Lenovo IdeaPad Gaming 3 BIOS şifresi nedeniyle Secure Boot açılamıyor

AhmetFD44

Üyecik
Merhabalar, bilgisayarım Lenovo 82K1 IdeaPad Gaming 3 modeli. BIOS modu UEFI ve BIOS sürümü LENOVO H4CN37WW (V2.06) 18.06.2024. Cihazımı normalde Windows 10 olarak aktif bir şekilde kullanıyordum. Ancak yakın zamanda Windows 11’e güncellemem gerektiğini söyleyen birçok bildirim almaya başladım, devamında aşırı donmalar yaşadım. Unlost’un güncel FPS artırma ayarlarını yapıp devamında Windows 11’e güncelledim ve bütün donma sorunlarım çözüldü.

Ancak devamında fark ettim ki Valorant gibi oyunların anti hile sistemlerini aktif kullanabilmesi adına Secure Boot ayarı Disabled konuma geçmişti. Normal şartlarda BIOS menüsüne girilip çok rahat bir şekilde düzeltilebilecek bir ayar ancak BIOS menüm Security Password ekranında, yani BIOS’a hiçbir şekilde erişimim yok (PC ikinci el). Devamında olabilecek bütün yöntemleri denedim; kod yazarak, Windows ayarlarından güncellemeler yaparak. Ancak ne BIOS menüsünün şifresini kaldırabiliyorum ne de BIOS ayarlarına girmeden Secure Boot ayarını Enabled konumuna çekebiliyorum.

BIOS pilini sökerek sıfırlamayı da denedim ancak maalesef 2013 sonrası bilgisayarların çoğu BIOS pili sökülse dahi BIOS ayarlarını sıfırlamıyor; sıfırlasa bile Security Password, yani Supervisor şifresini kaldırmıyormuş. Bunun haricinde harici USB ile Linux üzerinden yapılması öneriliyor ancak bu konuda yeterli bilgim olmadığı için maalesef yapamıyorum.

Bilgisayarcı birkaç kişiyle görüştüğümde ise sıfırdan BIOS yazmayı teklif ettiler ancak belirtilen meblağları ödeyebilecek maddi durumum şu an için yok (öğrenciyim). Konuyla alakalı farklı bir yöntem veya önerisi olan varsa çok sevinirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…