• Yazılım desteği konusunda Windows rakipsiz.
  • Oyun konusunda daha bile rakipsiz.
  • Kullanım kolaylığında Linux'tan çok daha üstün.
Bu 3 neden Windows kullanmak için yeter de artar bile. Sayacağın nedenlerin hiçbirisi bu 3'lüye baskın gelemez çoğu insan için:)

• Yazılım desteği konusunda Windows rakipsiz.
Profesyonel uygulamalar hariç, Linux üzerinde hangi uygulamaların alternatiflerini bulmak konusunda sorun yaşadınız?

• Oyun konusunda daha bile rakipsiz.
Proton sayesinde birçok oyunu oynamak mümkün. Steam’i indiriyorsunuz ve otomatik olarak zaten Proton seçili diye biliyorum. İndirip oynayacaksınız.

• Kullanım kolaylığında Linux'tan çok daha üstün.
Burada işte iş daha komik oluyor bence, yanlış anlaşılmasın; dalga geçmek amaçlı demiyorum, hemen öyle anlaşılıyor çünkü. KDE, GNOME, Xfce gibi masaüstü ortamlarında nasıl bir kullanım kolaylığı sorunu yaşadınız? Dağıtım olarak diyorsanız, Linux Mint, Fedora, Zorin OS gibi dağıtımlarda nasıl bir sorun yaşadınız?

Gene diyorum ve gene diyorum, Linux zor diye bir şey yok. Kullanıcı, ilk neyi öğrendiyse onunla devam ediyor. Sen normal bir bilgisayar kullanıcısına içerisinde Linux Mint yüklü bir bilgisayar ver; normal Windows kullanıcısı gibi o da öğrenip kullanır. Tarayıcı yüklü geliyor, birçok yazılım yüklü geliyor, mağazası yüklü geliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Profesyonel uygulamalar hariç, Linux üzerinde hangi uygulamaların alternatiflerini bulmak konusunda sorun yaşadınız?

Proton sayesinde birçok oyunu oynamak mümkün. Steam’i indiriyorsunuz ve otomatik olarak zaten Proton seçili diye biliyorum. İndirip oynayacaksınız.

Burada işte iş daha komik oluyor bence, yanlış anlaşılmasın; dalga geçmek amaçlı demiyorum, hemen öyle anlaşılıyor çünkü. KDE, GNOME, Xfce gibi masaüstü ortamlarında nasıl bir kullanım kolaylığı sorunu yaşadınız? Dağıtım olarak diyorsanız, Linux Mint, Fedora, Zorin OS gibi dağıtımlarda nasıl bir sorun yaşadınız?

Gene diyorum ve gene diyorum, Linux zor diye bir şey yok. Kullanıcı, ilk neyi öğrendiyse onunla devam ediyor. Sen normal bir bilgisayar kullanıcısına içerisinde Linux Mint yüklü bir bilgisayar ver; normal Windows kullanıcısı gibi o da öğrenip kullanır. Tarayıcı yüklü geliyor, birçok yazılım yüklü geliyor, mağazası yüklü geliyor.
Proton ile açılsa bile her oyun aşırı optimize çalışmıyor.

Proton ile açılsa bile her oyun aşırı optimize çalışmıyor.
Size yazmadım, @Sensei isimli arkadaşa yazdım. Neyse, gene de cevap verelim. Buradaki konu Proton falan değil; buradaki konu, neyin varsayılan olarak geldiği ile alakalı, bir konu. Sen bilgisayarların içerisine bugünden itibaren Windows yerine Linux Mint yükle; ilk defa kullanacak birisi hiçbir sorun yaşamaz. Ya da normal bir telefon kullanıcısı, telefonunda varsayılan yüklü gelen Google ve ne işe yaradığını bilmediğim yanında saçma bir tane Chrome yazılımı ile geliyor. Bunları sil, Brave yükle, bir değişiklik olmaz, rahatça kullanır. Ama o kişi ilk Google’a alışmış ise, silip Google yerine Brave yükle zorlanır; çünkü alıştığından farklı bir şey. Ama bu o şey zor olduğu için değil, alışık olmadığı için olan bir şey. Bu konuyla bağımsız, her konuda aynı durum oluşur. İsterseniz hatta bunun deneyini yapın: İlk defa bilgisayar kullanacak birisinin bilgisayarına gidin, Linux Mint kurun, ayrıca bir ayar yapmayın. Bir ay sonra gidin, bakın dediğim sonuç ortaya çıkar. Ama Windows ile bilgisayarı kullanmaya başlamış birisine gidin, bilgisayarına Linux kurun; çok zorlanır.

Profesyonel uygulamalar hariç niye diyorsun?:D HWiNFO gibi bir uygulama bulamadım şahsen. Benim bulamamış olmam yeter bak, Windows için adını bile bilmediğim ucube ucube alternatifleri bile var. Tek bir Google aramasıyla her şey ayağımda.
Peki... Gel 2 el Apex atalım. Aaa dur, ikimizde de Linux olduğu için nasıl yapacağız acaba? Boş ver hadi gelmiş geçmiş en çok satan oyunlardan birisi olan GTA 5 oynayalım RP sunucusunda, olur mu? Tüh ya, o da yoktu değil mi... Neyse gel Valo, CS falan atalım rahatlarız, LoL falan gireriz, ne bileyim. Yani bunlar dünya çapında en çok oynanan oyunlar ya🙃

Geçiniz bu işleri efendim. Ben de Linux kullanıyorum, durum ortada: Oyun konusunda Windows ra-kip-siz. O Proton araya 2.bir başlatıcı girdiğinde bile (ki artık sık sık oluyor) sapıtıyor çoğu zaman. İnternet bir sürü EA App sorunu yaşayanla dolu, Rockstar'da mail yazamayanı gördüm.
Sana çok basit bir şey söyleyeceğim: Fractial Scaling. Başka bir şey daha söyleyeyim: Hibernation.

