Şarj hızlı bitiyor çözebilir miyim.

Şarj hızlı bitiyor çözebilir miyim.
1723211401339.webp

Güç profillerini değiştirmeniz fayda sağlayabilir. (Dağıtımınıza göre ekstra servis kurmanız gerekebilir.)

Kapat dediğimde Linux donuyor, siyah ekranda kalıyor.(kapanmıyor zorla kapatmak zorunda kalıyorum)
Bunun çözümüne benim de ihtiyacım var, loglarda hiçbir problem yok ancak kapat dediğimde bazen siyah ekranda bazen hiç kapat dememişim gibi masaüstünde takılı kalıyor.

Linux Da LoL, Valorant, CS2 (sanırım destekliyor), Rainbow Six: Siege(Ubisoft conect) gibi oyunları oynamıyor sanırım Lutris kursam açılır mı? (anti cheat programlı oyunlar)
LoL'u ve Valorant'u unut. Vanguard yüzünden çalışmıyorlar. Eskiden (LoL'a vanguard gelmeden önce) oynayabilirdin ancak şu an pek mümkün gözükmüyor.

Yapay zeka maçları sanırım çalışıyor ancak multi-player maçlara giremez, girseniz bile (en iyi ihtimalle) birkaç dakika içinde atılırsınız.

Fikir vermesi açısından; Acer Aspire A515 model dizüstü bilgisayarımda (Fedora Linux) kapanmama sorunu yaşıyordum. Benim sorunumda ekran kapanıyor ama fanlar çalışıyor, güç ışığı yanıyordu. Zorla güç tuşundan kapatmak gerekiyordu.

İnternette söylenilen her şeyi denedim ama işe yaramadı. Deneme yanılma yolu ile de çok şey denedim. En son BIOS'ta aşağıdaki iki ayarı kapattım, sorun ortadan kalktı.

BIOS -> Advanced Sekmesi altında
Intel VTX
Intel VTD

Bu ayarlar sanallaştırma ayarlarıymış galiba.

Son düzenleme:
Bunun çözümüne benim de ihtiyacım var, loglarda hiçbir problem yok ancak kapat dediğimde bazen siyah ekranda bazen hiç kapat dememişim gibi masaüstünde takılı kalıyor.

Hocam bunu bir dener misiniz olursa kurmayı düşünüyorum şu an elimde boş USB yok.(sadece Ubuntu içinmi sanırım ama bence diğerlerinde işe yarar)

Kod:
$ sudo gedit /etc/defaulth/grub/

grub_cmdline_linux_default="quiet splash" => grub_cmdline_linux_default="quiet splash acpi=force"
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
grub_cmdline_linux_default="quiet splash" => grub_cmdline_linux_default="quiet splash amd_iommu=off"

1. olmazsa diğerini deneyin bozulursa usb live ile kurtarabilirsiniz.

Kod:
$ sudo update grub

Son düzenleme:
Hocam bunu bir dener misiniz olursa kurmayı düşünüyorum şu an elimde boş USB yok.(sadece Ubuntu içinmi sanırım ama bence diğerlerinde işe yarar)
Deneyebilirim ancak kesin sonuç söylememem pek mümkün değil çünkü bu olay her zaman gerçekleşmiyor. Bilgisayar 10 saatten daha uzun süre açık kalınca yaşayabiliyorum ancak bazen sorunsuzca da kapanabiliyor.

sadece Ubuntu içinmi sanırım ama bence diğerlerinde işe yarar
Ubuntu için değildir sadece. GRUB kullanan her sistem yapabilir.

Kodu sanırım elle yazdığınız için biraz hata oldu.
sudo gedit /etc/default/grub komutunu kullanabilirsiniz. Veya gedit yerine micro gibi bir metin editörü de tercih edilebilir.

BIOS -> Advanced Sekmesi altında
Intel VTX
Intel VTD

Bu ayarlar sanallaştırma ayarlarıymış galiba.
Sanallaştırma yaptığım için deneyemeyeceğim, ancak çözüm önerisi için teşekkürler.

Deneyebilirim ancak kesin sonuç söylememem pek mümkün değil çünkü bu olay her zaman gerçekleşmiyor. Bilgisayar 10 saatten daha uzun süre açık kalınca yaşayabiliyorum ancak bazen sorunsuzca da kapanabiliyor.

Ubuntu için değildir sadece. GRUB kullanan her sistem yapabilir.

Kodu sanırım elle yazdığınız için biraz hata oldu.
sudo gedit /etc/default/grub komutunu kullanabilirsiniz. Veya gedit yerine micro gibi bir metin editörü de tercih edilebilir.

Sanallaştırma yaptığım için deneyemeyeceğim, ancak çözüm önerisi için teşekkürler.
O zaman çözümü yok mu?

Çözümü yok demedim, bu sorun bilgisayarımda her zaman oluşmuyor dedim. Denerim ancak birkaç gün içinde net bir sonuç verebilirim. Çünkü bu sorun bende uzun süreli bilgisayar kullanımında ortaya çıkıyor (10 saat ve üzerinde). Eğer sanallaştırma sorunu çözüyorsa da onu ben kendim kullanamam çünkü derleme almak için Ubuntu 16.04 gibi eski işletim sistemlerini sanallaştırıyorum.

Söylediğiniz çözümü uyguladım birkaç gün içinde haber veririm.

Bunu ben eskiden NVIDIA beta surucusu kullanirken yasiyordum. Plasma oyle systemd loglarinda 90 saniye bekliyordu. 6.1.1 ile o sorun gitti tabii ama systemdnin 90 saniye absurt beklemesini dusurebilirsiniz.
/etc/systemd/system.conf dosyasinda asagidaki değerleri 10 saniyeye cekiyorum ben. Hem boot, hem de kapanma sirasinda kapanacak/acilacak servisi 10 saniye bekliyor en fazla. Siz kendinize gore duzenleyebilirsiniz tabii.
Bash:
[Manager]
...
DefaultTimeoutStartSec=10s
DefaultTimeoutStopSec=10s
...