Makaleler
25
Yer
Cordis Die
Cihaz
Lenovo LOQ 15IAX9 83GS007XTR
Merhaba. Bu yazı, bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

06.09.2024 tarihinde Lenovo LOQ 15IAX9 83GS007XTR model numaralı laptopu satın aldım.

Bahsi geçen laptop:

Cihaz bana ulaştı ve kutu içeriğini kontrol ettiğimde 170 watt bir adaptör ile geldiğini gördüm. Cihazı kullanmaya başladım ve bir süre sonra özellikle oyunlarda 170 watt adaptörün cihazı besleyemediğini gözlemledim. Bunun birkaç test videosu da mevcut fakat buraya yükleyemeyeceğim. Laptopu yüke soktuğumda, ortalama veriler ile konuşacak olursam 6-7 dakikada bir %1 pil düştüğünü gözlemledim. İlk etapta problem olmaz diye düşündüm fakat durum gittikçe can sıkıcı bir hal almaya başladı. İnternette bu laptopu satın alanların, Lenovo Destek Servisi ile görüşmeleri sonucunda 170 watt adaptörün 230 watt ile değiştirilebileceğini okudum, bayağı da kişi bunu söylüyordu.

Bu noktadan sonra Şikayet Var'a bir şikayet talebi oluşturdum ve pil düşerken test videolarını yükledim. 1 gün sonra 0212 912 0134 numaralı Lenovo Destek Servisi (kendilerini öyle tanıttılar) tarafından arandım ve benden [email protected] adresine test videolarını yüklememi istediler. Ben de yükleyip gönderdim. 3-4 gün sonra yine arandım ve bana mail üzerinden gönderdikleri Windows 11 ISO'sunu kurmamı istediler, bu bağlamda sorun giderilecekmiş. Ben de kurdum ve test etmeye devam ettim fakat herhangi bir iyileşme yaşanmadı. Bunun üzerine tekrar iletişime geçtim ve problemin devam ettiğini söylemem üzerine cihazı kargolayıp göndermemi istediler, inceleyeceklermiş. Ben de cihazı kargolayıp gönderdim. Aşağı yukarı 1 hafta cihaz onlarda kaldı, bu süreçte benimle paylaştıkları link üzerinden cihazın durumunu kontrol edebiliyordum. Her baktığımda İnceleme Devam Ediyor ibaresini gördüm. Bir süre sonra tekrar aradılar ve;

''Cihazın size geri dönüşü için kargo çıkışı sağlandı. Yapılan test sonucunda donanımsal herhangi bir arıza görülmedi. Adaptör değişimi sağlanamadı. Çünkü, sorunun kaynağının 170 watt adaptör değil, batarya kalibrasyonu olduğunu tespit ettik ve bu doğrultuda cihazın batarya kalibrasyonlarını onardık, sorun giderildi. Ayrıca cihaz, 230 watt adaptör ile de test edildi ve 230 watt adaptörün bataryayı şişirebileceği, gereğinden fazla güç tüketeceği, anakarta zarar vereceği gibi sebepler dolayısıyla cihaza zarar verebileceği tespit edildi. Bu yüzden uygunluk ve değişim sağlanamadı. Eğer yaptığımız kalibrasyon işlemleri ile sorun çözülmemiş olursa tarafımıza tekrar ulaşın.''

Bu söylemler üzerine internette okuduğum adaptör değişim konularını ilettim ve LOQ serisinin her modeli için geçerli değilmiş bu durum. Yani, mesela benim satın aldığım laptop 83GS numara ile başlıyor. Bu model için 230 watt uygun değilmiş fakat LOQ serisindeki mevcut bazı modeller 230 watt adaptörü destekliyor imiş. Böyle bir bilgi verildi.

Durum bu, herhangi ısrarcı bir tavrım olmadı, konuyu kapattık. Fakat saçma, bu laptopu ''Gaming'' başlığı altında piyasaya sürüp, oyunlarda pil düşmesi yaşatacaksan kim, neden alsın bu laptopu? İlginç bir muhabbet. Her neyse, Bu laptopu satın alacak arkadaşlar için bilgilendirme amaçlı böyle bir yazı yazmak istedim. İyi forumlar dilerim.

@BugraBoey

Arkadaşım Tulpar laptop aldı, onda da 180 watt adaptör vardı, Acerin 230 watt adaptörünü satın aldı, gözle görülür bir FPS artışı yasamıştı.

