@27294, topladığı ödüller olarak bakmıyorum ki ben. Zaten zirve oyunlardan biri ve aldığı ödüllerle de bunu belli ediyor. İnsanlar hakkını yedi ondan bahsediyorum. 15 milyon satış sayısının kötü olmadığını biliyorum fakat uğradığı ithamlar olmasa bu sayısının çok fazla olacağı da aşikar. Yapılan eleştiriler yapıcı değildi ve %90 oranında da olmadı zaten. En başta Joel'in ölümü üzerine boş boş konuşuldu. Sonra bundan ötürü oluşan ve artarak ilerleyen oyuna karşı bir nefret zinciri oluştu. Buna itiraz etmek saçmalık açıkçası. Dediğin gibi burası internet ve Hype olur veya başka hit bir gelişme olur sürü psikolojisi misali herkes laf eder bir şeye. Aynen TLOU 2'ye öyle oldu. Cidden rahatsız olduğunu söyleyenlerin yüzde kaçı sence gerçekten rahatsız oldu bir düşünür müsün? Yanlış anlaşılmasın bu arada burada eşcinsellik ile ilgili sahnelerin kesinlikle olmasını falan savunmuyorum. Ama gerçekler böyle maalesef. Zaten Joel ölmese görürdük bu "rahatsız olduğunu dile getiren" kesimin sayısındaki ciddi azalmayı.
Bu arada kuyusunun kazılması derken de Joel'in ölümünün sızdırılması ve bununla ilgili oyun daha çıkış yapmadan nefret, kötüleme amaçlı haberlerin yapılarak hızla yayılmasını kastetmiştim. Eşcinsellik vs. geri plandaydı daha başlarda.
Dediğim gibi bu konuda aynı düşünmüyoruz maalesef. Nesil geçişi olduğu sırada oyun özel oyun olarak çıkış yapmasının yanı sıra bence var olan hikaye ve olay örgüsüyle açık söyleyeyim iyi bile sattı.
TLOU Part II kötü bir oyun değil, teknik anlamda tam bir şaheser. Detaylar, grafikler, sesler, her şey mükemmel ama hikaye konusunda maalesef öyle değil. Hani başından kronolojik sırayla gösterseler oyunu neyse. Bence hikaye konusunda bir şey denemeye çalışmışlar ve başaramamışlar. Keşke sadece TLOU Road of Abby falan diye yeni bir oyun olsaydı. Tamamen Abby ile oynasaydık, kurtların kuruluşunu, hikayesini tam öğrenseydik falan. Koskoca Joel'in ölümünü kayıp bir sahne gibi kısacık ana sığdırmaları çok kötüydü. Tepkiler buna da gelmiş olabilir, hani çok kesin konuşuyorsun "direkt bundan, şundan oldu." diyerekten ama öyle olmadı yani.
Üzgünüm ama öyle hikayeye, öyle zorlu eşcinsel yerleştirmesine ancak bu kadar oluyor.
En son o kadar kişiyi katletmesine rağmen ellie vicdan yapıp Abby'i öldürmedi. O zaten ayrı saçma. Hamile birisini öldürdün abby yüzünden.
Tüm söylediklerine katılırım, dina karakterinin gereksizliği, ellie ve Joel'e yazılmış bu saçma sonu, fakat abby konusunda elinden geleni yapmışlar.
Abby o çocuklarla tanışınca değişti ama abby zaten kötü biri değildi. Sadece kırgındı. Lev ve Yara'nın durumu ona içinde kapattığı bir duyguyu yeniden uyandırmakta yardımcı oldu. Onlar için savaştı ve sonunda değişime açtı kendini. Bu da Ellie'yi dolaylı yoldan etkiledi, ellie yanlışlıkla da olsa hamile bir kadını öldürmenin acısını büyük yaşıyordu, Abby'nin son merhameti göstermesi ise Ellie'yi bozan kısım oldu.
Bana kalırsa abby Jesse'yi bile öldürmeyecekti, sadece hayatta kalma iç güdüsü ve anın heyecanıyla direkt vurdu. İstese Tommy'yi direkt öldürebilirdi. Yani Ellie'nin de intikamından vazgeçmesi en azından temelsiz bir işlenme olmamıştı.
Ellie düşüncesiz olabilir ama tüm bu şeyler onu da değiştirdi, tıpkı Abby'nin değişmesi gibi.