Ben Linux tabanlı bir işletim sistemi daha önce hiç kullanmadım. Kullanmayı da düşünmüyorum hala. Kullanılmasına asla karşı değilim hatta estetik yönü nedeniyle kullanılması bana çok daha cazip geliyor ama Windows'tan kopamadığım için Linux kullanmıyorum. Merak ettiğim şey ise, kullananlar neden kullanıyor? Yazılım için mi? Açık kaynak için mi? Estetik için mi? Tasarım işleri için mi? Sistem gereksinimlerinin düşük olmasından mı? Yani genel olarak bir amaç için mi kullanıyorsunuz yoksa bir Windows kullanıcısı gibi günlük işleriniz vs. için mi? Merak ettiğimden soruyorum, bu konularda pek bilgi sahibi değilim, art niyet aramayın lütfen...
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 15 Aralık 2023
- Makaleler
- 7
Masaüstü bilgisayarımda yalnızca sanal makine ile Kali Linux ve REMnux kullanıyorum. Yani Windows var ve masaüstümü genelde oyun oynamak için kullanıyorum.
Dizüstü bilgisayarımın pili Windows'tayken 6 saate yakın dayanırken kurmuş olduğum Fedora'da yaklaşık 10 saat kadar dayanıyor. Ayrıca sanal makinelerimi de QEMU/KVM ile Fedora üzerinden açıyorum. Wi-Fi listening vs. yapacağım zaman çok rahatlıkla işimi görüyorum. Hem ayrıca gereksiz telemetriler ve işlemler olmamasından ötürü her şey daha stabil ve hızlı çalışıyor. Ben Linux'u hem günlük hayatımda hem de iş hayatında sıklıkla kullanıyorum diyebilirim.
Sırf özgürlüğü ve sağladığı verimlilik bile kullanmaya değer.
Dizüstü bilgisayarımın pili Windows'tayken 6 saate yakın dayanırken kurmuş olduğum Fedora'da yaklaşık 10 saat kadar dayanıyor. Ayrıca sanal makinelerimi de QEMU/KVM ile Fedora üzerinden açıyorum. Wi-Fi listening vs. yapacağım zaman çok rahatlıkla işimi görüyorum. Hem ayrıca gereksiz telemetriler ve işlemler olmamasından ötürü her şey daha stabil ve hızlı çalışıyor. Ben Linux'u hem günlük hayatımda hem de iş hayatında sıklıkla kullanıyorum diyebilirim.
Sırf özgürlüğü ve sağladığı verimlilik bile kullanmaya değer.
Bende Linux Mint yüklü, düz bir şekilde bilgisayarı kullanmak için kullanıyorum. Windows'ta ne yapıyorsam Linux'da aynı şeyi yapıyorum.
Ama geçme nedenim Windows 10'un düzgün çalışmaması ve Windows 8.1'in desteğinin uçması. Peki Windows 10 düzgün çalışsaydı geçer miydim? O konu tartışılır, çünkü yeni Windows sürümlerini pek sevmiyorum.
Bu saatten sonra zorunda olmadıkça Windows kullanacağımı pek zannetmiyorum.
Ama geçme nedenim Windows 10'un düzgün çalışmaması ve Windows 8.1'in desteğinin uçması. Peki Windows 10 düzgün çalışsaydı geçer miydim? O konu tartışılır, çünkü yeni Windows sürümlerini pek sevmiyorum.
Bu saatten sonra zorunda olmadıkça Windows kullanacağımı pek zannetmiyorum.
efedesu
Yetkin
Kullanmamin sebebi UNIX sistemleri sevmem tamamen, acik kaynak ve yazilim umrumda degil. Bir kez Linux'un kullanim kolayligina alistiginizda Windows'a geri donmeniz cok zorlasiyor cunku bu kadar customize edilebilir bir sistem degil.
Her şeyi kişiselleştirebiliyorsun, açık kaynak, verimli çalışıyor, her sisteme rahatça uygun, oyun oynamak istersen vs. yine alternatif çözüm yolları var, uğraş işi eğlenceli.
- Makaleler
- 3
Ben şahsen şu anda çalıştığım projeler gereği kullandığım programlar Linux’da çok daha iyi çalıştığı için kullanıyorum.
Bazıları Microsoft’un giydiğin donun markasına kadar bilgi toplamasından rahatsız olduğu için kullanıyor. Bazıları bol kişiselleştirme ve bunun sayesinde estetik kullanım için tercih ediyor. Bazıları düşük kaynak tüketimi için tercih ediyor. Çoğu kişiyse hepsi için tercih ediyor.
Linux güzel sistemdir, uğraşmayı sevene ben tavsiye ederim ama sıradan kullanıcıysan, işten gelip 2 el oyun atayım ya da 2 saat film açayım kafasındaysan Windows’tan devam etmek en iyisi olur.
Bazıları Microsoft’un giydiğin donun markasına kadar bilgi toplamasından rahatsız olduğu için kullanıyor. Bazıları bol kişiselleştirme ve bunun sayesinde estetik kullanım için tercih ediyor. Bazıları düşük kaynak tüketimi için tercih ediyor. Çoğu kişiyse hepsi için tercih ediyor.
Linux güzel sistemdir, uğraşmayı sevene ben tavsiye ederim ama sıradan kullanıcıysan, işten gelip 2 el oyun atayım ya da 2 saat film açayım kafasındaysan Windows’tan devam etmek en iyisi olur.
dewberry
Üstün
Yazilim icinBen Linux tabanlı bir işletim sistemi daha önce hiç kullanmadım. Kullanmayı da düşünmüyorum hala. Kullanılmasına asla karşı değilim hatta estetik yönü nedeniyle kullanılması bana çok daha cazip geliyor ama Windows'tan kopamadığım için Linux kullanmıyorum. Merak ettiğim şey ise, kullananlar neden kullanıyor? Yazılım için mi? Açık kaynak için mi? Estetik için mi? Tasarım işleri için mi? Sistem gereksinimlerinin düşük olmasından mı? Yani genel olarak bir amaç için mi kullanıyorsunuz yoksa bir Windows kullanıcısı gibi günlük işleriniz vs. için mi? Merak ettiğimden soruyorum, bu konularda pek bilgi sahibi değilim, art niyet aramayın lütfen...