batbane

Çalışkan
Merhaba. Şöyle bir konu açmıştım:

https://techolay.net/sosyal/konu/le...-kronik-sorunu-serviste-duzeltilmiyor.140862/

Sorun kabaca oyun esnasında laptopun kendini kapatması. Teknik servise gidip geldi, "key almışssınız, orijinal Windows alın, ondan sonra oyunlarda test edip tekrar gönderin" dendi bana ama süreci yokuşa sürdüklerini düşünüyorum. Sonuç olarak çok fazla kişide gözlemlenen ve Lenovo'ya has olan bir sorunu dışarıda aramak kandırmacadan ibaret gibi.

Yine de, çok donanım bilgim olmadığından net konuşamıyorum ve bilgim yok. Siz ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows 11 ile kullanılmak üzere üretilmiş, optimize edilmiş bir cihaz ki bu zaten, sanmıyorum sorunun bu olduğunu. Windows 10 ile çok daha kötü, sürücü bile yok adamakıllı. 15IRX9'un hangi versiyonunu kullanıyorsunuz tam olarak?

Windows 11 ile kullanılmak üzere üretilmiş, optimize edilmiş bir cihaz ki bu zaten, sanmıyorum sorunun bu olduğunu. Windows 10 ile çok daha kötü, sürücü bile yok adamakıllı.
Tam anlatamadım galiba benim hatam. Çoğu insan internetten 150-200 liraya key satın alır değil mi? Aynı ben de böyle yapmıştım fakat teknik servise göre 6800 lira verip orijinal sitesinden almam lazımmış. Yani her cins laptop gördüm ve bundan dolayı kendini kapatana hiç rastlamadım.

Windows kullanmak zorunda değilsin. Yokuşa sürüyorlarsa sende zorla, hakkını kimse vermez yoksa. Linux da yüklesen bu sorun olabilir, Chrome OS'de. Donanımsal sorunu yazılımsal diyerek tüketiciyi aptal yerine koyuyorlar.

Tam anlatamadım galiba benim hatam. Çoğu insan internetten 150-200 liraya key satın alır değil mi? Aynı ben de böyle yapmıştım fakat teknik servise göre 6800 lira verip orijinal sitesinden almam lazımmış. Yani her cins laptop gördüm ve bundan dolayı kendini kapatana hiç rastlamadım.
Geçiştiriyorlar düpedüz, donanımsal bir sorun olduğu bariz. Satın aldığınız haliyle, donanım değişikliği yapmadan da kapanıyordu değil mi laptopunuz? Olay görüntüleyicisinde ne görüyorsunuz cihaz kapandığında?

Windows kullanmak zorunda değilsin. Yokuşa sürüyorlarsa sende zorla, hakkını kimse vermez yoksa. Linux da yüklesen bu sorun olabilir, Chrome OS'de. Donanımsal sorunu yazılımsal diyerek tüketiciyi aptal yerine koyuyorlar.
Öğrenciyim, açıkçası biraz daha hızlı çözümlere ihtiyacım var. Pazartesi günü tekrar servisi arayıp şansımı deneyeyim, en kötü dediğiniz gibi THH'ye gidecek gibi duruyor mevzu.

Geçiştiriyorlar düpedüz. Donanımsal bir sorun olduğu bariz. Satın aldığınız haliyle, donanım değişikliği yapmadan da kapanıyordu değil mi laptopunuz? Olay görüntüleyicisinde ne görüyorsunuz cihaz kapandığında?
Default 8 GB RAM vardı sistemde. 8'i çıkarıp 16'yı taktım, tek kanaldan çalışıyor şu an.

Default 8 GB RAM varken daha az sıklıkla kapanıyordu ama kapanıyordu ve çok önemsemiyordum, bir şekilde kullandım yani. 16 taktıktan sonra artık oyunlara girilmez derecede sıklığı arttı kapanma işinin. Olay görüntüleyicisinde de beklenmedik bir şekilde kendini kapattığı yazıyordu ama yakın zamanda kontrol etmedim, istersen bakabilirim tekrar.

Default 8 GB RAM vardı sistemde. 8'i çıkarıp 16'yı taktım, tek kanaldan çalışıyor şu an.

Default 8 GB RAM varken daha az sıklıkla kapanıyordu ama kapanıyordu ve çok önemsemiyordum, bir şekilde kullandım yani. 16 taktıktan sonra artık oyunlara girilmez derecede sıklığı arttı kapanma işinin. Olay görüntüleyicisinde de beklenmedik bir şekilde kendini kapattığı yazıyordu ama yakın zamanda kontrol etmedim, istersen bakabilirim tekrar.
Sebep belirsiz ise ısı, güç, donanım herhangi biri olabilir. Madem teknik servis yapmıyor, sizin bir şekilde bazı yazılımlarla sistemi test edip kendiniz anlamanız lazım kaynağı tam olarak belirlemek için. Vantage ile donanım taraması yapıp anlık görüntü almayı deneyin önce:

Ekran görüntüsü 2025-09-07 141201.webp

MemTest86 ve diğer ilgili yazılımlarla da bellek ve diğer donanımları zorlayın. Tam olarak hangi versiyonunu kullanıyorsunuz 15IRX9'un? Adaptörünüzün de 230W olduğunu sanıyorum. 4060/13650HX modelini kullanıyorum ben de ucuz keyler ile etkinleştirilmiş halde, %95'imiz öyle zaten, piyangodan size böyle bir problem vuracak hali yok ya.

Key ile alakalı bir durum yok o servis, insanları aptal yerine koymaya alışmış sadece. Anakart kaynaklı olabilir sorunun masaüstü gibi tüm parçaları çıkar farklı PC de tak test et diyemediğimiz için test cihazlarıyla ancak belli oluyor bunlardaki sorunlar.

Sebep belirsiz ise ısı, güç, donanım herhangi biri olabilir. Madem teknik servis yapmıyor, sizin bir şekilde bazı yazılımlarla sistemi test edip kendiniz anlamanız lazım kaynağı tam olarak belirlemek için. Vantage ile donanım taraması yapıp anlık görüntü almayı deneyin önce:

Eki Görüntüle 182920

MemTest86 ve diğer ilgili yazılımlarla da bellek ve diğer donanımları zorlayın. Tam olarak hangi versiyonunu kullanıyorsunuz 15IRX9'un? Adaptörünüzün de 230W olduğunu sanıyorum. 4060/13650HX modelini kullanıyorum ben de ucuz keyler ile etkinleştirilmiş halde, %95'imiz öyle zaten, piyangodan size böyle bir problem vuracak hali yok ya.
Teknik servise göndermeden önce baya bir test yapmıştım, onlar da istiyor zaten onarım kaydı açmadan önce. Vantage da dahil bu testlere. Vantage'da sorun çıkmıyor, ısı kaynaklı bir problem yok. TS ile işlemciyi kısıtlayıp ekran kartı da dahil olmak üzere her ikisini de 70 derecede çalıştırmama rağmen kapanmasının önüne geçemedim.

Memtest'i yapmadım ama bellek sıkıntısız olmalı. Diagnostic testi var yine Lenovo'nun, onda da sıkıntı çıkmıyor bu arada. Arkadaşımla RAM değiş tokuşu yapmıştık, o benim 8 GB'ı kullanıyor. Ben de ondan 16'yı almıştıım. Yine de test yapabilirim.

15IRX9 - 83DV galiba, içinde 4060 ve 13650HX var. Adaptör 230W.