batbane

Çalışkan
Merhaba. Şöyle bir konu açmıştım:

https://techolay.net/sosyal/konu/le...-kronik-sorunu-serviste-duzeltilmiyor.140862/

Sorun kabaca oyun esnasında laptopun kendini kapatması. Teknik servise gidip geldi, "key almışssınız, orijinal Windows alın, ondan sonra oyunlarda test edip tekrar gönderin" dendi bana ama süreci yokuşa sürdüklerini düşünüyorum. Sonuç olarak çok fazla kişide gözlemlenen ve Lenovo'ya has olan bir sorunu dışarıda aramak kandırmacadan ibaret gibi.

Yine de, çok donanım bilgim olmadığından net konuşamıyorum ve bilgim yok. Siz ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Memtest de yapabilirsin için rahat etmesi için ama ben yine de anakartın güç beslemelerinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum küçücük bir parça bile arıza verince laptoplarda bu tarz durumlar oluşabiliyor. Asıl sorun garantisi olan laptopta gidin orijinal key alın gelin demeleri sinirimi bozuyor.

Bu arada Intel işlemci var mış sende bu masaüstündeki işlemcilerde BIOS microcode güncellemeleri ile sorunları azalttılar ama dizüstünde de işlemci bazlı sorunlar çıkmış olabilir. PUBG gibi oyunlarda özellikle sürekli sistem kapanıyordu. Diğer bir seçenek düşük bir ihtimal ama CPU arızası da olabilir.

Laptopta BIOS güncellemesi yaptın mı hiç?

Memtest de yapabilirsin için rahat etmesi için ama ben yine de anakartın güç beslemelerinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum küçücük bir parça bile arıza verince laptoplarda bu tarz durumlar oluşabilir. Asıl sorun garantisi olan laptopta gidin orijinal key alın gelin demeleri sinirimi bozuyor.

Bu arada Intel işlemci var mış sende bu masaüstündeki işlemcilerde BIOS microcode güncellemeleri ile sorunları azalttılar ama dizüstünde de işlemci bazlı sorunlar çıkmış olabilir. PUBG gibi oyunlarda özellikle sürekli sistem kapanıyordu. Diğer bir seçenek düşük bir ihtimal ama CPU arızası da olabilir.

Laptopta BIOS güncellemesi yaptın mı hiç?
Açıkçası her türlü yazılımsal çözümü denedim. Cihaz teknik servise gittiğinde her şeyi günceldi, BIOS da dahil. Intel'in HX'ler için çip güncellemeleri falan bile var mış herhalde onu kastediyorsun, manuel olarak onları da güncelledim ama çözülmedi.

CPU arızası mı cidden bilmiyorum. Şu ana kadar PUBG, Valorant, Dead by Daylight gibi oyunlarda test ettiğimde kapandı laptop. Fakat HOI4 ve osu! gibi oyunlarda ve günlük kullanımda bir problem olmuyor, sıkıntısız çalışıyor. Acaba renderlarken mi problem yaşıyor laptop anlayamıyorum.

Son dönütlerinizi aldıktan sonra Memtest yapayım madem.

Memtest tertemiz çıktı, bir sıkıntı yok. :)

Son düzenleme:
Açıkçası her türlü yazılımsal çözümü denedim. Cihaz teknik servise gittiğinde her şeyi günceldi, BIOS da dahil. Intel'in HX'ler için çip güncellemeleri falan bile var mış herhalde onu kastediyorsun, manuel olarak onları da güncelledim ama çözülmedi.

CPU arızası mı cidden bilmiyorum. Şu ana kadar PUBG, Valorant, Dead by Daylight gibi oyunlarda test ettiğimde kapandı laptop. Fakat HOI4 ve osu! gibi oyunlarda ve günlük kullanımda bir problem olmuyor, sıkıntısız çalışıyor. Acaba renderlarken mi problem yaşıyor laptop anlayamıyorum.

Son dönütlerinizi aldıktan sonra Memtest yapayım madem.

Memtest tertemiz çıktı, bir sıkıntı yok. :)

Merhaba, CPU'dan kaynaklı bozulan LOQ'lar çoğu zaman bir daha geri açılmaz. Şarja taktığınızda ışık yanar ancak tabiri caizse cihaz bir tuğlaya dönüşür. Mikrokod güncellemesini yaptım diyorsun. HOI4 ve osu! oyunlarında bu tarz sorunlar yaşamıyorsan ilk olarak çok beklendik bir durum olmasa da işlemciyi zorlayacak Cinebench R23 testi yap bakalım. İşlemciden mi yapıyor, çok ısınıp mı kapanıyor, yoksa diğer yüksek gereksinim isteyen oyunlarda bellek dolunca mı sapıtıyor bakalım.

Merhaba, CPU'dan kaynaklı bozulan LOQ'lar çoğu zaman bir daha geri açılmaz. Şarja taktığınızda ışık yanar ancak tabiri caizse cihaz bir tuğlaya dönüşür. Mikrokod güncellemesini yaptım diyorsun. HOI4 ve osu! oyunlarında bu tarz sorunlar yaşamıyorsan ilk olarak çok beklendik bir durum olmasa da işlemciyi zorlayacak Cinebench R23 testi yap bakalım. İşlemciden mi yapıyor, çok ısınıp mı kapanıyor, yoksa diğer yüksek gereksinim isteyen oyunlarda bellek dolunca mı sapıtıyor bakalım.
Bellek dolduğundan değildir, DBD vs. bellek tüketen oyunlar değil öyle. Isınma kaynaklı da değil, onu da kontrol ettim. 70 derecelerde çalışmasına rağmen kapanıyor.

Cinebench'i yapayım, sonuçları paylaşayım.

Bellek dolduğundan değildir, DBD vs. bellek tüketen oyunlar değil öyle. Isınma kaynaklı da değil, onu da kontrol ettim. 70 derecelerde çalışmasına rağmen kapanıyor.

Cinebench'i yapayım, sonuçları paylaşayım.
Ekran görüntüsü 2025-09-08 155854.webp

Test esnasında sorun çıkmadı, kapanma olmadı.

Son düzenleme:
İşlemcin 13650HX ise bu sonuçlar iyi değil. En az 16 bin bekliyordum açıkçası. Bu işlemciyle 21 bin rekor var yani. İstersen cihazı termal bir bakıma gönder. Kapanmaya sebep olan şeye anlam veremiyorum, normalde ya kısa devre kapanmasına sebebiyet verir ya da çok ısınması.

İşlemcin 13650HX ise bu sonuçlar iyi değil. En az 16 bin bekliyordum açıkçası. Bu işlemciyle 21 bin rekor var yani. İstersen cihazı termal bir bakıma gönder. Kapanmaya sebep olan şeye anlam veremiyorum, normalde ya kısa devre kapanmasına sebebiyet verir ya da çok ısınması.
Bakıma gitti, kontrolleri yapıldı, bir sıkıntı yok denip bana teslim edildi. Performansın düşük olması tüm güncellemelerin yapılmamış olmasından olabilir, teknik servisten geldiği gibi test etmiştim.

Isınma yok, kısa devre olsa hiç açılmazdı sanıyorum ama bilgim yok tabii.