Makaleler
3
Yer
Avcılar/İstanbul
Merhaba arkadaşlar, 2 gündür Lenovo 81VU laptop'a Android kurmayı deniyorum ancak olmuyor. BIOS'ta gözüküyor, ilk sıraya çekiyorum ama giremiyor. Direkt içinde kurulu olan Debian'ın GRUB menüsüne atıyor. TPM açıp yapmayı denedim, secure boot açıp kapamayı denedim, UEFI ayarını bile legacy first yapıp denedim ancak olmadı. İlk başta BlissOS yüklemek istiyordum ama olmadı. Android x86 ve FydeOS de çalışmadı, şuan özellikle FydeOS kurmak istiyorum. Nasıl yaparım?

@Qnix @Reend hocam önceden kalma Debian konularında çok yardımcı olmuştunuz, konuyla alakalı bilgi sahibiyseniz yardım ederseniz çok sevinirim.

Son düzenleme:
ISO'yu birde Rufus ile GPT ve UEFI olacak şekilde USB'ye yazdırıp deneyin. Secure Boot kapalı kalsın.

Bu arada FydeOS v19'da Intel N3XXX & N4XXX işlemcilerinde renk sorunları var mış. Haberiniz olsun.

USB üzerinden mi boot edemiyorsunuz? Eğer öyleyse GRUB üzerinde USB'nizin entry'ını eklemeyi deneyebilirsiniz:
Android x86 üzerinden anlatıyorum. Daha az sorun yaşamamız için ve işlemin daha kolay olması için USB'deki Android partitionu'nun label'ını değiştirin. EFI partition'una ellemeyin. Label'ı kullanarak GRUB üzerinden boot edeceğiz. Label'ı Android olarak değiştirdiğinizi varsayıyorum.

/etc/grub.d/40_custom dosyasını şu şekilde düzenleyin:
Kod:
menuentry "Android x86" {
  set root=LABEL="Android"
  linux /cm-x86-14.1-rc1/kernel quiet root=/dev/ram0 androidboot.selinux=permissive acpi_sleep=s3_bios,s3_mode SRC=/cm-x86-14.1-rc1
  initrd /cm-x86-14.1-rc1/initrd.img
}

3. ve 4. satırdaki cm ile başlayan dizinlerin adını yüklü olan Debian sisteminiz üzerinden USB üzerindeki Android'in root partition'u üzerinden kontrol edin ve ona göre değiştirin. Ardından GRUB configurationu'nu güncelleyip GRUB üzerinden girmeyi deneyin.

Ayrıca bunun yerine şuraya da bakabilirsiniz:

Hocam belirtmediğim için kusura bakmayın, FydeOS ile de benzer adımları uygulamak için şuraya bakabilirsiniz:

Son düzenleme:
@Qnix, hocam şöyle diyeyim, Rufus'ta direkt boot etmeden siyah ekrana düşüyor veya Debian'ın kurduğu GRUB'a atıyor direkt. Ventoy'da ise giriyor, mis gibi çalışıyor trackpad dışında. Ancak diske kurunca ya giremiyorum, ya da direkt yine GRUB'a atıyor.

Bu arada önerdiğiniz FydeOS sürümü var mı hocam bu işlemleri denemeden önce? Ben son sürümü kullanıyordum ancak FydeOS'i öğrendiğim YouTuber farklı bir sürüm kullanıyordu sanırsam.

@Qnix, hocam şöyle diyeyim, Rufus'ta direkt boot etmeden siyah ekrana düşüyor veya Debian'ın kurduğu GRUB'a atıyor direkt. Ventoy'da ise giriyor, mis gibi çalışıyor trackpad dışında. Ancak diske kurunca ya giremiyorum, ya da direkt yine GRUB'a atıyor.

Bu arada önerdiğiniz FydeOS sürümü var mı hocam bu işlemleri denemeden önce? Ben son sürümü kullanıyordum ancak FydeOS'i öğrendiğim YouTuber farklı bir sürüm kullanıyordu sanırsam.
Dediğim adımları uygulayıp GRUB üzerinden boot etmeyi deneyin USB üzerindeki Android'i.

Sürümler için aşağıdaki linki kontrol edin:

O manada demedim sürümü hocam 😅 18.0 19.0 anlamındaki sürümlerden hangisini önerirsiniz manasında.

Şimdi deneyeceğim bu arada, teşekkür ederim.
Kullanacağınız varyantın sayfasındaki paylaşılan imaj üzerinden ilerleyebilirsiniz direk. En uygun sürümü indirmiş olacaksanız zaten bu şekilde.

@Qnix, hocam bendeki FydeOS grub.cfg dosyası bomboş, ne yapmalıyım? Kate ile de Nano ile de denedim ancak hiçbir şey yok içinde.
Kod:
menuentry "Android" {
    set img=/fydeos/fydeos_dual_boot.img
    search --label --set root Android
    loopback loopdev $img
    linux (loopdev,gpt12)/syslinux/vmlinuz.A init=/sbin/init boot=local rootwait noresume noswap ro loglevel=7 nomodeset cros_efi cros_debug fydeos_dualboot audit=0 audit=0
initrd /boot/dual_boot_ramfs.cpio.xz
}

Bu arada NVIDIA GPU'ya sahiptiniz sanırım değil mi? Eğer öyleyse bundan dolayı sorun yaşıyorsunuz yüksek ihtimalle. USB üzerinden boot ettikten sonra diskinizde kurulu olan sistemde NVIDIA driver'larını bloklayacağız. Bundan dolayı nomodeset parametresini ekledim entry üzerinde.

1747743892295.webp

Bu arada hala eğer ventoy üzerinden boot edebiliyorsanız aynı işlemi oradan da yapabiliriz.