Linux neden Windows'tan daha iyi?

Kullanıma göre değişiyor. Windows-GNU/Linux-MacOS ikisi de birbirinden iyi değil.
Değişiyor zaten. Her işletim sistemi kendi alanında rakipsiz olabiliyor.

Mesela sunucu tarafında Linux çok yaygın. Windows tabanlı sunucular o kadar fazla sayıda kullanılmıyor.

Ama son kullanıcı pazarında da Windows çok kullanılıyor. Hatta ABD gibi ülkelerde macOS kullanımı da fazla.

Ancak Microsoft'un da Windows'a para makinesi olarak bakmak yerine gerçek manada performansa, kararlılığa ve genel olarak sistemin olumlu davranmasına etki edecek değişiklikler yapması gerektiğini düşünüyorum. Ben de ana sistem olarak Windows 11 kullanıyorum fakat Windows 11 tepkisellik konusunda bırakın Linux'u, Windows 10'a bile yaklaşamıyor. Maalesef Windows 10'un desteği Ekim 2025'te bitecek, ESU desteği de Ekim 2028'de bitecek. Bu yüzden Windows tarafında tek güncel seçenek Windows 11.

Mesela Windows 11'de bazen saçma bir şekilde dosyalar arası gezinti acayip yavaşlıyor. Bu olduğunda işlemcimin fanı hiçbir zaman en yavaş moda geçmiyor. En ufak bir işlem yapınca fan daha da hızlanıyor. Görev yöneticisinden baktığımda Windows Explorer'ın sabit olarak %8-12 CPU yediğini görüyorum. Windows Explorer'ı yeniden başlatınca sorun düzeliyor. Fakat bunu yapınca da NVIDIA simgesi sistem tepsisinden gidiyor, NVIDIA Display Container'ı yeniden başlatmam gerekiyor Services'a girip. Ayrıca TranslucentTB'yi kapatmadan Explorer'ı yeniden başlatınca görev çubuğunun rengi tamamen bozuluyor, TranslucentTB'yi kapatıp Explorer'ı tekrar yeniden başlatıp sonra TranslucentTB'yi bir daha açmam gerekiyor.

Hadi TranslucentTB üçüncü parti bir yazılım, eyvallah. Fakat Windows Explorer neden hiçbir şey yokken durduk yere %8-12 CPU yemeye başlayıp yavaşlıyor? Gerçekten anlamıyorum.

Bu arada 23H2 sürümünde bu yavaşlama ve fan hızlanması gerçekleştiğinde %8-12 CPU yiyen işlem Shell Infrastucture Host oluyordu, onu da sonlandırınca TranslucentTB direkt çöküyordu ve yeniden açmam gerekiyordu. 24H2'de hatayı çözememişler ama nasıl olduysa yavaşlamaya neden olan işlemi sihost.exe yerine explorer.exe yapmışlar

Abi, son mesajları okumuyorsanız sorun değil, bir şey demeyeceğim ama bir şeyi diyorsunuz, nedenini de anlatın lütfen. Yoksa bir neden sunmadan her şeyi diyebilirsiniz.
Umarım aynı hassasiyeti konu başlığına da gösterirsiniz.

Umarım aynı hassasiyeti konu başlığına da gösterirsiniz.
Tamam, ama mevzu konu başlığı değil ki. Konu sahibi dolu dolu, satırlar halinde güzelce açıklamış, eline sağlık. Benim eleştirim şu: Bu güzel neden güzel bilinmiyor. Neden bilinmiyor? Çünkü 'bu güzel' diyen kişi, neden güzel olduğunu açıklamadığı için.

Onda haklısınız.

Hocam bir şey soracağım bu "Fedora Workstation" nedir?

Hocam bir şey soracağım bu "Fedora Workstation" nedir?
Fedora Workstation sürümü Fedora'nın GNOME masaüstü ortamını kullanan ana sürümünün adıdır. Fedora 42'den önce tek masaüstü odaklı resmi sürüm Workstation sürümüydü. KDE Plasma gibi masaüstü ortamları ise Spin olarak sunuluyordu ve IBM Power (ppc64le) gibi mimarilerde desteklenmiyordu.

