Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba, Lenovo IdeaPad 5 laptop kullanıyorum, sistem özellikleri şu şekilde:
  • İşlemci: AMD R5 4500U
  • Ekran kartı: VEGA 6 GPU
  • RAM: 2x4 3200 MHz CL22
  • Anakart: LNVNB161216
  • SSD: Samsung PM991 512 GB
  • Windows 11 24H2 (yeni format attım)
Son zamanlarda sıklıkla mavi ekran hataları almaya başladım. İşin garibi, sürekli farklı kodlarla mavi ekran hatası alıyorum. Minidump soracaksınız, baktım ancak dosya oluşmuyor. Windows ayarlarından da aktif ettim ancak yine de oluşmuyor.

En son dün YouTube'da video açıktı, arka planda da öylesine bir Microsoft Defender hızlı tarama ile virüs taraması yapayım dedim. Sonlara doğru laptopun fanları hafif düzeyde çalışmaya başladı ve sonra mavi ekran yedim. En son yediğim mavi ekran kodu ''Kernel Data Inpage Error'' idi ancak dediğim gibi daha önce farklı farklı kodlar çıkıyordu. Mavi ekran yedikten sonra FurMark ve OCCT ile test edeyim dedim, mavi ekran yemedi. MemTest ile RAM'lerimi de test ettim, hiçbir hata çıkmadı. SSD'nin değerlerinde de gariplik yok, sağlığı da gayet iyi durumda:

1722415010716.webp

Oyun oynarken FPS gayet normalken birden 10'a düşüyor, Windows bile kasmaya başlıyordu. 15-20 saniye bekleyince geri düzeliyordu. Bunu da ekstradan belirteyim, OCCT ile test ettiğimde işlemci sıcaklığı 90 derece üstüne çıktığı da oldu ancak genel kullanımda 40 derece civarında seyrediyor, oyun oynarken de 60-70 derecelerde.

En son OCCT ile test ettiğimde testi bitirdim, (laptop fişe takılı halde) dereceler normale dönmesine rağmen fanlar durmadı, laptopu fişten çıkartınca durdu fanlar. Önceden böyle değildi, duruyordu. Ben anakart arızası olduğundan şüpheliyim. Garantisi 2 senelikti, 4. senesine giriyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
@Enes3078 hemen geçtiği için yakalayamadım ama yakalamayı deneyeceğim.

@Enes3078 Bataryayı çıkartıp laptopu doğrudan prize taktım, tekrardan Windows kurulumu yaptım. Şu ana kadar mavi ekran almadım. Sorun batarya kaynaklı olabilir.

Ekstradan SSD de aşırı ısınıyor. Windows güncellemelerini yapıyorum, 81 dereceye kadar çıkıyor. NVMe SSD'ye göre normal bir değer değil bu da aslında ama S.M.A.R.T. verilerinde bir problem gözükmüyor. Bir süre daha test edeyim, eğer mavi ekran yemezse büyük ihtimal batarya kaynaklıdır.

Sorun çözüldü: Laptopun kasasını açıp bataryayı çıkarttım, doğrudan fişe takılı olarak kullanıyorum ve 1 kere bile mavi ekran hatası almadım. Sorun batarya kaynaklı.
Windows 10 kurdunuz mu hiç? Onda böyle bir sıkıntı var mıydı?
Windows 10 kuruluydu zaten, vardı evet. Yazılımsal olduğunu sanmıyorum.

Bu arada moderatör bildirim gönderdi mavi ekran dosyası paylaşın diye ancak konuda minidump dosyalarının oluşmadığını yazmıştım. Windows ayarlarından da aktif ettim, oluşmuyor.

Mavi ekran.

Windows 10 kuruluydu zaten, vardı evet. Yazılımsal olduğunu sanmıyorum.

Bu arada moderatör bildirim gönderdi mavi ekran dosyası paylaşın diye ancak konuda minidump dosyalarının oluşmadığını yazmıştım. Windows ayarlarından da aktif ettim, oluşmuyor.

Diğer forumlarda diskten kaynaklandığını söylemişler. Elinizde başka bir disk varsa onunla bir deneyin.

Diğer forumlarda diskten kaynaklandığını söylemişler. Elinizde başka bir disk varsa onunla bir deneyin.
Diskin değerlerinde görünürde bir problem yok. Hata koduna diskten olabilir demişler ancak bu hatadan önce de farklı farklı kodlarla hata yiyordum, sadece bu hata olsa buna odaklanabilirdim.

Merhaba, Olay Görüntüleyicisi üzerinden Sistem logunu dışa aktarıp paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırız.

Doğru mu attım?

Doğru mu attım?

Sistemde oldukça saçma hatalar meydana gelmiş gibi. SFC /scannow komutunu CMD'yi yönetici başlatarak girin. Ek olarak C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts içeriğini buradan paylaşın.

Sistemde oldukça saçma hatalar meydana gelmiş gibi. SFC /scannow komutunu CMD'yi yönetici başlatarak girin.
Ne tür hatalar mevcut hocam?

1722422655186.webp

Ek olarak C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts içeriğini buradan paylaşın.