Hocam arkadaşın ihtiyaçlarına göre dağıtım önerdik zaten. Ayrıca Linux'un sağladığı şey özgürlük değil midir? İsteyen istediği dağıtımı seçer.
Arkadaşın ihtiyaçlarına göre onlarca dağıtım önerdik. 2 dağıtım önerisi bile insanlar için kararsızlık sebebiyken bir sürü dağıtım hiç karar verememesine sebep olur.

Mint, Fedora, Pop, Endeavour, Bazzite, Nobara kısaca toplasan 10 15 mesajın içinde bunlar önerilmiş. Ortak dağıtım nerede göremedim? Sadece burası için geçerli değil Reddit buradan daha kötü. Herkes kafasına geleni söylüyor. Yeni başlayanlar için herkesin ortak noktada buluştuğu bir dağıtım olmadığı sürece Linux yeterince insan çekemeyecek.

Ama diğer önerdiğiniz Mint ve Fedora kurabilir.
Linux Mint senin için bence en iyi seçim.

veya

Fedora'yı çok kullanmadığım için öneremiyorum ancak o da stabil ve güzel bir dağıtımdır.
Ama diğer önerdiğiniz Mint ve Fedora kurabilir.
Fedora şu anda en iyi dağıtım.

(Bende Bazzite OS veya Nobara OS önerdim ancak bunlar Fedora çatalı zaten.)

Konu sahibi bu iki dağıtıma bakıp artısı ve eksisini kendine göre değerlendirmesi gerek. Ha benim yazdığım daha oyun odaklı olduğu için önermiştim. Düz Fedora'da önerebilirim. O konuda haklı olabilirsin.

Veya

Konu sahibi bu iki dağıtıma bakıp artısı ve eksisini kendine göre değerlendirmesi gerek. Ha benim yazdığım daha oyun odaklı olduğu için önermiştim. Düz Fedora'da önerebilirim. O konuda haklı olabilirsin.

Ben buraya 3 tane farklı dağıtım yazıp daha sonra Mint'te kurabilirsin dersem bu sağlıklı bir öneri olmuyor. Bakarsan herkes farklı dağıtımlar yazıp Mint'te kurabilirsin demiş. Sorun burada zaten ya 1 dağıtım tavsiyesi verirsin ya da açıklamalarıyla birlikte neden birden fazla dağıtım önerdiğini açıklarsın. Sen bazzite ve Nobara önermişsin bunların Fedora tabanlı olması bir şeyi değiştirmiyor. Bu arkadaş yeni başlıyor ve bilgisi yok. Aklını daha çok karıştırmaktan başka bir işe yaramayacak.

Veya

Hocam, size Linux hakkında çok kısa bir bilgi vereyim. Linux dağıtımlarının en kolayını ver sonrasında ise ona 'configure' etmeyi öğret. Kısaca, Linux bundan ibaret. Kişi eğer isterse zaten Bore-kernel'i kurar geçer. Onun da haricinde 2-3 dağıtım yerine tek bir dağıtım önerin. Hem uzun kullanım hem de paket yöneticisine bakarak bu tanıyı koyun (deneyimli kullanıcı için gereksiz bişi). Mesela, Fedora her hâlükarda BazziteOS'e ve Nobara'ya kıyasla daha üstündür çünkü ana geliştirici o. Sen gidersin ekleme yaparsın daha güvenli olur.

Bu konu hakkında eski bir rehberim bile var.

Fedora kullanabilirsiniz. Tavsiyem Fedora'yı KDE masaüstü ortamı ile kurmanız olacaktır.

Eğer 1000 serisi üstünde bir Nvidia kartı kullanıyorsanız kurulumdan sonra ilk işiniz şu olsun
Kod:
sudo dnf install \
https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm \
https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
sudo dnf update
sudo dnf install akmod-nvidia
reboot
Not: AMD kart kullanıyorsanız driverlar zaten gömülü geliyor işletim sistemi içine. Ek paket kurmanız gerekmez.

Ama genel olarak bahsetmek gerekirse, Arch Linux (ve EndeavourOS, CachyOS gibi türevleri) en hızlı güncelleme alan dağıtımlar olduğundan, bazı günlerde iki-üç kez güncelleme yapmanız gerekebiliyor (Manjaro istisna). Bu durum özellikle yeni kullanıcılar açısından çok da hoş olmayabiliyor. Debian tabanlı dağıtımlar ise (Linux Mint, LMDE, MX Linux, Ubuntu vb.) iş istasyonları için daha uygun; çünkü güncellemeleri oldukça geriden takip ederek stabiliteyi korumayı hedefliyorlar (ZorinOS ve KDE Neon burada istisna). Fedora ise bu noktada en dengeli seçenek oluyor ve genelde yeni kullanıcılar için tavsiye ediliyor. Doğrudan yukarıdaki bağlantıdan Fedora’yı indirebilir veya Fedora tabanlı bir dağıtım tercih edebilirsiniz. (Bence, doğrudan Fedora’yı kurman daha sağlıklı olacaktır.)

Fedora kullanabilirsiniz. Tavsiyem Fedora'yı KDE masaüstü ortamı ile kurmanız olacaktır.

Eğer 1000 serisi üstünde bir NVIDIA kartı kullanıyorsanız kurulumdan sonra ilk işiniz şu olsun
Kod:
sudo dnf install \
https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm \
https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
sudo dnf update
sudo dnf install akmod-nvidia
reboot
Not: AMD kart kullanıyorsanız driverlar zaten gömülü geliyor işletim sistemi içine. Ek paket kurmanız gerekmez.

Ama genel olarak bahsetmek gerekirse, Arch Linux (ve EndeavourOS, CachyOS gibi türevleri) en hızlı güncelleme alan dağıtımlar olduğundan, bazı günlerde iki-üç kez güncelleme yapmanız gerekebiliyor (Manjaro istisna). Bu durum özellikle yeni kullanıcılar açısından çok da hoş olmayabiliyor. Debian tabanlı dağıtımlar ise (Linux Mint, LMDE, MX Linux, Ubuntu vb.) İş istasyonları için daha uygun; çünkü güncellemeleri oldukça geriden takip ederek stabiliteyi korumayı hedefliyorlar (Zorin OS ve KDE Neon burada istisna). Fedora ise bu noktada en dengeli seçenek oluyor ve genelde yeni kullanıcılar için tavsiye ediliyor. Doğrudan yukarıdaki bağlantıdan Fedora'yı indirebilir veya Fedora tabanlı bir dağıtım tercih edebilirsiniz. (Bence, doğrudan Fedora'yı kurman daha sağlıklı olacaktır.)

NVIDIA içinde durum aynı şekilde.

Ek: Tek sorunu Nouveo driverlarını kuruyor.

Sen bazzite ve Nobara önermişsin bunların Fedora tabanlı olması bir şeyi değiştirmiyor. Bu arkadaş yeni başlıyor ve bilgisi yok. Aklını daha çok karıştırmaktan başka bir işe yaramayacak.

Bu dediğine katılıyorum. Oyun odaklı önereceğim diye kafasının karışmış olması çok muhtemel.

Ben buraya 3 tane farklı dağıtım yazıp daha sonra Mint'te kurabilirsin dersem bu sağlıklı bir öneri olmuyor. Bakarsan herkes farklı dağıtımlar yazıp Mint'te kurabilirsin demiş. Sorun burada zaten ya 1 dağıtım tavsiyesi verirsin ya da açıklamalarıyla birlikte neden birden fazla dağıtım önerdiğini açıklarsın.

Dediğinde yine haklılık payı veriyorum. Ancak şunu belirtmek istiyorum: Çoğu mesajda ortak olarak anılan bir dağıtımın, herkes tarafından kabul edilebilir seviyede önerilebilir olması anlamına geliyor. Bu durum yalnızca Linux için değil, her konuda geçerlidir.

Hocam, size Linux hakkında çok kısa bir bilgi vereyim. Linux dağıtımlarının en kolayını ver sonrasında ise ona 'configure' etmeyi öğret. Kısaca, Linux bundan ibaret. Kişi eğer isterse zaten Bore-kernel'i kurar geçer. Onun da haricinde 2-3 dağıtım yerine tek bir dağıtım önerin. Hem uzun kullanım hem de paket yöneticisine bakarak bu tanıyı koyun (deneyimli kullanıcı için gereksiz bişi). Mesela, Fedora her hâlükarda BazziteOS'e ve Nobara'ya kıyasla daha üstündür çünkü ana geliştirici o. Sen gidersin ekleme yaparsın daha güvenli olur.

Haklısın, tek bir dağıtım önermek daha iyi olur. Bazzite ve Nobara, oyun odaklı ek paketlerle geldiği için kullanıcıya daha kolaylık sağlayacağını düşündüm. Bu konuda kendime biraz kızmam gerek. Kendimi diğer insanlarla bir gibi düşünüyorum; oysa ben distro hopping yapacak motivasyona ve Linux problemleriyle uğraşabilecek biriyim. Herkes benim gibi Linux ile uğraşacak diye bir kaide yok sonuçta.

Hayır demek istedigim herkes farklı farklı dağıtım öneriyor ve yeni başlayan bilgisi olmayan birisi için bu oldukça kafa karıştırıcı. Düşün bir oyun konsolu alacaksın hiç fikrin yok ve tavsiye almak istiyorsun herkes farklı bir marka öneriyor. Belki aklında 2 marka varken 10 15 farklı marka tavsiyesi geliyor. Yüksek ihtimalle vazgeçersin. Linux dağıtım önerisinde de olan bu. Sadece burası için demiyorum Reddit'te böyle.
Tamam da insanlar cahil değil. İnternette araştırma yaparak, bir konu daha açarak veya en basitinden "Hangisi daha iyidir?" diyerek cevaba ulaşabiliyor. Beğendiğimiz dağıtımı söylemiyoruz, arkadaşın yaptığı şeylere uygun dağıtımları veriyoruz. Üstelik birçok mesajda Fedora ve Mint ortak geçiyor farkettiyseniz, en kötüsünden kullanıcı bunu da farkeder.

Yeni başlayan kafasıyla baka baka insanları cahil yerine koymak mantıklı olmaz, en basitinden "Fedora'nın artıları ve eksileri" yazsanız bile cevap bulabiliyorsunuz kendinize.