Xen0nium

Uzman
Merhaba, bu aralar birçok Linux masaüstü görüyorum ve çok güzeller. Bende heveslendim Zorin OS denemiştim HDD'ye kurduğumdan herhalde yavaş, kasarak çalışıyordu ve Wine kurmayı bile beceremedim. 10 saniyede Chrome açılıyordu. Windows'tan da pek memnun değilim etkinleştirme yapmadım bilgisayarım yavaşladığını hissetmeye başladım. Birkaç sorum var:
  1. SSD'ye kurarsam hızlı çalışır mı?
  2. Windows'a ihtiyacım olur mu?
  3. Epic Games ve Steam oyunları çalışır mı?
  4. .EXE dosyalarını nasıl yüklerim?
  5. Başlarsam hangi uygulamaları kurmalıyım.
  6. Terminali kullanmak kolayca öğrenilir mi?
  7. Driver sorunları oluşur mu?
  8. Oyunlar için optimize edilmiş bir Linux dağıtımı var mı?
Dokuzuncu ve son sorum: Linux dağıtımları güvenli mi?

Merhaba, bu aralar birçok Linux masaüstü görüyorum ve çok güzeller. Bende heveslendim Zorin OS denemiştim HDD'ye kurduğumdan herhalde yavaş, kasarak çalışıyordu ve Wine kurmayı bile beceremedim. 10 saniyede Chrome açılıyordu. Windows'tan da pek memnun değilim etkinleştirme yapmadım bilgisayarım yavaşladığını hissetmeye başladım. Birkaç sorum var:
1. Evet.
2. Değişir.
3. Evet ve hayır.
4. Wine ile.
5. İhtiyacınıza göre.
6. Evet.
7. Evet ve hayır.
8. Evet.
9. Ne olduğu belli olanları indirirsen evet.

Yavaş çalışmasının sebebi driver olabilir.

1. mantıkken evet ancak pek bir farkı olmaz, alışmak için HDD'ye kurup alıştıktan sonra ve geçme kararı aldıktan sonra SSD'ye kurabilirsiniz.
2. kişiden kişiye göre değişir ancak çoğu zaman evet.
3. şu video ile detaylı bilgi alabilirsiniz. Kısaca evet.
4. Wine ve bottles gibi uygulamalar ile yükleyebilirsiniz, hepsinin mantığı temelde aynıdır.
5. onun için ise bu ve bu videoları izleyebilirsiniz.
6. evet, internette yaşadığınız sorunun çözümünü bulup terminali öğrenmeye gerek kalmayabilirde.
7. evet, bazı driverlar eksik olabiliyor. Örneğin TP-Link'in bir Wi-Fi adaptörünün driverı yok idi.
8. bilgim yok.
9. indirdiğiniz yere bağlı değişebilir.

1: SSD'ye kursan hızı olur. 2: Oyun, Adobe, MS Office için Windows iyi. 3: Wine ile kurabilirsin ama açılmama ihtimali var. Açılsa bile FPS Windows'a nazaran az olur. 4: Wine ile kurabilirsin. 5: İhtiyacınıza göre. 6: Vakit ister ve biraz zorlanabilirsin. 7: Donanım'a bakıyor. 8: SteamOS. 9: İndirdiğiniz şeylere göre değişir.

Son düzenleme:

1.evet
2.değişkenlik gösterir.
3.Lutris ile rahat rahat kullanabilirsiniz, Steam'in native Linux desteği bulunuyor.
4. Wine veya bottles ile.
5. timeshift ile sistem yedeğini al, flatpak ile uygulama mağazana eriş. İhtiyacına göre değişkenlik gösterir
6. tabii ki!
7. hayır. Aksine sistem güncellemesi yaparken driverlar otomatik olarak güncellenir.
8. tüm dağıtımlar neredeyse aynı. Bu soruya cevap veremiyoruz.

9. evet.

Archinstall komutu ile Arch kurun. Linux'a en hızlı ve en modern dağıtımla girmenizi öneririm.

Yavaş çalışmasının sebebi driver olabilir.

1. mantıkken evet ancak pek bir farkı olmaz, alışmak için HDD'ye kurup alıştıktan sonra ve geçme kararı aldıktan sonra SSD'ye kurabilirsiniz.
2. kişiden kişiye göre değişir ancak çoğu zaman evet.
3. şu video ile detaylı bilgi alabilirsiniz. Kısaca evet.
4. Wine ve bottles gibi uygulamalar ile yükleyebilirsiniz, hepsinin mantığı temelde aynıdır.
5. onun için ise bu ve bu videoları izleyebilirsiniz.
6. evet, internette yaşadığınız sorunun çözümünü bulup terminali öğrenmeye gerek kalmayabilirde.
7. evet, bazı driverlar eksik olabiliyor. Örneğin TP-Link'in bir Wi-Fi adaptörünün driverı yok idi.
8. bilgim yok.
9. indirdiğiniz yere bağlı değişebilir.

Linux oyunculuğu daha iyi deyip sonra karşılaştırmada Windows'un daha iyi olduğunu gören Yusuf İpek:Olamaz!

Son düzenleyen: Moderatör:
Linux oyunculuğu daha iyi deyip sonra karşılaştırmada Windows'un daha iyi olduğunu gören Yusuf İpek:Olamaz!
Aslında windows ile neredeyse aynı. Fakat Linux'ta Windows gibi gereksiz hizmetler olmadığı için kare akış hızı çok daha stabil oluyor. Drop derdi ortadan kalkıyor.

Ben Dying Light 2'yi iki yerden de denediğim Linux'ta çok daha stabil bir oyun deneyimi yaşadım. 5-10FPS fark olur ama Windows'a göre kesinlikle çok daha akıcı Linux Oyunculuğu.

Aslında windows ile neredeyse aynı. Fakat Linux'ta Windows gibi gereksiz hizmetler olmadığı için kare akış hızı çok daha stabil oluyor. Drop derdi ortadan kalkıyor.

Ben Dying Light 2'yi iki yerden de denediğim Linux'ta çok daha stabil bir oyun deneyimi yaşadım. 5-10FPS fark olur ama Windows'a göre kesinlikle çok daha akıcı Linux Oyunculuğu.
Bazı oyunda daha fazla FPS bile alınabilir.

O artış çok az oyunlarda öyle. Geri kalan oyunlarda Windows 1'ci.

Bazı oyunda daha fazla FPS bile alınabilir.

Hatta bazı oyunlar Windows'tan iyi çalışıyor. ProtonDB'de platin olan oyunlar Windows'tan daha iyi performans verdiği anlamına gelir.
Serious Sam 2 Windows'ta 30FPS kilitli iken Linux'ta sınırsız FPS aktı.
Cuphead Linux'ta Windows'a göre %40 daha az giriş gecikmesi ile oynadım.
Antonblast, Linux'ta çok daha az gecikme süresi sunuyor.

O artış çok az oyunlarda öyle. Geri kalan oyunlarda Windows 1'ci.

Neredeyse her oyun. Ben Linux oyunculuğunda bir geri plan görmemekteyim.