belli bir şarj döngüsü ömrü vardır, üreticiye göre 500-1000 döngü vs değişir. Bu döngü ne kadar çok yapılırsa pilin ömrü de o kadar azalır. Ömrü azaltan diğer etkense sürekli dolu yada boş olarak bekletmek. Evet güncel cihazlar dolduktan sonra pil akımını kesebilir ama pil sürekli tam halinde kaldığı için yine sorun oluyor. 80 ile 20 arasında kullanmak iyi olabilir ama şarj aralığı daraldığı için bu sefer de döngü sayısı artıyor. Bence en iyi çözüm 75-80 civarına sabitlenebiliyorsa o şekilde kullanmak. Hem tam dolu olmuyor hem de sürekli azalıp artmıyor.

@Kedicik @mortem.dll bulunamadı Hocam laptopta bir ayar var şarj %70 'in altına düşmüyor, %80'in üstüne çıkmıyor. Yani sürekli şarjda kullanıyorum ve şarjı %70'e düşüyor sonra %80 e çıkıyor sonra geri %70 e çıkıyor ve bunu tekrarlıyor. Yanlış anlatmış olabilirim ayarı yeni keşfettim.

Pil dediğimiz şeyin belli bir şarj döngüsü ömrü vardır, üreticiye göre 500-1000 döngü vs değişir. Bu döngü ne kadar çok yapılırsa pilin ömrü de o kadar azalır. Ömrü azaltan diğer etkense sürekli dolu yada boş olarak bekletmek. Evet güncel cihazlar dolduktan sonra pil akımını kesebilir ama pil sürekli tam halinde kaldığı için yine sorun oluyor. 80 ile 20 arasında kullanmak iyi olabilir ama şarj aralığı daraldığı için bu sefer de döngü sayısı artıyor. Bence en iyi çözüm 75-80 civarına sabitlenebiliyorsa o şekilde kullanmak. Hem tam dolu olmuyor hem de sürekli azalıp artmıyor.
Aynen %70 ve % 80 arası ayarı var. Ama açsam mı bilemedim.