Komik olan ne biliyor musun? Windows'un daha kolay olduğunu söylemem ve senin Linux'un zor olduğunu anlaman. Windows'un daha kolay olması Linux'un da kolay olduğu gerçeğini değiştirmiyor ama Windows sadece... Daha kolay. Bu kadar basit. İster alışkanlık de ister başka bir şey. Takıyorsun, çalışıyor. Bataryalar dahil.

Geçen arkadaşım yazıcıdan çıktı alamadığı için Windows kurmuştu😀 Bunların hepsi kolaylık değil midir?

O işler öyle olmuyor işte. Güya desteği native desteği olan UYAP editörü ve Tübitak E-İmza uygulamasını Mint'de çalıştırana kadar göbeğim çatladı.

Ben ortada bir seçme durumu olduğunu sanmıyorum. Aktif olarak bilgisayar kullanıcısının büyük birçoğunluğu, bilgisayarı tarayıcıyı kullanmak için kullanıyor. Bu durumda, kullanıcının önüne Windows yüklü bir bilgisayar verirsen onu kullanır; Linux yüklü bir bilgisayar verirsen onu kullanır. Yani şunu demeye çalışıyorum: Zaten seçme durumu yok. Ne geliyorsa insanlar onu kullanıyor ve onunla devam ediyor. Bu dediğim, bilgisayarı hiç kullanmamış, ilk defa kullanacak kişi için geçerlidir.

İyi hoş diyorsun da hiç bilgisayar kullanmamış bir insan bile olsa önüne Linux koysan Windows neden yok diye sorgular neden senelerdir her yerde Windows var. Telefondan bir video izler Windows için olur.

Ki aktif kullanıcıların Windows alışkanlığını da düşünmek gerekir. Senelerdir Windows kullanan babama Fedora kurulu laptopu verdiğimde yadırgıyor ne yapacağını bilemiyor.

Hani bir uygulama kurmak isteyecek Windows'ta indir Exe'yi kursun. Linux'ta terminal var diyeceksin ama her uygulama terminal ile kurulmuyor sonucunda. Basic kullanıcı tarball veya AppImage ile neden uğraşmak istesin veyahut bir uygulama kurduğunda eksik olarak şeyleri kurmakla neden uğraşsın.

En basit örnek PyCharm üzerinden vereyim. Windows olsa iki şey kurup kenara çekilirdim, Fedora'ya kurdum bir proje çalıştırabilmek için 2 saat uğraşıp en sonunda Google colab üzerinden çalıştırdım. Basic bir kullanıcı bununla uğraşmak istemez.

Aslında başlık gerçekten de biraz fazla tartışma yaratabilecek bir başlık olmuş, onu fark ettim.

Yazılım desteği ve kullanım amacı demişken, size bir şeyden bahsetmek istiyorum.

Nasıl ki birçok oyun Linux'ta direkt hiç çalıştırılamıyorsa benim de çalıştırmam gereken bazı şeyler Windows'ta çalışmıyor. 42 Kocaeli öğrencisiyim ve tüm projelerimiz Linux tabanlı olarak yapılıyor. Doğal olarak bu projeler Windows'ta native olarak çalışmıyor, WSL2 ile çalışıyor sadece. WSL2 de yine Hyper-V sanal makinesinde Linux çekirdeği çalıştırıyor. Yani bir şekilde Linux olacak ki projelerim çalışsın. Aynı birçok online oyunun Linux'ta çalışmaması gibi.

O yüzden ne sadece Windows yetiyor, ne de sadece Linux yetiyor benim için. Mecburen ikisini de kullanmak zorundayım.

Genel olarak bir yazı yazdım zaten. Dediğiniz gibi ikisinin de eksik olduğu birbirini tamamlaması gereken durumlar kesinlikle oluyor ancak iki sistemin de optimum yaptığı işlemler var bunu genel olarak dediğim şekilde ayırabiliriz.

Oyun oynayacak bir kullanıcı ve günlük işine bakacak bir kullanıcı için Linux ne kadar gerekli olabilir.

Ki bir gerçek var ki yazılım için bir çok kişi linux kullanma taraftarı çünkü işleri gerçekten deli hızlandırıyor. Windows kullanacam diyen bile dediğiniz gibi wsl kurup windows üzerinde çalışmalarını yapıyor.

Dediğim gibi yazılım kısmı için ben de laptobumda linux kullanıyorum. Açıyorum php'mi yazıyorum, navicat kullanıyorum, apache server'im arkada her zaman açık. Şık şık docker kubernetes falan kullanabiliyorum büyük kolaylık bunlar.

Windows kullanıyorum çünkü hemen hemen tüm program ve oyunlara rahatlıkla erişebiliyorum, dünyada ki en yaygın işletim sistemi ayrıca. Ancak Linux başka bir dünya. Özgür ve güvenli bir işletim sistemi. Sızma testleri ve anonimlik (göreceli) arayanlar için bir numara. Windows sıradan kullanıcılara; Linux ise daha farklı kullanıcılara hitap ediyor.