Fedora Linux 42 ile Workstation'a ek olarak KDE Plasma Desktop sürümü yayınlandı. Yani artık KDE Plasma masaüstü ortamını barındıran sürüm bir Spin değil, Edition olarak geçiyor. Bu sayede KDE Plasma masaüstü ortamlı Fedora IBM Power (ppc64le) mimarisinde de kullanılabiliyor.

O ona gömer o ona geçirir muhabbetine gerek yok.

Oyun oynayacak birisi Windows seçer. Bilgisayarı açıp kullanmayı bilen Windows seçer.

Az biraz daha kurcalamayı seven uğraşacak insan Linux seçer, kendine göre özelleştirmek isteyen Linux seçer, oyun harici işlerini kafası rahat yapmak isteyen Linux seçer.

Basit kullanıcı Windows, daha gelişmiş kullanıcı Linux seçer bitti gitti.

Şahsen kasamda Windows ve Fedora yüklü ama yoğunluklu Windows kullanıyorum. Laptopta ise genel olarak kod yazdığım için Fedora kurulu onu kullanıyorum. 2-3 terminal yazıp tüm işlemleri hallediyorum. Bazen Windows'a döndüresim geliyor ama kullandırtıyor da kendini.

En basitinden windowsta 1,5 saat şarjı giden laptop Linux ile 3, 5-4 saati zorlayabiliyor.

Hız ve güvenlik sorunlarını debloat ve bazı ayarlarla düzeltebiliyoruz. Performans sorunlarını son güncelleme ile çözdüler galiba. Şu anda bilgisayar bayağı hızlı çalışıyor.

Bence, Linux'un daha fazla gelişmesi lazım. Oyunların çoğu kötü portlanıyor (CS 2 bile) ve işletim sistemini kurarken daha fazla seçenek olması güzel olurdu. NVIDIA driverlarının tam anlamıyla açık kaynak olmamasıda bir sorun. Oyunlarda %10-20 arası performans kaybı yaşıyorsun. Ayrıca komut girmeden FreeSync açmak neredeyse berbat bi' şey. Bu tarz sorunlardan kaynaklı Linux'un daha fazla gelişmesi lazım.

Oyun oynayacak birisi Windows seçer. Bilgisayarı açıp kullanmayı bilen Windows seçer.
Ben ortada bir seçme durumu olduğunu sanmıyorum. Aktif olarak bilgisayar kullanıcısının büyük bir çoğunluğu, bilgisayarı tarayıcıyı kullanmak için kullanıyor. Bu durumda, kullanıcının önüne Windows yüklü bir bilgisayar verirsen onu kullanır; Linux yüklü bir bilgisayar verirsen onu kullanır. Yani şunu demeye çalışıyorum: Zaten seçme durumu yok. Ne geliyorsa insanlar onu kullanıyor ve onunla devam ediyor. Bu dediğim, bilgisayarı hiç kullanmamış, ilk defa kullanacak kişi için geçerlidir.

Aslında başlık gerçekten de biraz fazla tartışma yaratabilecek bir başlık olmuş, onu fark ettim.

Yazılım desteği ve kullanım amacı demişken, size bir şeyden bahsetmek istiyorum.

Nasıl ki birçok oyun Linux'ta direkt hiç çalıştırılamıyorsa benim de çalıştırmam gereken bazı şeyler Windows'ta çalışmıyor. 42 Kocaeli öğrencisiyim ve tüm projelerimiz Linux tabanlı olarak yapılıyor. Doğal olarak bu projeler Windows'ta native olarak çalışmıyor, WSL2 ile çalışıyor sadece. WSL2 de yine Hyper-V sanal makinesinde Linux çekirdeği çalıştırıyor. Yani bir şekilde Linux olacak ki projelerim çalışsın. Aynı birçok Online oyunun Linux'ta çalışmaması gibi.

O yüzden ne sadece Windows yetiyor, ne de sadece Linux yetiyor benim için. Mecburen ikisini de kullanmak zorundayım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…