Makaleler
24
Yer
Autopolis Oita
Genelde Linux'ta oyun oynayacaklara önerilen bir program Bottles. Benden mi kaynaklı bilmiyorum ama önerilmemesi gerektiğini düşünmeye başladım.

Bottles'ı birkaç kere yükledim ama her seferinde ya oyunlar çalışmıyor, ya da oyunlar kötü çalışıyorlar. Geçen mesela NFS Carbon ve Half-Life'ı çalıştırmaya çalıştım, (çalıştırabildiğim 2 oyun) Half-Life "çalıştı" ama çalıştı denmez, Carbon da da bir ton ses problemi oldu.

Açıkçası Steam ve düz Wine ikilisi bile daha iyi sonuç verdi bana, ve bayağı düzgün çalışıyorlar. Steam, Bottles'tan daha düzgün oyun çalıştırıyor, çalıştıramadığını da düz Wine çalıştırıyor. Wine ile setup dosyalarından kolayca oyun da yüklenebiliyor.

Steam'den oyun çalıştırmak bana çok daha kolay geldi. Oyunu Steam'e ekliyorsun çalışıyor, olmazsa Proton sürümü değiştiriyorsun, 1-2 başlatma seçeneği giriyorsun.

Belki de benim sistemden kaynaklıdır bilemiyorum, ama oyunları en düzgün Steam çalıştırıyor.

Son düzenleme:
En sağlıklısı Lutris olarak görüyorum ben kendisi direkt prefixi oyuna özel kuruyor topluluk destekli olarak. Prefixi olmayan oyunlarda ise genelde aynı dönem çıkmış oyunların prefixini kullanınca sıkıntı olmuyor.

Steam ve Wine iş gördüğünden pek kullanmadım, ama güzel özellikleri olduğunu duydum. Belki gelecekte biraz daha denerim.

Bottles'a hiç ısınamadım ben. Python olmasına rağmen Lutris kullanıyorum hâlâ. Steam'e korsan oyun ekleyip proton ile çalıştırırsan Steam o oyun için prefix oluşturuyor, protontricks ile de istediğin ayarı yapabiliyorsun. Bottles yerine Steam veya Lutris daha mantıklı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bottles geliştiricileri flatpak olanı öneriyor. Çünkü distro kendisi paketlerse güncellikten dolayı sorunlar olacağını söylüyorlardı. Bu yüzden distrolara Bottles'ı paketlemeyin dediler.

On yargili bir mesajmis gibi gorunecek, fakat Linux yapisi geregi normal oldugunu dusunuyorum? Eger Flatpak ya da benzeri bir sey kullanmiyorsaniz, bu tur kompleks yapisi olan uygulamalar sistem kutuphanelerini kullandigi icin tam aranan sonuc vermemeleri normal olabilir. Gelistiriciler bu yuzden Flatpak, Snap veya Appimage gibi dagitim araclarini tercih ediyorlar.

On yargili bir mesajmis gibi gorunecek, fakat Linux yapisi geregi normal oldugunu dusunuyorum? Eger Flatpak ya da benzeri bir sey kullanmiyorsaniz, bu tur kompleks yapisi olan uygulamalar sistem kutuphanelerini kullandigi icin tam aranan sonuc vermemeleri normal olabilir. Gelistiriciler bu yuzden Flatpak, Snap veya Appimage gibi dagitim araclarini tercih ediyorlar.

Bottles'ın Flatpak sürümünü öneriyorlardı geliştiricileri. Flatpak'in kendi sistemden bağımsız bağımlılıkları oluyor. Flatpak yüzünden mi, yoksa Bottles yüzünden mi olduğunu öğrenmek için Flatpak olarak Steam yüklerdim. Ama üşeniyorum bayağı.

Muhtenelen değildir gibime de geliyor. Çünkü sorunsuz bir şekilde tüm emülatörlerimi Flatpak olarak kurup çalıştırıyorum.