10 yıla aşkın Windows kullanıcısıyım. Linux hakkında hiçbir fikrim yok ve hayatım boyunca hiç kullanmadım. Nasıl yükleyeceğimi ve kuracağımı bir şekilde öğrenirim. O konuda sıkıntı yok.

Sizlerden öncelikle dağıtımlar hakkında bilgi ve Linux hakkında herhangi bir bilgi istiyorum. Herhangi bir tavsiye verirseniz mutlu olurum. İyi Sosyaller.

Sistem:
RAM: 8 GB
Ekran kartı: RX 570 8 GB
İşlemci: AMD Ryzen 5 2600 6 çekirdek
Başlangıçta her şeyi mağazadan kullanabileceğiniz dağıtımları seçin. Mesela, Pop!OS bu konunun piridir.

Eğer kafam karışmasın benim için bir şeyin seçin dersen Windows'a en yakın deneyimi sunacak Linux Mint ve sonrasında Kubuntu var. Ben şahsen Kubuntu seçerdim ama en güvenli seçim Linux Mint. Buradan başlayabilirsin. Distrolar arasında değişim yapmaktan korkma ya da kafan karışmasın. İstediğin gibi takıl. Bu kadar kolay vazgeçme. :)
Mint ve Kubuntu yerine Pop!OS daha iyi olur.

Oyun için hak verelim hadi uygulama ve sürücü ile ilgili nasıl bir sorun yaşadınız?
Nvidia deneysel, gelisiyor hala. Cok sorun yasadim. Su an biraz daha iyi yukleyebiliyorum ama 550'den 570'e sancili donemdi.

Su an bile Wayland performansi iyi degil ve X11'de cift monitor sorunlari var. Anlik hz dusup cikiyor gibi.

Program olarak benlik cok sorun yok.

Şöyle bir bilgi de vereyim. Şu an ProtonDB'nin verilerine göre Linux'ta Steam'in Top 100 oyunlarının:
  • %34'ü hiçbir değişiklik yapmadan
  • %46'sı ise bir değişiklik yaparak mükemmel çalışıyor. Bu değişiklikten kastımız da Steam'de oyunun başlatma komutuna bir-iki parametreyi kopyalayıp yapıştırmak. Yani oyunların %80'i sıkıntısız çalışıyor.
  • %8'i bazı sıkıntılar içeriyor ama genel olarak oynanır durumda.
  • %3'ü sık sık çökme, oynanamaz durumda olma özelliğine sahip.
  • %3 doğrudan çalışmıyor. (Bunlar da Linux yüzünden değil, oyun yayımcılarının anti-hile sistemlerini Linux'ta aktif etmemesinden dolayı)

Mint ve Kubuntu yerine Pop!OS daha iyi olur.
Mint çoğu şeyi güzel hazır getiriyor o konuda sevmiştim ben ama hiç Pop!OS denemedim belki oda iyidir.

Nvidia deneysel, gelisiyor hala. Cok sorun yasadim. Su an biraz daha iyi yukleyebiliyorum ama 550'den 570'e sancili donemdi.

Su an bile Wayland performansi iyi degil ve X11'de cift monitor sorunlari var. Anlik hz dusup cikiyor gibi.

Tamam Nvidia'nın sorunu ne benim nede Linux'un sorunu değil. 😀

Dağıtımlara bakılarak seçilmesi lazım. Misal, NVIDIA kartlar Gnome ve KDE'de çok iyi çalışırken Xfce4'te ufak sorunlar yaşatıyor.

Ek: Cosmic en iyisi gibi duruyor. G-Sync'de sorun yaşatmadı.

Mint çoğu şeyi güzel hazır getiriyor o konuda sevmiştim ben ama hiç Pop!OS denemedim belki oda iyidir.

Tamam Nvidia'nın sorunu ne benim nede Linux'un sorunu değil. 😀

Çok iyi.

Dağıtımlara bakılarak seçilmesi lazım. Misal, NVIDIA kartlar Gnome ve KDE'de çok iyi çalışırken Xfce4'te ufak sorunlar yaşatıyor.

Ek: Cosmic en iyisi gibi duruyor. G-Sync'de sorun yaşatmadı.

Çok iyi.
Harici bir disk almayı düşünüyorum hocam o zaman deneyebilirim daha birçok dağıtımı denemedim.

Oncelikle hocam konu sadece acabilmesi degil. Proton yuklemek, guncellemek. Her oyun icin proton olusturmasi. Sonra oyun icin ayar yapmak, komut yazmak ve ozellestirmek.

Tamam DS Remastred iyi ama FF 13 ne olacak? O patliyor mesela. Ben cok oyun oynarim da ondan cok test ettim Linux'ta.
Açıkçası ben bu dediklerinizi artık 3 yılı aşkın süredir Linux kullanan biri olarak asla yapmıyorum. Steam'e giriyorum, oyunu indiriyorum, çalıştıra basıyorum. Proton zaten nasıl her oyun otomatik güncelleniyor aynen o şekilde Steam tarafından güncelleniyor. Ayar yapmalık bir durum yaşamam gerektiğinde de gidiyorum ProtonDB'ye başlatma komutunu kopyalayıp yapıştırıyorum düzeliyor. Açıkçası komut yazmak ve özelleştirmek şu zamana kadar asla yapmadığım bir şey. Her oyun için Proton oluşturmak gibi bir durum da olmadı. Proton'u yüklemesi de iki tık. ProtonGE'den bahsediyorsanız o da artık ProtonUp uygulaması sağ olsun yine iki tık.

Final Fantasy 13 de Gold olarak çalışıyor gözüküyor. Olumsuz yorum neredeyse yok ProtonDB'de.

Olabilir Nvidia hiç kullanmadığım için bilemiyorum ama AMD ile bir sorun yaşamadım Linux'ta.
NVIDIA kullanan birisi olarak, şu anda durum iyi.

Ek: Kullanılan işletim sisteminin ağırlığı ve De optimizasyonu kötüyse NVIDIA ve AMD kartlarda direkt sorun çıkartıyor. Misal, ZorinOS aşırı hantal bir dağıtım. Tarayıcıda bile kendi kendine kasıyordu. Şu anda Pop!OS kullanıyorum ve tek derdi Pop!_Shop'un içerisinde o kadar fazla uygulama ve yazılım var ki çok yavaş açılıyor.

Son düzenleme: