İş için kullandığın uygulamaların hepsi olmayabilir, alternatiflere yönelmen gerekebilir. Bunun için alternativeto sitesinden alternatiflere bakabilirsiniz. Minecraft, Java programlama diliyle yazıldığı için çoklu platform desteği var ve kurulumu çok kolay. PrismLauncher, PolyMC gibi araçlarla kurabilirsiniz. Counter-Strike ise Linux destekliyor diye biliyorum. Şu anlık bu oyunlar Linux'ta çalışıyor ama çok oyunculu başka oynadığın oyunlar varsa, bunları araştırman lazım; hile koruma yazılımları Linux'u destekliyor mu diye.

Hukuki olarak mı yoksa akıl sağlığı olarak mı?
Teşekkürler bilgi için. Sorunuza cevap olarak, hukuki yönden bahsediyorum. Herhangi bir hack saldırısına uğrama ihtimalim yüksek olacak sanırım. Linux çoğu yazılımcıların kullandığı bir işletim sistemi diye biliyorum. Ayrıca bilinçli bilgisayar kullanmayı bilen biriyim. Herhangi bir antivirüse ihtiyaç duymuyorum.

Kullanim amacini belirlemen onemlidir.

Her ne kadar gunluk gizlilik ve guvenlik hatta ozellestirme icin GNU/Linux secilse de Windows 10; olgunlugu, kullanim aliskanliklari, oyun, program ve surucugu destegi nedeniyle GNU/Linux'a gore cok tercih edilir.

Lakin linux esnek ve olceklenebilir bir cekirdek oldugu icin, Windows'ta da kullanilabilir. Hatta hybrid kernel. WSL icin ozellesmis bir Linux kerneli barindirir Windows.

Öncelikle bir son kullanıcı distrosu seçmen gerek. Kali Linux, ParrotOS vs. bunlar siber güvenlikçiler için bir "alet çantası"ndan öte değiller. Normal kullanıcının hiçbir işine yaramazlar. Bu seçimi yaparken kendine "Ne kadar Linux'la haşır neşir olmak istiyorum" diye sorman lazım. Eğer ara sıra hata versin bunları çözmekle uğraşayım, Linux hakkında bilgi edineyim dersen Arch tabanlı dağıtımları seçebilirsin EndeavourOS gibi. (Manjaro asla önermem geçmişte yaptıkları pek çok hata nedeniyle) Arch tabanlı CachyOS de var. Bu arkadaşlar modern CPU'lar için paketleri özel bir şekilde derliyorlar. Bu şekilde %5-20 performans kazanabiliyorsun. Eğer çok Linux'la haşır neşir olmayayım Windows yerini bir şey doldursun yeter diyorsan Debian tabanlı distrolara ya da Fedora'ya bakabilirsin. Ben şahsen Fedora'yı beğenmiyorum. Debian tabanlı olarak da Ubuntu, Kubuntu, Pop!_OS önerebilirim.

Bundan sonrasında paket kurmayı öğrenmen lazım. Burada iki seçeneğin var ya terminalden paket kuracaksın ya da bir uygulama aracılığı ile. Her distro tabanı için bunlar farklı. Arch tabanlılarda pacman ve yay, Debian tabanlılarda apt, Fedora'da dnf gibi paket yöneticileri var. Seçimine göre araştıracaksın. Terminalden kurmayı kesinlikle öğrenmen lazım çünkü bir şeyler için internetten bakacağın rehberler sürekli terminal üzerinden anlatacaklar. Grafik arayüzle (uygulamayla) kurulum opsiyonel.

Eğer oyun oynuyorsan Steam içinden Ayarlar > Uyumluluk > Tüm Başlıklar/Oyunlar İçin Steam Play'i Etkinleştir seçeneğini açman lazım ki oyunlar güzel bir şekilde çalışsın. Ayrıca ProtonDB'den oynamak istediğin oyun Steam aracılığı ile Linux'ta ne kadar iyi çalışıyor öğrenebilirsin.

Herhangi bir sorunda ilk önce ArchWiki'ye bak. Ne kadar Arch için yazılsalar da buradaki bilgiler çok büyük çoğunlukla tüm distrolarda yardımcı oluyorlar. Her zaman aklında bulunsun. Bunu erken öğrenmiş olsaydım bana inanılmaz zaman kazandırırdı.

Herhangi bir hack saldırısına uğrama ihtimalim yüksek olacak sanırım.
Hayır. Aksine Linux tabanlı işletim sistemlerini kullanan son kullanıcılar diğerlerine göre pek az olduğu için siber saldırganlar tarafından daha az hedef alınıyorlar.

Teşekkürler bilgi için. Sorunuza cevap olarak, hukuki yönden bahsediyorum. Herhangi bir hack saldırısına uğrama ihtimalim yüksek olacak sanırım. Linux çoğu yazılımcıların kullandığı bir işletim sistemi diye biliyorum. Ayrıca bilinçli bilgisayar kullanmayı bilen biriyim. Herhangi bir antivirüse ihtiyaç duymuyorum.
Ev kullanicilarina DDos atilamiyor hatta IP adresinizi bilseler bile uzaktan bir sey calistiramazlar. Cunku genelde modemin portlari, disariya kapalidir ama virus indirirseniz yanlislikla o zaman gider.

Kullanim amacini belirlemen onemlidir.

Her ne kadar gunluk gizlilik ve guvenlik hatta ozellestirme icin GNU/Linux secilse de Windows 10; olgunlugu, kullanim aliskanliklari, oyun, program ve surucugu destegi nedeniyle GNU/Linux'a gore cok tercih edilir.

Lakin linux esnek ve olceklenebilir bir cekirdek oldugu icin, Windows'ta da kullanilabilir. Hatta hybrid kernel. WSL icin ozellesmis bir Linux kerneli barindirir Windows.
Şu siteyi kullanmak bu kadar zor olmamalı.

Al örnek olarak: https://alternativeto.net/software/adobe-photoshop/?platform=linux&license=opensource

Linux bir labirent gibiymiş. Bu ne böyle beynim yandı. Ubuntu, mumuntu, cubuntu, kubuntu vs. Şimdilik Windows'ta kalayım öyleyse. Teşekkürler herkese.

Linux bir labirent gibiymiş. Bu ne böyle beynim yandı. Ubuntu, mumuntu, cubuntu, kubuntu vs. Şimdilik Windows'ta kalayım öyleyse. Teşekkürler herkese.
Eğer kafam karışmasın benim için bir şeyin seçin dersen Windows'a en yakın deneyimi sunacak Linux Mint ve sonrasında Kubuntu var. Ben şahsen Kubuntu seçerdim ama en güvenli seçim Linux Mint. Buradan başlayabilirsin. Distrolar arasında değişim yapmaktan korkma ya da kafan karışmasın. İstediğin gibi takıl. Bu kadar kolay vazgeçme. :)