Acer laptop 4060 ekran kartlı olan model vardı arkadaşımda, kocaman adaptör, 330 watt yazıyordu, bu neden 170 watt ki? Çok saçma bence.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşım Tulpar laptop aldı, onda da 180 watt adaptör vardı, Acerin 230 watt adaptörünü satın aldı, gözle görülür bir FPS artışı yasamıştı.

Acer laptop 4060 ekran kartlı olan model vardı arkadaşımda, kocaman adaptör, 330 watt yazıyordu, bu neden 170 watt ki? Çok saçma bence.
Porta uyumlu başka bir adaptör alsam nasıl olur diye düşünüyorum. Siz farklı, daha güçlü adaptör aldığınızda problem yaşadınız mı? Çünkü 230 watt adaptörün anakartı yakacağına falan pek ihtimal vermiyorum.

Porta uyumlu başka bir adaptör alsam nasıl olur diye düşünüyorum. Siz farklı, daha güçlü adaptör aldığınızda problem yaşadınız mı? Çünkü 230 watt adaptörün anakartı yakacağına falan pek ihtimal vermiyorum.
Arkadaşım o adaptörü kullanmaya devam ediyor. Benim 3050 Ti laptop 150 watt idi, 180 watt adaptör aldım pek sorun yaşamadım, FPS artışı yaşadım az çok.

Lenovo işine gelmediği için saçmalamış. Eski kasada 12450H ve RTX4060 sürüm olanlara 230W adaptör kutudan çıkıyordu galiba veya isteyene veriyorlardı gibi aklımda kalmış. Bu kasada nasıl böyle bir hata yaparlar akıl almaz gerçekten. Dünyada en fazla laptop satan markalardan olan Lenovo'nun böyle bir amatörlük yapması saçmalık. 230W adaptörü kendiniz alıp kullanabilirsiniz.

1727864715652.webp

Eski kasada gelen adaptör seçenekleri.

Merhaba. Bu yazı, bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

06.09.2024 tarihinde Lenovo LOQ 15IAX9 83GS007XTR model numaralı laptopu satın aldım.

Bahsi geçen laptop:

Cihaz bana ulaştı ve kutu içeriğini kontrol ettiğimde 170 watt bir adaptör ile geldiğini gördüm. Cihazı kullanmaya başladım ve bir süre sonra özellikle oyunlarda 170 watt adaptörün cihazı besleyemediğini gözlemledim. Bunun birkaç test videosu da mevcut fakat buraya yükleyemeyeceğim. Laptopu yüke soktuğumda, ortalama veriler ile konuşacak olursam 6-7 dakikada bir %1 pil düştüğünü gözlemledim. İlk etapta problem olmaz diye düşündüm fakat durum gittikçe can sıkıcı bir hal almaya başladı. İnternette bu laptopu satın alanların, Lenovo Destek Servisi ile görüşmeleri sonucunda 170 watt adaptörün 230 watt ile değiştirilebileceğini okudum, bayağı da kişi bunu söylüyordu.

Bu noktadan sonra Şikayet Var'a bir şikayet talebi oluşturdum ve pil düşerken test videolarını yükledim. 1 gün sonra 0212 912 0134 numaralı Lenovo Destek Servisi (kendilerini öyle tanıttılar) tarafından arandım ve benden [email protected] adresine test videolarını yüklememi istediler. Ben de yükleyip gönderdim. 3-4 gün sonra yine arandım ve bana mail üzerinden gönderdikleri Windows 11 ISO'sunu kurmamı istediler, bu bağlamda sorun giderilecekmiş. Ben de kurdum ve test etmeye devam ettim fakat herhangi bir iyileşme yaşanmadı. Bunun üzerine tekrar iletişime geçtim ve problemin devam ettiğini söylemem üzerine cihazı kargolayıp göndermemi istediler, inceleyeceklermiş. Ben de cihazı kargolayıp gönderdim. Aşağı yukarı 1 hafta cihaz onlarda kaldı, bu süreçte benimle paylaştıkları link üzerinden cihazın durumunu kontrol edebiliyordum. Her baktığımda İnceleme Devam Ediyor ibaresini gördüm. Bir süre sonra tekrar aradılar ve;

"Cihazın size geri dönüşü için kargo çıkışı sağlandı. Yapılan test sonucunda donanımsal herhangi bir arıza görülmedi. Adaptör değişimi sağlanamadı. Çünkü, sorunun kaynağının 170 watt adaptör değil, batarya kalibrasyonu olduğunu tespit ettik ve bu doğrultuda cihazın batarya kalibrasyonlarını onardık, sorun giderildi. Ayrıca cihaz, 230 watt adaptör ile de test edildi ve 230 watt adaptörün bataryayı şişirebileceği, gereğinden fazla güç tüketeceği, anakarta zarar vereceği gibi sebepler dolayısıyla cihaza zarar verebileceği tespit edildi. Bu yüzden uygunluk ve değişim sağlanamadı. Eğer yaptığımız kalibrasyon işlemleri ile sorun çözülmemiş olursa tarafımıza tekrar ulaşın."

Bu söylemler üzerine internette okuduğum adaptör değişim konularını ilettim ve LOQ serisinin her modeli için geçerli değilmiş bu durum. Yani, mesela benim satın aldığım laptop 83GS numara ile başlıyor. Bu model için 230 watt uygun değilmiş fakat LOQ serisindeki mevcut bazı modeller 230 watt adaptörü destekliyor imiş. Böyle bir bilgi verildi.

Durum bu, herhangi ısrarcı bir tavrım olmadı, konuyu kapattık. Fakat saçma, bu laptopu "Gaming" başlığı altında piyasaya sürüp, oyunlarda pil düşmesi yaşatacaksan kim, neden alsın bu laptopu? İlginç bir muhabbet. Her neyse, Bu laptopu satın alacak arkadaşlar için bilgilendirme amaçlı böyle bir yazı yazmak istedim. İyi Sosyaller dilerim.

@BugraBoey

Merhaba, pil düşmesi dediğiniz laptop şarja takılı iken bile mi şarjı gidiyor. Bende bu aralar laptop almayı düşünüyorum da, sizin sorununuzu net anlayamadım.

Lenovo işine gelmediği için saçmalamış. Eski kasada 12450H ve RTX4060 sürüm olanlara 230W adaptör kutudan çıkıyordu galiba veya isteyene veriyorlardı gibi aklımda kalmış. Bu kasada nasıl böyle bir hata yaparlar akıl almaz gerçekten. Dünyada en fazla laptop satan markalardan olan Lenovo'nun böyle bir amatörlük yapması saçmalık. 230W adaptörü kendiniz alıp kullanabilirsiniz.

Eki Görüntüle 87359

Şahsî görüşümdür. Ben diyorum ki batarya kalibrasyonu hikâye. İşlemcinin kaç watt çektiği belli, ekran kartının kaç watt çektiği belli. Ufacık bir çocuk bile gelse 2. sınıf matematik hesabı yapsa 170w'ın yetmeyeceğini hesaplayabilir.

Batarya kalibrasyonu ne demek? Önce buna bakmak lazım. Suçlamak gibi olmasın lâkin, işlemciyi sınırlayıp göndermiş olmaları muhtemel midir acaba 🤔🤨🧐

Lenovo işine gelmediği için saçmalamış. Eski kasada 12450H ve RTX4060 sürüm olanlara 230W adaptör kutudan çıkıyordu galiba. Bu kasada nasıl böyle bir hata yaparlar akıl almaz gerçekten. Dünyada en fazla laptop satan markalardan olan Lenovo'nun böyle bir amatörlük yapması saçmalık. 230W adaptörü kendiniz alıp kullanabilirsiniz.

Eki Görüntüle 87359

Sanırım öyle yapacağım. Telefonda diyorlar ki; ''Cihaz, henüz üretim aşamasında daha fabrikada iken en üst mühendisler tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor, yüzlerce testten geçiyor. Bu doğrultuda 170 watt adaptörü uygun buldularsa bir sorun olmamalı.'' Geç yahu bu ayakları Lenovo.

Sanırım öyle yapacağım. Telefonda diyorlar ki; ''Cihaz, henüz üretim aşamasında daha fabrikada iken en üst mühendisler tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor, yüzlerce testten geçiyor. Bu doğrultuda 170 watt adaptörü uygun buldularsa bir sorun olmamalı.'' Geç yahu bu ayakları Lenovo.
Lenovo mühendisleri Afganistanlı sanırım. Birşeyi beceremiyorlar.