@Recep Baltaş Linux'a hala şans vermeye devam ettiğin için seni kutluyorum. Benim Linux Mint maceram tam bir kabustu. Sonra "Fedora KDE daha iyi olur" dedim ama bu sefer de Fedora başlı başına sorun çıkardı.

Fedora 43 kurdum. Sürekli güncelleme geliyor, üstüne bir de siyah ekran sorunu yaşadım. Fedora forumuna yazdığımda bana "Daha eski Fedora sürümünü kullan." dediler. E kardeşim, bu bilgisayar Windows 11'de yağ gibi akıyor. Yeni donanımda neden eski sürüm kullanmak zorunda kalayım?

Sonra Fedora 44 çıktı, "Belki düzelmiştir." dedim. Bu sefer kurulum bile tamamlanmadı. Kurulum sihirbazına kadar geliyor, bilgisayar donuyor. Yeniden başlatıyorum, bu kez de kurulum sırasında oluşturduğum şifreyi kabul etmiyor. En basit şifreyi, 123456 yapıyorum, yine "şifre yanlış" diyor. Kurulum sonrası kullanıcı oluşturma sistemini de hiç beğenmedim. Kısacası bende tam bir hayal kırıklığı oldu.

Huawei AMD işlemcili cihazımda Windows 11 sorunsuz çalışırken Fedora'da bunlarla uğraşmak istemiyorum. Ben Red Hat'in deneme alanı değilim. Sürekli güncelleme gönderip kullanıcıları test etme mantığını da doğru bulmuyorum.

Canonical zaman zaman eleştiriliyor ama ben şu an Ubuntu 26 kullanıyorum ve gayet memnunum. Linux çekirdeği 7, GNOME 50 ile geliyor, telemetri yok ve genel olarak çok daha stabil hissettiriyor. Sonuçta yılların Ubuntu'su.

Fedora maceramı noktaladım. Ubuntu 26'dan selamlar. Videonun büyük kısmını izledim, Linux farkındalığı oluşturman gerçekten çok değerli. CachyOS videosunu da merakla bekliyorum ama Arch tabanında yine epey sorun yaşayacağını düşünüyorum. Umarım bir gün Ubuntu'ya da şans verirsin. O videoyu da keyifle izlerim.

@Recep Baltaş Yaşadığın ekran sorunlarının AMD ile alakalı olduğunu düşünüyorum. AMD sürücüsünde uykuya dalma, uykudan uyanma ve hazırda bekletme ile ilgili ciddi sorunlar var. Birçok cihazda benzer veya farklı sebeplerle çıkabiliyor, yıllardır da çözülebilmiş bir sorun değil.

Bununla beraber bazı AMD GPU'ların reset mekanizması da sorunlu, en azından Linux üzerinde. Çalıştırdığınız ollama, ROCm(AMD'nin CUDA'sı) kullanarak hızlandırma sağlıyor. Şayet VRAM'ın aşılması veya programın düzgün çalışmaması nedeniyle ekran kartı çökebiliyor(ki ollama gibi projelerde bazen yaşanabilir) ve resetleme mekanizması da her kartta çalışmadığı görüntü gelmeyebiliyor.

Hem donanımsal(Bazı üreticilerin bazı kartlarındaki karmaşık resetleme mekanizmalarının sorun çıkarması) hem de yazılımsal sebeplerden(AMD sürücüsünün reset mekanizmasının tam anlamıyla düzgün çalışmaması) dolayı ekran tekrar gelmiyor olabilir.