Merhaba, bu aralar birçok Linux masaüstü görüyorum ve çok güzeller. Bende heveslendim Zorin OS denemiştim HDD'ye kurduğumdan herhalde yavaş, kasarak çalışıyordu ve Wine kurmayı bile beceremedim. 10 saniyede Chrome açılıyordu. Windows'tan da pek memnun değilim etkinleştirme yapmadım bilgisayarım yavaşladığını hissetmeye başladım. Birkaç sorum var:
  1. SSD'ye kurarsam hızlı çalışır mı?
  2. Windows'a ihtiyacım olur mu?
  3. Epic Games ve Steam oyunları çalışır mı?
  4. .EXE dosyalarını nasıl yüklerim?
  5. Başlarsam hangi uygulamaları kurmalıyım.
  6. Terminali kullanmak kolayca öğrenilir mi?
  7. Driver sorunları oluşur mu?
  8. Oyunlar için optimize edilmiş bir Linux dağıtımı var mı?
Dokuzuncu ve son sorum: Linux dağıtımları güvenli mi?
  1. SSD her şeyin hızlı çalışmasını sağlar. Linux için özellikle sistem ve programların açılış zamanını etkiler ancak Windows kadar çok etkisi olmuyor.
  2. Duruma göre değişiyor. Benim ihtiyacım olmuyor ve Windows'u sadece sanal makinede tutuyorum. Sebebi de NTFS diskler bilgisayardan dosya aktarımı sırasında çıkartıldığında Linux bu disklerde hata taraması yapamadığından disk kullanılamıyor.
  3. Steam'i direkt, Epic Games oyunlarını ise Heroic Games Launcher ile çalıştırabilirsin. EA vb. platformları da Bottles ile kurabiliyorsun. Online oyunlar için hile korumasını araştırmalısın.
  4. Bottles, Lutris gibi araçlarla evet doğrudan çalıştırabiliyorsun. Ben Bottles kullanıyorum.
  5. Steam, Heroic Games Launcher, Bottles, ProtonPlus, LibreOffice, PCSX2, RPCS3, CEMU, RetroArch vs. uygulamaları oyunlar içindir.
  6. Terminali bir hata olmadığı sürece kullanmana gerek kalmayacaktır. Arch kurarsan terminal öğrenmeni tavsiye ederim. Terminalden ihtiyaçlarını ChatGPT ile görebilirsin.
  7. En güncel ve çok eski donanımlar hariç hayır. Genelde tüm driver'lar zaten önyüklü geliyor. Kablosuz ağ sürücünü test etmek için sistemi kurmadan deneyebilirsin.
  8. Oyunlar için Arch tabanlı CachyOS gibi dağıtımlar genelde sık kullanılıyor. Fsync destekli bir çekirdek kullandığın sürece oyun performansı dağıtımlar arasında değişmeyecektir. Ben Fedora tabanlı Nobara kullanıyorum. Oyunlar konusunda hiçbir sorun yaşamadım.
  9. Genel olarak Windows'tan daha güvenliler. Sadece sistemle içli dışlı olacaksanız verilerinize zarar vermemeye özen gösterin. Özellikle de dual boot kullanımda bir kez verilerim Windows yüzünden zarar gördü. (BTRFS kullanmadığın sürece sıkıntı olmaz)

