Pencere yöneticilerinde sorun yaşıyor musunuz, hocam? Ben de alırsam, pencere yöneticisi kullandığım için sorun yaşamak istemem pek.
Detaylar
Kim cevapladı?AlperShal
Başarılı
Ben de NVIDIA kullanan birisi olarak kendi durumumu yazayım. Ben bir Prime özellikli laptop kullanıcısı olarak (hem işlemcinin iGPU'su hem ekran kartının kendisi yani dGPU'm var) bu sistemin otomatik çalışmasını sağlamakla inat etmeyi bıraktıktan sonra (burada sorun yaşamamın sebebi Linux değil Nvidia'nın düzgün destek vermemesi) Nvidia ekran kartım spesifiğinde hiçbir sorun yaşamadım. Özellikle son birkaç aydır, Nvidia'nın sürücünün bir kısmını açık kaynak yapmasının ardından insanlardan duyduğum Nvidia ile alakalı sorunlar neredeyse kesildi diyebilirim. Yani bir sorun varsa neredeyse hiçbir zaman bu sorun Linux'la ilgili değil, uygulama yayımcıları ile alakalı.
Şimdi burada insanlar şey düşünebiliyor. E tamam sorun Linux'la alakalı değil ama bu sorunların hepsini ben Linux kullanınca yaşayacağım. Burada da maalesef biraz sorunları yaşamamız gerekiyor. Microsoft gibi tüm verilerimizi çalıp satan bir şirketin işletim sisteminin pazar dominasyonunu engellemek ve müşteri odaklı bir hâle getirmek istiyorsak birilerinin Linux'a geçişte ilk adımı atması lazım. İlk adımlar atılsın ki uygulama geliştiricileri "Burada bir pazar var, para kazanmak için Linux'a destek vereyim" diye düşünsün. Geçen sene %4 barajını aştık. Yakında pazarda %5 barajını aşınca hızla Linux'a verilen önem artacak diye tahmin ediyorum. Zaten son 2 yılda Linux o kadar gelişti ki insan bayağı hayret ediyor. Wayland olsun Wine, Steam ve Proton olsun her şey çok çok kolaylaştı. Ben ara sıra bahsetmesi forum kurallarınca aykırı bazı sebeplerden dolayı Windows'a boot etmek zorunda kalıyorum. İnanın orada yaşadığım sıkıntılar Linux'ta yaşadığımdan 10 kat daha fazla. Ses olsun, internet bağlantısı olsun, performans olsun çok ciddiyim daha fazla sıkıntı yaşıyorum. Hele mavi ekranlar... Sadece yıllardır Windows'a alıştığımız için nasıl "troubleshoot" edeceğimizi ezbere biliyoruz artık. Bu kadar sene Windows yerine Linux kullanmış olsak inanın Linux çok çok çok daha mantıklı gelecekti herkese.
Ben Hyprland'de yaşamadım.Pencere yöneticilerinde sorun yaşıyor musunuz, hocam? Ben de alırsam, pencere yöneticisi kullandığım için sorun yaşamak istemem pek.
O zaman belki Nvidia almayıda düşünürüm AMD alacaktım ama Asus sebepli ısınma sorunu vardı diye biliyorum.
Geraltın kılıcı
Üstün
Ben sadece De kullanıyorum. Bu sebeple bir fikrim yok.Pencere yöneticilerinde sorun yaşıyor musunuz, hocam? Ben de alırsam, pencere yöneticisi kullandığım için sorun yaşamak istemem pek.
AlperShal
Başarılı
Karttan karta değişir. Ben bütçe çıkarabilirsem AMD 9070 XT ya da AMD 7800 XT almayı düşünüyorum. Olmadı Nvidia tarafına dönücem. Artık Nvidia kart aldınız diye sıkıntı yaşayacağınız bir durum olmayacaktır.O zaman belki Nvidia almayıda düşünürüm AMD alacaktım ama Asus sebepli ısınma sorunu vardı diye biliyorum.
Geraltın kılıcı
Üstün
NVIDIA alma bence. Oyunlarda düşük FPS veriyor. AMD al rahatına bak. Zaten FSR 4 ile güzel atılım yaptılar.O zaman belki Nvidia almayıda düşünürüm AMD alacaktım ama Asus sebepli ısınma sorunu vardı diye biliyorum.
