Son düzenleyen: Moderatör:
Clear CMOS düğmesine 1 kere tıklatmak bile sıfırlamak için yeterlidir normalde. Dediğim üzere sipariş geç, 2x16 GB modülleri A2-B2 slotlarına takıp beni hazır şekilde bekle. Yeni konu oluşturursun yarın, öbür gün. 6400 MT/s düz EXPO açılmaz.

Yapacağım ayarlara fana gerek yok ama soğutmana özen göster. Kasa havalandırması başarılı olsun. Fan devirlerini ona göre ayarla.
Hocam ben de RAM'lerimi 6000MTs/CL30 1:1 şekilde çalıştırıyorum, 6400'e 1:1 şekilde çıkabilmek mümkün mü? Ya da CL28'e çekmeli miyim?

Hocam ben de RAM'lerimi 6000MTs/CL30 1:1 şekilde çalıştırıyorum, 6400'e 1:1 şekilde çıkabilmek mümkün mü? Ya da CL28'e çekmeli miyim?

Mümkün, rehberi takip edin. Aklınıza takılan nokta olursa rehberde iletin, cevaplayacağım.

AM5'te Ryzen 7000-9000 IMC limiti bu ikisidir:

1778138382998.webp

1778138415764.webp

Tamam hocam, RAM gelince BIOS sıfırlayacagim. Sonra da RAM'leri takacağım.

BIOS sıfırlama işleminde önce kabloyu çekip kasa Power tuşu 10 saniye basılı tutup statiği alın. Sonrasında Clear CMOS düğmesini arkadan göçertin, sizde 1 kere tıklatmak yetmiyor. BIOS sıfırlandığından emin olduktan sonra A2-B2 slotlarına Lexar modülleri takıp sistemi açın. EXPO kapalı vaziyette beni bekleyin ayrı konuda. Oraya ZenTimings A2-B2, DIMM Telemetri ve HWiNFO DRAM Stepping kısmını iletin. Sadece bu kadar.

Mümkün, rehberi takip edin. Aklınıza takılan nokta olursa rehberde iletin, cevaplayacağım.

AM5'te Ryzen 7000-9000 IMC limiti bu ikisidir:

Eki Görüntüle 247139

Eki Görüntüle 247141

BIOS sıfırlama işleminde önce kabloyu çekip kasa Power tuşu 10 saniye basılı tutup statiği alın. Sonrasında Clear CMOS düğmesini arkadan göçertin, sizde 1 kere tıklatmak yetmiyor. BIOS sıfırlandığından emin olduktan sonra A2-B2 slotlarına Lexar modülleri takıp sistemi açın. EXPO kapalı vaziyette beni bekleyin ayrı konuda. Oraya ZenTimings A2-B2, DIMM Telemetri ve HWiNFO DRAM Stepping kısmını iletin. Sadece bu kadar.

Tamamdır dediklerinizi aynen yapacağım da kasanın güç kablosu takılı değilken BIOS sıfırlamaya bastığım zaman nasıl oluyor da BIOS sıfırlanıyor hocam. Elektrik yokken yani.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamamdır dediklerinizi aynen yapacam da kasanın güç kablosu takılı değilken BIOS sıfırlamaya bastığım zaman nasıl oluyor da BIOS sıfırlanıyor hocam. Elektrik yokken yani

Elektrik olup olmaması burada önemsiz. Kısa devre işlemi bu, yıldız tornavida ucu ya da metal obje, anahtar vs. teması yeterli. Elektrikle bir işimiz yok, anakartta elektrik olup olmaması önemsiz yani.

ASUS tuşlu kartlara Clear CMOS Jumper pin koymuyor, sende anahtarlık ya da yıldız tornavida ile sıfırlanamaz. Pil ya da tuşla sıfırlanacak, başka metot yok.

Elektrik olup olmaması burada önemsiz. Kısa devre işlemi bu, yıldız tornavida ucu ya da metal obje, anahtar vs. teması yeterli. Elektrikle bir işimiz yok, anakartta elektrik olup olmaması önemsiz yani.

ASUS tuşlu kartlara Clear CMOS Jumper pin koymuyor, sende anahtarlık ya da yıldız tornavida ile sıfırlanamaz. Pil ya da tuşla sıfırlanacak, başka metot yok.
Hocam ramler geldi. A2 ,B2 ve dimm telemetry kısımlarını 5de evde gelince atacam yeni konu açıp. Hwinfo dram stepping kısmını nerden atacam anlamadım. Hwinfoya girince nerede o kısım

Hocam ramler geldi. A2 ,B2 ve dimm telemetry kısımlarını 5de evde gelince atacam yeni konu açıp. Hwinfo dram stepping kısmını nerden atacam anlamadım. Hwinfoya girince nerede o kısım

Bu kısımda:

1778579564095.webp

@Krmm B850-E kartı için BIOS son sürüme güncel olsun. 6400 1:1 mod denenecek önce. Yemezse 6000 CL26 1.5V bakıp bırakmak lazım.

Integrated Graphics, Fast Boot kapatın. Fast Boot menüsündeki POST Delay Time 1s alırsın.

Clear CMOS yapın önce, başarıyla sonuçlandıktan sonra RAM'leri yenisiyle değiştir. A2-B2 slotlarına takılacak. Sokete tam oturduğundan emin ol.