Merhaba, bu aralar birçok Linux masaüstü görüyorum ve çok güzeller. Bende heveslendim Zorin OS denemiştim HDD'ye kurduğumdan herhalde yavaş, kasarak çalışıyordu ve Wine kurmayı bile beceremedim. 10 saniyede Chrome açılıyordu. Windows'tan da pek memnun değilim etkinleştirme yapmadım bilgisayarım yavaşladığını hissetmeye başladım. Birkaç sorum var:
  1. SSD'ye kurarsam hızlı çalışır mı?
  2. Windows'a ihtiyacım olur mu?
  3. Epic Games ve Steam oyunları çalışır mı?
  4. .EXE dosyalarını nasıl yüklerim?
  5. Başlarsam hangi uygulamaları kurmalıyım.
  6. Terminali kullanmak kolayca öğrenilir mi?
  7. Driver sorunları oluşur mu?
  8. Oyunlar için optimize edilmiş bir Linux dağıtımı var mı?
Dokuzuncu ve son sorum: Linux dağıtımları güvenli mi?
  1. En az 7200rpm hdd'ye de kurulum sağlanır. Windowstan hızlı çalışmaz, olmayan ekran kartı ile GTA V oynatmaz. Güncel masaüstü deneyimiyle daha az ram kullanımı sağlamaz.
  2. Anti-cheat olan kompetitif oyunları oynamak için Windows'a veya diğer uygulamalar için windows'a ihtiyacın olur.
  3. Epic games yerel destek vermiyor. Üçüncü parti uygulamalarla, windowsta rahat oynayabileceğin oyunları çalıştırmak için saatlerini harcayacaksın.
  4. Oyun hariç diğer windows uygulamalar istediğin gibi çalışmaz. Office, CAD, adobe uygulamaları çalışmaz.
  5. GNU/Linux'un mantığı böyle işlemiyor. Tüm birimler biririnden bağımsız başladığında zaten vaktinin çoğunu gereksiz işlerle meşgul edeceksin.
  6. Terminali text editörü olarak görebilirsin amaç terminali öğrenmek değil, yazmış olduğun komutların mantığını anlamak.
  7. Laptop kullanıyorsan bilgisayarını uyku moduna almak için binbir takla atacaksın. HW Accelartion yok bundan dolayı batarya süresi olarak windowsa göre çok az olacak. Örnek
  8. GNU/Linux dağıtımlarının işleyiş biçimi hepsine göre aynıdır. Hepsi aynı sistemi kullanır. Hiçbir dağıtım, windowsta aldığın fps'nin fazlasını veremez. En iyi ihtimalle %10 performans kaybı yaşacaksın.
  9. GNU/Linux dağıtımları güvenilir değil. Güvenlik olarak tamamen şansa kaldın (Secureboot vs.). Kullanmış olduğun distronun paketleri hacklenebilir (Linux mint) veya üçüncü parti repodan kurduğun uygulamalar güvenli olmayabilir. Şans eseri linux güvenliği
Olmayan ekran kartıyla GTA V çalıştırmaz, Windows'ta almış olduğun performanstan daha üstün performans almayacaksın. Basitçe vaktini tamamen işine yaramayacak boş işe harcamış olacaksın. Kuruluma ve özelleştirmelere harcayacağın vaktini en azından programlama diline harcayarak en azından elinde tutacağın deneyim ve birikim elde edebilirsiniz.

Eski nvidia ekran kartın varsa (900 serisi ve öncesi) driver kurmak için takla atacaksın. En büyük önerim Windows 10 LTSC kurup böyle konulardaki vaktini daha iyi bir şekilde değerlendirmeni öneririm.

Son düzenleme:
Benim demek istediğim bazı oyunlar Linux'da daha iyi. Windows 5-10 FPS daha çok veriyor. Bu uçuk kaçık artış değil zaten. Bu da Linux'da oyunlar iğrenç çalışıyor demek değil.
Hocam NVIDIA sürücüleri Linux'ta geriden geldiği için Windows oyunlarda birkaç FPS fazla veriyor. Ben de ilginç bir şey söyleyim. Linux'ta DX12 oyunları çoğunlukla Windows'un neredeyse yarısı performansını verecektir. Aynı oyunu DX11 ile açıp DXVK ile Vulkan'a dönüştürürseniz büyük ihtimalle Windows'tan %30-40 fazla FPS alırsınız.

Linux'un avantajı arkada sistem kaynaklarını kullanmadığı için siz oyun oynarken sadece oyun oynuyorsunuz. Ben Windows'ta oyun sırasında güncelleme indiğini dahi gördüm.

Linux birçok oyunda büyük ihtimalle Windows'tan çok daha düşük giriş gecikmeleri ve yüksek stabilite ile oyunları oynatıyordur. Ray Tracing, DLSS gibi teknolojilerinse tam aksine Linux'ta oyunlarda görüntünün tamamen bozulmasına, FPS'in artmak yerine azalmasını vs. sebep olduğunu da kesinlikle biliyoruz. Yani demek istediğim oyun oynayacak biri ihtiyaçlarına göre sisteme kendisi karar vermeli. Çoğu oyunda Linux daha stabil diye de onu övmeye gerek yok. Kalan oyunlarda da DLSS bozuksa anlamı kalmıyor.