Pek oyun oynamıyorum zaten ama Nvidia biraz kazık gibi geliyor bana.NVIDIA alma bence. Oyunlarda düşük FPS veriyor. AMD al rahatına bak. Zaten FSR 4 ile güzel atılım yaptılar.
Patlat baboli bi Windows 10 Pro-Arch Linux takil kafana gore. Yeni kullanmaya basladiysan Manjaro minimal kurarsin veya NVİDİA kullaniyorsan. Surucu kurmada da ugrastirmaz Manjaro kendi tool'u var tek komutla kuruyor. Kafa karistirdigimin farkindayim ama her kafadan farkli bir ses cikiyor zaten hali hazirda. Uygulamalari kurmasi da tek komut Google'a yazacagin seyi komut istemine yaziyorsun. Eger zaman ayirabiliyorsan denemeye deger. Linux Mint'ten kullanisli buluyorum ben sahsen, Ubuntu'dan da.
Kurayim kafam rahat olsun ugrasamam diyorsan Linux Mint kur gec kafa yorma ustune. Manjaro baslangic icin fazla karmasik gelebilir.
Kurayim kafam rahat olsun ugrasamam diyorsan Linux Mint kur gec kafa yorma ustune. Manjaro baslangic icin fazla karmasik gelebilir.
Açıkçası yerinde olsam, böyle zengin içeriği olan bir platformu keşfetmeyi isterdim, en azından denerdim. Bakarsın belki tam sana göredir. Bir dene gör, tadına bak. Eğer Windows kurmaya elin yatkınsa beğenmezsen geri dönersin, hem temiz kurulum yapmış olursun ve kafanda artık Linux denesem mi denemesem mi sorusu kalmaz.
Ben, atıyorum 3 ay Linux kullanıyorum sonra Windows'a geçiyorum (imaj yedeklerim olduğu için 10 dakika sürmüyor) ve Windows gerektiren işlemlerimi yapıyorum, sonra tekrar Linux. Kurulum zaten 5 dakika. İmaj olabilirim ama gerek duymuyorum çünkü tek tek ayarlamak hoşuma gidiyor.
Yalnız bu süreçte dikkat etmen gereken, ben Windows yükleme USB'sini hazır bulunduruyorum ve eğer bilgisayar bileşenleri (varsa kablosuz internet adaptörü ya da Bluetooth adaptörü vb.) Görece yeniyse güncel kerneli olan bir dağıtım seçiyorum. Şansıma, zamanında aldığım ekran kartı AMD. Bu yüzden ekran kartı sürücü sorunu yaşamadım.
Ve en önemlisi takıldığım, komut gerektiren durumlarda ChatGPT'yi kullanıyorum. Ayarlar olarak Windows gibi iç içe girmiş şekilde değil Linux, daha basit ve sade, en azından benim kullandığım dağıtım öyle.
Ben, atıyorum 3 ay Linux kullanıyorum sonra Windows'a geçiyorum (imaj yedeklerim olduğu için 10 dakika sürmüyor) ve Windows gerektiren işlemlerimi yapıyorum, sonra tekrar Linux. Kurulum zaten 5 dakika. İmaj olabilirim ama gerek duymuyorum çünkü tek tek ayarlamak hoşuma gidiyor.
Yalnız bu süreçte dikkat etmen gereken, ben Windows yükleme USB'sini hazır bulunduruyorum ve eğer bilgisayar bileşenleri (varsa kablosuz internet adaptörü ya da Bluetooth adaptörü vb.) Görece yeniyse güncel kerneli olan bir dağıtım seçiyorum. Şansıma, zamanında aldığım ekran kartı AMD. Bu yüzden ekran kartı sürücü sorunu yaşamadım.
Ve en önemlisi takıldığım, komut gerektiren durumlarda ChatGPT'yi kullanıyorum. Ayarlar olarak Windows gibi iç içe girmiş şekilde değil Linux, daha basit ve sade, en azından benim kullandığım dağıtım öyle.
Son düzenleme: