Ella Freya
Üstün
- Makaleler
- 1
Nasıl olur bu? Unutmuşum demeyi.
Nasıl olur bu? Unutmuşum demeyi.
Güzel olur
Ne olduğu önemli değil, VPN sadece GNOME istiyor. Ben de GNOME sevmiyorum.Başlangıç için de, orta düzey kişiye de, en üst ultra mega düzeydeki kişiye de Arch öneriyorum.
Extension’larla çekip çevirebilirsin biraz. Veya DPI engelleyici kullanabilirsin.Ne olduğu önemli değil, VPN sadece GNOME istiyor. Ben de GNOME sevmiyorum.
Mint? Wayland yok.
Ubuntu? Zorla Snap yüklüyor. Lavuğa Mozilla repolarını kursam bile inatla Snap'ten indirdi az önce, “apt” komutunu kullanmama rağmen.
Debian? Eski, güncellemeler çok yavaş.
openSUSE? 1 haftada 2 kere repoları çöktü, Zypper defalarca komutlarımı uygulamayı reddetti, arkada hiçbir işlem olmamasına rağmen olduğunu iddia ederek.
Arch? Daha dün Update sonrası zortladı. Reboot attığımda sürekli threadlerden biri %100 kullanılıyordu, Wi-Fi çalışmıyordu ve sistem kapanmıyordu.
Fedora? Adamdır.
NOT: Hala Arch tabanlı CachyOS kullanıyorum. Home'u ayrı Partition'a kurduğum için Root'u tekrar kurmak koymadı ve dersimi alıp sık sık snapshot almaya karar verdim. 1 TB SSD dolmuyor zaten.
Yani kaygısız aşım, ağrısız başım diyorsan tecrübelerim bana Fedora güncellik ve stabilite arasında güzel denge sağlıyor diyor.
X11 adamdır diyorsan Mint adamdır.
NOT 2: AMD kullanıyorum.
YouTube'a “Arch Linux installation” yazıp adamın yaptıklarını yapmak çoğu durumda işe yarıyor. Ya da daha iyisi, Archwiki'ye girip yapay köleye tercüme ettikten sonra dediklerini yapmak her zaman işe yarıyor.
Eli klavye tutan herkes zorlanmadan Arch kurabilir. Amatör Arch kullanamaz, kuramaz diye bir şey yok.
Daha da iyisi CachyOS gibi Arch tabanlı dağıtım kullanmak. Next Next Next diyerek kurabiliyorsun ve Arch.
Pop_os! Önermiyorum. Cosmıc'i hazırlıyorlar.
Amatör birisine Arch Linux öneriyorsunuz:
ile kurulum olsa bile ileri seviye kullanıcılar içindir.CSS:archinstall
Kullanıcı dostu dağıtımlar öneririm.
Stabillik isterseniz Debian ve tabanlılarına bakın.
Amatör birisi için hangi dağıtımı önerirsiniz? Şu anda Kali Linux yüklü ama RTX 3080 driverları yüzünden hiçbir arayüzde sürücü yüklenmiyor. %98'de Windows 98 temasında sürücü uyumlu değildir gibisinden hata veriyor ve tty ekranına atıyor. O yüzden Kali Linux çok sevsem de kullanamıyorum.
Ubuntu ve Mint'leri sevmiyorum nedense. Belki cahilliktir.
Benim bazı takıntılarım var. Mesela motor en az 600CC olacak, bilen birisi için 1000CC olacak.aynı şekilde bu da Linux'da Kali idi ama maalesef sürücüler yüzünden kullanamıyoruz. Arch olabilir belki hangisini önerirseniz onu yükleyeceğim.
Nasıl GNOME istiyor? Ben XFCE'ye kurdum çalışıyordu.Fedora KDE çok iyiydi. Proton VPN GNOME istediği için gidip Workstation olanı kurdum. Tasarımını hiç sevmedim hatta en sevdiğim monitör parlaklık yeri bile yok. macOS çakması yapmaya çalışıp yapamamışlar. Sanırım VPN'i feda edip tekrardan KDE kuracağım yalnız VPN olmadan bilgisayar kullanmak istemiyorum. Bir yolunu bulmam lazım konu açıcam.