1. En az 7200rpm hdd'ye de kurulum sağlanır. Windowstan hızlı çalışmaz, olmayan ekran kartı ile GTA V oynatmaz. Güncel masaüstü deneyimiyle daha az ram kullanımı sağlamaz.
  2. Anti-cheat olan kompetitif oyunları oynamak için Windows'a veya diğer uygulamalar için windows'a ihtiyacın olur.
  3. Epic games yerel destek vermiyor. Üçüncü parti uygulamalarla, windowsta rahat oynayabileceğin oyunları çalıştırmak için saatlerini harcayacaksın.
  4. Oyun hariç diğer windows uygulamalar istediğin gibi çalışmaz. Office, CAD, adobe uygulamaları çalışmaz.
  5. GNU/Linux'un mantığı böyle işlemiyor. Tüm birimler biririnden bağımsız başladığında zaten vaktinin çoğunu gereksiz işlerle meşgul edeceksin.
  6. Terminali text editörü olarak görebilirsin amaç terminali öğrenmek değil, yazmış olduğun komutların mantığını anlamak.
  7. Laptop kullanıyorsan bilgisayarını uyku moduna almak için binbir takla atacaksın. HW Accelartion yok bundan dolayı batarya süresi olarak windowsa göre çok az olacak. Örnek
  8. GNU/Linux dağıtımlarının işleyiş biçimi hepsine göre aynıdır. Hepsi aynı sistemi kullanır. Hiçbir dağıtım, windowsta aldığın fps'nin fazlasını veremez. En iyi ihtimalle %10 performans kaybı yaşacaksın.
  9. GNU/Linux dağıtımları güvenilir değil. Güvenlik olarak tamamen şansa kaldın (Secureboot vs.). Kullanmış olduğun distronun paketleri hacklenebilir (Linux mint) veya üçüncü parti repodan kurduğun uygulamalar güvenli olmayabilir. Şans eseri linux güvenliği
Olmayan ekran kartıyla GTA V çalıştırmaz, Windows'ta almış olduğun performanstan daha üstün performans almayacaksın. Basitçe vaktini tamamen işine yaramayacak boş işe harcamış olacaksın. Kuruluma ve özelleştirmelere harcayacağın vaktini en azından programlama diline harcayarak en azından elinde tutacağın deneyim ve birikim elde edebilirsiniz.

Eski nvidia ekran kartın varsa (900 serisi ve öncesi) driver kurmak için takla atacaksın. En büyük önerim Windows 10 LTSC kurup böyle konulardaki vaktini daha iyi bir şekilde değerlendirmeni öneririm.
Bunca yanlis bilgi icin tesekkurler.

• Most Linux users use sudo (a command that gives you full access to the PC) indiscriminately, often without need, because they don't understand why and when it's actually needed.
Cidden aranizda bu kadar bilgisiz kullanicilar var mi?

• Most Linux users download and run software from the web without verifying it's malware free.
Indirdikleri programlari kullanici haklariyla actiklari icin virus bulasamayacaktir.

Linux is not an operating system.​

Bilgilendirme icin tesekkurler :) Keske bastan soyleseydin.

Son düzenleme:
@gen2,
Önceden bir şeyler yazmadan önce hangi açık kaynaklı uygulamaları katkıda sağladığınızı belirtirseniz ona göre cevap vereyim. Şayet, paylaşmış olduğum linkteki yazarın çeşitli projelere katkı sağladığı gözükmektedir.
Benim burada asıl amacım; internette toksik Linux kullanıcıları arasında yayılan yalan yanlış bilgilere veya propagandaya kapılan bilgisayar kullanıcılarına karşı kısa ve öz bir şekilde bilgilendirmek. Zaten yazmış olduğum cevapları kullanıcıları kapılmış oldukları akımdan cezbecedeğini düşünmüyorum. En azından vakitlerini boşuna harcadıklarını fark ettikleri zaman beni hatırlasınlar yeter :)

Bu yazıda açık bir şekilde, insanların Linux olarak bildiği yapının işletim sistemi olmadığı açıkça belirtilmiş. Bu yazıyı anlayamıyorsanız tartışmanın devamına bile gerek yok.

Cidden aranizda bu kadar bilgisiz kullanicilar var mi?

GNU/Linux dünyasında yeni giriş yapan kullanıcıların, ilk başta anlayamadığı ve sonrasında internette bulmuş olduğu komutları kopyala yapıştır yapması dışında normal bir şey olmadığını düşünüyorum. Özellikle Askubuntu gibi sitelerde aynı problemi yaşayan kullanıcılar için paylaşılan cevaplarda özellikle belirtilmektedir.

Sanırım bundan sonraki cevapları es geçeceğim gibi gözüküyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu yazıda açık bir şekilde, insanların linux olarak bildiği yapının işletim sistemi olmadığı açıkça belirtilmiş. Bu yazıyı anlayamıyorsanız tartışmanın devamına bile gerek yok.
Cidden arkadas bizi ne saniyormus? Arkadasin burada hitap ettigi kullanici dupeduz bilgisayar cahilleri. Boyle insanlarin ne kullandiginin bir onemi yok. Dunyanin en iyi antivirusunu kurup ellerine Windows'da versen bunlara dayanacagi 2 gun. O yuzden verdigin onlarca yanlis bilginin ustune bunu paylasman konuya ne kadar uzayli oldugunu gosteriyor sadece.

Sanırım bundan sonraki cevapları es geçeceğim gibi gözüküyor.
Istersen ben yazdiklarini es gecmeyip sundugun argumanlari birer birer curutebilirim de?

Yanlis anlama ama Linux hakkinda edindigin bilgiler ve fikirler gerceklere cok uzak. Daha oncesinde kullanip kullanmadigini bilmiyorum da. Eger kullandiysan sahip oldugun bilgileri guncellemeni tavsiye ederim.

Son düzenleme:
GNU/Linux dünyasında yeni giriş yapan kullanıcıların, ilk başta anlayamadığı ve sonrasında internette bulmuş olduğu komutları kopyala yapıştır yapması dışında normal bir şey olmadığını düşünüyorum. Özellikle Askubuntu gibi sitelerde aynı problemi yaşayan kullanıcılar için paylaşılan cevaplarda özellikle belirtilmektedir.
Hocam Windows'un bu konuda farkı ne tam olarak. CMD'ye ihtiyaç duyduğunuz hiç mi olmadı? Hiç mi regedit'e girip ayar değiştirmediniz. Linux'ta şahsen ben terminali ve kod kullanımını Windows'tan daha az yaptım. Ekran kartı sürücüsü bile kurulumdan sonra güncel repolarda varsa otomatik kuruluyor. Güncel repolarda olmayan ekran kartı sürücüleri zaten Windows 10 desteği fe sunmuyor.

Şahsen modern dağıtımlarda terminali kullanmaya Windows CMD'sinden daha az ihtiyacınız olacak.

Sıradan kullanıcı zaten CMD'yi de hiç kullanmıyor veya kullansa da aklı başında kullanmıyor ki siz onlar terminali kullanamaz diyorsunuz. Kullanmasın zaten hocam. Ben terminali işlerimi hızlandırmada kullanıyorum. Örneğin bugün 6000 adet mp3 dosyasının bütünlüğünü doğrulamak için bir bash script yazıp bozuk dosyalarımı sildim.

Şahsen Linux ile Windows'ta 20 FPS ile oynayamadığım oyunları aynı ayarlarda 30-32 FPS açabiliyorum. Güncellemeler sistem bütünlüğünü bozmuyor veya sistemi şişirmiyor. Şu ana kadar oynamak istediğim No More Heroes 3 dışında hiçbir oyunda da sorun yaşamadım.

Bir de batarya süresinden bahsetmişsin. Donanım hızlandırma ve codecler yüklü olmayan Linux dağıtımları o kadar az ki. Önerilen dağıtımlarda bunlar ya yüklü geliyor ya da kurulumda yüklenmesi için soruluyor.

Son düzenleyen: Moderatör: